Címke: programajánló

Indul a 11. UNSEEN – Válogatás a holland fotófesztivál kiállításainak képeiből

Az immár 11. alkalommal megrendezett UNSEEN szeptember 21. és 24. között várja a látogatókat az amszterdami Westergas ipari műemlék épületeiben. Az elsősorban gyűjtőknek és a szakmának szóló rendezvény során 72 kiállító galéria és 65 könyvkiadó képviseli majd művészeit. A fesztivál idei témája a természet és ember közötti kapcsolat. Az UNSEENről helyszíni beszámolóval is jelentkezünk, ebben a cikkünkben a fesztivál kiállításain látható képekből válogattunk.

„Minél gyorsabban élünk, annál kevesebb érzelem marad a világban” – Stanko Abadžić képei Budapestről

„Minél gyorsabban élünk, annál kevesebb érzelem marad a világban. Ez lehet az oka annak, hogy a fényképeim nem tűnnek kortársnak, és hogy miért tekintek vissza arra az időre, amikor az emberek még közelebb álltak egymáshoz. Minél lassabban élünk, annál mélyebben érezzük a körülöttünk lévő világot. Ez az én általános filozófiám.”

Mit nézzünk augusztusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Augusztusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, bár ebben a hónapban a megszokottnál kevesebb múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. A zsidó vallás gyerekszemszögből, az ember és az állat együttélésének formái, a MOME Fotográfia szak hallgatóinak képei, valamint analóg fotográfiák Guatemalából és Mexikóból. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Mit nézzünk júliusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Júliusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Robert Capa életműkiállítás, a tavalyi Budapest Fotográfiai Ösztöndíj nyertes sorozata, az AI és a tájkép kapcsolata, valamint a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti rezidenciaprogram alkotóinak a fotográfia határait feszegető munkái. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

2023. június 24-én több mint 400 intézmény közel 2000 programja várja a résztvevőket. A sokszínű budapesti programok mellett a vidéki helyszínek közül Szabó Judit fotográfiái Kecskeméten, Halas István életműkiállítása Székesfehérváron, Hajdú D. András kongói sorozata Szentendrén, míg Szabó Dezső és Szalontai Ábel balatoni képei Veszprémben láthatóak. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Mit nézzünk májusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Májusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Még tart a Budapest FotóFesztivál, a budapesti AblakZsiráf képei, a kriptozoológia rejtélyei és Dél-Korea kortárs fotóművészete. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Mit nézzünk áprilisban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Áprilisban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Indul a Budapest FotóFesztivál, a legjobb hazai sajtófotók, egy elfeledett magyar fotográfusnő képei, a cseh fotográfia legprovokatívabb alkotója, és egy trauma feldolgozásának vizuális „elbeszélési” kísérlete. Íme 12 fotókiállítás, melyekre mindenképp érdemes ellátogatni.

Gyermeknevelés és gyermeki fantázia Fabricius Anna munkáiban – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

Fabricius Anna Budapesten él és dolgozik. Doktori fokozatát a Moholy-Nagy Egyetemen szerezte 2015-ben. Művészetének magját a fotográfia, a videó, a szövegek és a vegyes média alkotja, a „csoport” vagy „közösség” fogalmát, ezek felépítését, kialakulását és az egyén szerepét vizsgálja benne. „Munkamódszerem inkább egy játékhoz hasonlítható, ahol én határozom meg a szabályokat, de a résztvevők választják meg a végeredményhez vezető utat” mondja Anna egy korábbi munkája kapcsán, de amely legutóbbi anyagait is jellemzi. A szabadság, mint inspirációs forrás meghatározó számára.

Látás és láttatás Biró Dávid munkáin – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

Biró Dávid munkásságát a technológia iránti érdeklődés, és annak kritikus vizsgálata jellemzi. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, majd a különböző jelenségek vizsgálata során leplezze le ezek társadalmi és politikai hatásait.

Látás és láttatás Bilak Krystyna munkáin – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

A fotográfust az érdekli, hogy milyen képek ragadják meg a figyelmünket jelenünk képáradatában és a scrollozás kíméletlen szelekciós folyamatában. Célja, hogy a nézőt hosszabb ideig tartsa a képek előtt, hogy azok visszafejtésére késztesse, és ezáltal egy lassabb olvasatra és játékos megértésre invitálja.

Kiterjesztett fotográfia Ember Sári munkáin – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

A Mai Manó Ház Képes Beszéd elnevezésű eseményén 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgálják a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantják a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

Programok, amikről (akár) otthon ülve sem kell lemondanod III. rész

A kulturális rendezvények ínséges időket élnek napjainkban, de az online térbe költözésük valamennyire pótolhatja a személyes jelenlétet. A közösségi háló – kivételesen – jó szolgálatot tesz a pandémia idején, a Punkt ismét összegyűjtötte, hogy milyen kulturális történések résztvevői lehetünk a közeljövőben a járványügyi szabályok betartásával otthonról, vagy akár személyes, de távolságtartó jelenlét során. Ilyen újdonság például a „kirakatséta”, melyről lentebb is részletesen beszámolunk. Összeállításunk harmadik része következik.