Menü

„Vajon Susan Sontag mit mondana?” – Válogatás a PhotoVogue Fesztivál 2022 kiállításainak képeiből

22 • 11 • 16Princz Zsófia

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a PhotoVogue divatfotó-fesztivált november 17–20. között a BASE Milánóban, amelynek fókuszában az etika és esztétika témája áll. Az elmúlt évekhez hasonlóan a fesztivál digitálisan is jelen lesz online közvetített panelbeszélgetésekkel és portfólió review-kal.

„Ha megnézzük, hogy naponta hány képet töltünk fel az internetre, mennyi képet fogyasztunk a telefonjainkon, okoseszközeinken, ahol a szemünk 0.05 másodpercnél tovább nem időzik egy képen, mielőtt tovább görgetnénk – azt kérdeztem magamtól, hogy mit mondana most Susan Sontag? Ez a „normalizáló" effektus kétféle természetű lehet. Egyrészről veszélyes és kegyetlen, amikor a szenvedésről szóló képekről van szó, másfelől egy sokszínűbb és vizuálisabb világot lehet vele szorgalmazni. A fesztivál e kiadásával az a szervezők szándéka, hogy párbeszédet indítsanak arról, hogy a képek mindenütt jelenvalósága miként befolyásolja a képességünket, hogy átérezzük, értelmezzük és megértsük a képeket és a minket körülvevő világot.” – mondta Alessia Glaviano, a PhotoVogue globális vezetője és a PhotoVogue Fesztivál igazgatója.

0103

Fotó: © Karem El Maktafi: Yassin. Milan, July 2019

0103

Fotó: © Carmine Romano

Az alábbiakban a PhotoVogue Fesztivál 2022 kiállításainak képeiből válogattunk.

A Regarding The Pain of Others kiállítás a közelmúlt legpusztítóbb eseményeinek ikonikus képeit és videóit emeli ki, úgy, hogy ezek nem vizuálisan kerülnek bemutatásra, hanem csak a leírásukat olvashatjuk el. A látogatókat ezzel inspirálva, hogy ők maguk képzeljék el a fotókat és videókat, ami arra készteti a nézőket, hogy aktív szemlélői legyenek a képeknek, megkérdőjelezve a képek fogyasztójaként viselt felelősségünket.

0103

Fotó: © Aïda Muluneh: The blind gaze, 2021

0103

Fotó: © Mustafa Saeed: Somaliland

0103

Fotó: © Meseret Argaw: Ethiopia

A The Next Great Fashion Image Makers című csoportos kiállítás összegzése az első Globális Multimédia Open Call-nak (Global Multimedia Open Call) és kiemeli a társadalmilag tudatos képalkotók következő generációját, olyan művészeket, akik a változás mozgatórugói, akiknek munkája párbeszédet folytatnak a különböző műfajokkal, a dokumentumfilmtől a képzőművészetig. A kiállításon 24 ország 40 művésze vesz részt, akiket egy nemzetközi zsűri választott ki.

0103

Fotó: © Victoria Ruiz

0103

Fotó: © Adeolu Osibodu

0103

Fotó: © Delali Ayivi

A Face Forward: Redefining The Vogue Cover című tárlat a Vogue kiadásának legerőteljesebb, legváltozatosabb címlapjait mutatja be, hangsúlyozva a Vogue több évtizedes munkájának kiemelt szerepét és befolyását egy jobb, elfogadóbb világ felépítésében.

0103

Fotó: Vogue USA, May 2022

0103

Fotó: Vogue Italia, January 2022

0103

Fotó: Vogue Mexico, August 2022

0103

Fotó: Vogue China, March 2022

Jegyzetek

PhotoVogue Festival 2022
Milánó
2022. november 17-20.