Menü

Kiterjesztett fotográfia Ember Sári munkáin – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

22 • 12 • 07Punkt

A Mai Manó Ház Képes Beszéd elnevezésű eseményén 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgálják a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantják a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

 

A beszélgetéssorozat célja a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely a jövő év folyamán egy csoportos kiállítás formájában teljesül ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva. A decemberi esemény vendégeinek Ember Sárit és Puklus Pétert hívták meg, míg a beszélgetés témája a kiterjesztett fotográfia lesz.

A Képes Beszéd sorozat következő két szereplőjének munkásságában még ma is meghatározó a fotó médiuma, de alkotói folyamatukban rendszeresen szerepeltetnek más képzőművészeti műfajokat is. Kiterjesztve a fotográfia határait felhívják a figyelmet annak formai és társadalmi-kulturális kontextusára. Fontos elméleti kiindulópont és vizuális keretrendszer marad számukra, de már nem kötik közvetlenül és kizárólag a fényképezőgépen alapuló tevékenységhez, hanem tanulságait levonva és összegezve egy komplexebb formában hasznosítják azt újra.

Ember Sári a fotográfiával párhuzamosan korábban a kollázs műfajával dolgozott, melynek egyszerű, geometrikus formavilágú esztétikája egyre inkább a téri ábrázolások felé vitte el az alkotót. Érdeklődése az absztraktabb képek és a hibrid képek létrehozása felé irányult, olyan klasszikus fotográfiai műfajok vizsgálatán és következetes dekonstrukcióján keresztül, mint a portré vagy a csendélet. Portréfotóinak térbe kiterjesztett megfelelői egyre egyszerűbb szobrászati nyelvezetet kaptak, majd a papír felől időtállóbb anyagok, a márvány felé mozdultak el. Ezzel párhuzamosan a kerámia is megjelent művészetében, mint ismeretlen, távoli kultúrák emlékeinek hordozói. Formai változatosságukkal maguk is különböző tulajdonságok hordozói, antropomorf megfelelők.

0103

Fotó: Ember Sári: Messze vagyok

0103

Fotó: Ember Sári: Campari

Ember Sári (1985) Budapesten él és dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális kommunikáció és Fotográfia szakán diplomázott 2009-ben. Ösztöndíjjal 2008-ban a Glasgow School of Art-ban tanult, 2006-ban CEEPUS ösztöndíjjal az Academy of Arts and Design Ljubljanán, Szlovéniában. Számos rezidens programban részt vett Brazíliában, Belgiumban, illetve Csehországban. Munkái egyéni, illetve csoportos nemzetközi kiállításokon szerepeltek többek között São Paulóban, Párizsban, Berlinben, Antwerpenben, New Yorkban, Brnóban és Budapesten is. 2011-ben elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat, 2016-ban Derkovits ösztöndíjban, 2017-ben a fiatal alkotóknak járó Campari Art Prizeban, valamint Herczeg Klára-díjban részesült. 2019-ben elnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és jelenleg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek tagja.

0103

Fotó: Mészáros László: Ember Sári

0103

Fotó: Ember Sári: Kenyér kőből van

0103

Fotó: Ember Sári: Kollázsok

0103

Fotó: Ember Sári: Pablo's Birthday 5.

0103

Fotó: Ember Sári: Bemutatkozás

0103

Fotó: Ember Sári: Karlin Stuios, Glorious Times

0103

Fotó: Ember Sári: Pablo's Birthday 1.

Jegyzetek

Képes Beszéd – Kortársak a magyar fotóművészetben – beszélgetéssorozat
Meghívott alkotók: Ember Sári és Puklus Péter
Téma: Kiterjesztett fotográfia
2022. december 13., kedd, 18.00
A beszélgetést vezeti: Sárvári Zita esztéta