Menü

Mit nézzünk júniusban? – a Punkt fotókiállítás ajánlója

24 • 06 • 01Punkt

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Bulizó fiatalok a 60-as, 70-es években és napjainkban, egy világhírű magyar fotográfus ajándéka, a Tiny Wasteland kreatív univerzuma, csalóka látszatok, valamint a létezés vizuális lenyomatai. És ne feledjük, közeleg a Múzeumok Éjszakája is. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Till Brönner: Identitás–európai látkép
Ludwig Múzeum
2024. április 14. – augusztus 25.

Till Brönner fotográfus és zenész egy német származású, elkötelezett európai alkotóművész. Olaszországban nevelkedett, erősen kötődik a német Rajna-vidékhez, trombitaművészként pedig Észak-Amerika zenéjéhez, így önazonosságát szüntelenül több világ között kereste. Tekintetét éppen a kontinensek közötti lét irányította rá Európa globális jelentőségére, és fotómunkáival újra meg újra ezt a jelentőséget hangsúlyozza. Legyen szó portrékról, tájképekről, ipari tájról vagy építészetről, érzékeny megfigyelőként Brönner évek óta európai hazája sokszínű fejlődését és társadalmi áramlatait dokumentálja a képzőművészet eszközeivel. Aktuális projektje, az Identitás – Európai látkép ismét merőben új távlatokkal tágítja a művész látószögét. A válogatásban látható lesz Anselm Kiefer és Olafur Eliasson portréja is – olyan embereké, akik az európai történelmet vagy a világ ökológiai problémáit tematizálják munkáikban. Természetesen muzsikusok, civilek és az európai politikát meghatározó személyiségek fotói sem maradhatnak ki. A kiállításon szinte kizárólag fekte-fehér fényképek kapnak helyet. Brönner a szürke skáláját digitális felvételein dolgozza ki, szándékosan törekedve a minimalista megjelenítésre, kontrasztot alkotva a zajos és színes világgal. Brönner szereti fényképeinek alanyait és tárgyait, igazi humanista.

0103

Fotó: Till Brönner: Orange Car, Czech Republic, 2023

Álmok, Traumák, Lenyomatok: A női psziché mozgóképszerű feltárása Tihanyi Anna
munkáiban
The Workshop – P18 Galéria
2024. május 18. – június 30.
Kurátor: Boronyák Vivien

Tihanyi Anna – akivel már a Punkt is készített interjút – pop-up kiállítása a The Workshop P18 Galériában a modern nők szerepeit és önidentitásait vizsgálja. Nőalakjai valós és elképzelt élethelyzetek felvillanó mozzanatain keresztül, a női tapasztalás fókuszán át invitálják a nézőt egy utazásra, hogy feltérképezzék a férfi- női dinamikák, a belső kételyek és vágyak mélyebb rétegeit. A fotográfus életművéből válogatva a tárlaton Anna első nyilvános kiállításától a legújabb kollázssorozatáig láthatók alkotások. A kiállítás a női psziché összetett, érdekes és gyakran nyugtalanító világát tárja fel. Filmszerű elbeszélő stílusa az egyéni es a kollektív szimbólumait keveri, összekapcsolva az egyéni tapasztalásokat az egyetemes felismerésekkel. A tárlat egyben áttekintést is nyújt a fotográfus női létszemléletének alakulásáról és annak formálódó vizuális ábrázolásáról. 2024. június 14-én, pénteken 18 órától Tihanyi Anna tart ingyenes tárlatvezetést a Paulay Ede utcában található kiállítótérben.

0103

Fotó: Tihanyi Anna: Black bird, 2019, 1/5, gyclée print, baryta paper, 100 x 70 cm

Müller Miklós. Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig
Cervantes Intézet
2024. május 22. – július 20.
Kurátor: Gonda Géza

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte. A Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig című kiállítás azokat a fényképeket mutatja be, amelyeket Gonda Géza Tamás kapott a 80 éves Müller Miklóstól, 1993-ban orosházi kiállításmegnyitó követően.

0103

Fotó: Nicolás Muller

Horváth M. Judit: Csalóka látszat
Szentandrássy Galéria
2024. május 25. – július 10.

„Származásomból, lelki alkatomból, nem utolsó sorban női mivoltomból adódik, hogy számomra a Valóság és a Mese szorosan összefonódik, a köztük levő szűk mezsgye átjárható. Könnyedén lépek át egyikből a másikba, és e kettős létállapotból fakadó bizonytalanságomból születnek képeim. A Mágia, a valóság megváltozatásának képessége a gyűjtögetéssel kezdődik, tárgyaim körülvesznek, együtt élek velük akár hosszú évekig, személyes, furcsa kapcsolat alakul ki közöttünk, és egy napon a fotográfia eszközeit használva váratlanul és irányíthatatlanul megszületik a bennem élő kép. Képeimen alakjaim fiktív életének egy reprezentációja köré saját, valós életem vágyait, elemeit szövöm. A valóság kirekesztésével, egy alternatív világ megjelenítésével megteremtem a kilépés illetve a belépés, a mással való azonosulás lehetőségét. Lehetőséget teremtek az idegenség megismerésére, betekintést az általam kreált, rám jellemző világba, azt remélve, hogy érzelmi asszociációkat, meglepetést és felismerést váltok ki azokból, akik kapcsolatba kerülnek a képeimmel.” – Horváth M. Judit

0103

Fotó: Horváth M. Judit: Tündér. Részlet a Csalóka látszat című sorozatból

Tiny Wasteland – Csákvári Péter univerzuma
PaperLab Galéria – Mai Manó Ház
2024. május 28. – augusztus 19.
Kurátor: Baki László

A PaperLab Galériában ingyenesen megtekinthető kiállítás egy lenyűgöző utazásra invitál a mindennapi élet mikrokozmoszába. A tárlaton látható 22 felvételen a hétköznapi tárgyak és élelmiszerek új életre kelnek, és a kreativitás és képzelet határtalan lehetőségeket kínál. Csákvári Péter sorozatának egyedisége és varázsa által felhívja a figyelmet a részletekben rejlő szépségekre és lehetőségekre, miközben arra inspirál, hogy fedezzük fel a mindennapi élet rejtett apró csodáit. Az alkotóval hamarosan egy interjú is megjelenik oldalunkon.

0103

Fotó: © Csákvári Péter: A borászatban, Részlet a Tiny Wasteland című sorozatból

Martin Wanda & Martin Gábor: Az Örök Fiatalság Balladája
Mai Manó Ház
2024. május 29. – augusztus 19.
Kurátor: Baki Péter

Az Angliában élő Martin Wanda – aki május végén a 20. Fashion Awards Hungary díjátadó gálán elnyerte az Év divatfotográfusa díjat – és édesapja, Martin Gábor konceptuális dokumentarista nagy sikerű fotóesszéje látható, ahol párhuzamba állítottuk a hatvanas-hetvenes évek szocialista Magyarországán és a jelenkori londoni, szórakozó fiatalokról készült – analóg, fekete-fehér – munkáikat. Wanda napjaink Kelet-Londonjában, Gábor pedig az 1960–70-es évek Békéscsabáján fényképezte a bulizó fiatalokat. E képek a szórakozás és a szerelem vágyáról, a hétköznapokról való elfeledkezés egyetemes természetéről beszélnek kortól, országhatártól, politikai rezsimtől függetlenül.

Kvartér Fotóművészeti Csoport: Embermesék
Bartók 1 Galéria
2024. május 30. – június 17.
Kiállító művészek: Drégely Imre, Haid Attila, Herendi Péter, Molnár Zoltán

A Kvartér Fotóművészeti Csoport az emberi létezés vizuális lenyomatainak készítésével értelmezi korunk társadalmi rendjét és struktúráját. A valóság és a képi narratívának kutatásában az emberi esendőség, az emberi méltóság, a létezés mélységeinek bemutatása áll a csoportos kiállítás középpontjában. A kiállító alkotók ennek elméleti és gyakorlati hátterét az emberábrázolás és a történetmesélés összefüggéséiben keresik.

0103

Fotók: Drégely Imre | Alvók 2014 60 x 60 cm | archív pigment print / Haid Attila | Levente 2020 30 x30 cm | ezüst-zselatin nagyítás / Herendi Péter | Maszk 1-18 35 x 50 cm | giclée nyomat / Molnár Zoltán | Utcán 3. Budapest | 63 x 50 cm | giclée nyomat

Jegyzetek

A májusi ajánlónk – amelyben még szintén találni júniusban is nyitva tartó remek fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.