Menü

Magyarország fáinak titkos meséi – Fotókiállítás a Folly Arborétumban

24 • 06 • 21Punkt

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent. Ezeket a különleges fákat is megismerhetik az érdeklődők a badacsonyörsi Folly Arborétumban az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállításon.

„A három éve készülő fotósorozat hazánk nevezetes fáit mutatja be. Kerestük azokat a fákat, amelyek valamiben rekorderek, amelyek elhelyezkedése vagy története kuriózum, és persze azokat is, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fa életére való rácsodálkozás volt a cél, tisztelet a hosszú élet előtt” – mondja Kállai Márton André Kertész-nagydíjas fotóriporter a kiállításról, amely az évekig tartó munka egy szeletét mutatja be.

A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel közösen összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg, Magyarország szinte összes tájegységében, megyéjében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van. A látogatók megcsodálhatják például a több mint 300 éves gerecsei kocsányos tölgyet, a zsennyei „ezeréves tölgyet”, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll, vagy az ötvöskónyi hársfát. A hatalmas példányt a legenda szerint Koppány vezér ültette, a tatárjárás idején pedig maga IV. Béla király is megpihent alatta.

0103

Fotó: © Kállai Márton: Az ötvöskónyi hárs, hazánk legöregebb fája
Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos)
Ötvöskónyi, 2022. március

A kiállítás hazánk legidősebb, legnagyobb és különleges fáit mutatja be. Több mint három éven át készült a képanyag, mely során minden országrészt bejártunk ismert és ismeretlen fák után kutatva. A nevezetes fák felé vezető ösvény gyakran szolgált meglepetésekkel, váratlanul izgalmas felfedezésekkel, és olykor szomorú pusztulásokkal is találkoztunk. Igyekeztünk összegyűjteni a legjellemzőbb fajokat, a szoborszerű formákat, a kultúrtörténetileg jelentős helyeket és példányokat. Több fát különböző évszakokban látogattunk meg, olyan is volt amelyről minden hónapban készült kép egy éven át. A cél a fák életének bemutatása volt, a hosszú, helyhez kötött lét sajátosságaira fókuszálás, elvonatkoztatás az emberközpontú világnézettől. A négy helyszínen kiállított 26 fotográfia mellett, mintegy száz képből összeállított vetítés is látható. – írta a Punktnak küldött levelében a fotográfus, Kállai Márton.

0103

Fotó: © Kállai Márton: Infra tartományban ábrázolt Tölgyfa
Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Kálmáncsa–Lajosháza, 2022. augusztus

0103

Fotó: © Kállai Márton: Tölgy a Rókás-legelőn
Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Túristvándi, 2023. augusztus

0103

Fotó: © Kállai Márton: A tapsonyi szil
Vénic-szil (Ulmus laevis)
Tapsony, 2022. május

0103

Fotó: © Kállai Márton: Balkány Mamutfenyő 2023

0103

Fotó: © Kállai Márton: Hárs az Agár-tetőn
Kislevelű hárs (Tilia cordata)
Agár-tető, Sáska, 2023. április

0103

Fotó: © Kállai Márton: Tiszafa, a MOM művelődési ház kertjében
Tiszafa (Taxus)
Budapest, 2022. szeptember

0103

Fotó: © Kállai Márton: Platán Füzérradványi kastély parkjában, 2022

0103

Fotó: © Kállai Márton: Hazánk legnagyobb hársfája a szőkedencsi temetőben.
Nagylevelű hárs (tilia platyphyllos)
Szőkedencs, 2022. május

0103

Fotó: © Kállai Márton: Faragott Krisztus Körtvélyesi erdei temető, Szárliget
2021. november

0103

Fotó: © Kállai Márton: Elpusztult tölgy Cserépfalu határában, 2023. február

0103

Fotó: © Kállai Márton: Az "ezeréves" tölgy mosolya
Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Zsennye, 2022. október

0103

Fotó: © Kállai Márton: Gyökerek, Királyrét, Börzsöny
2023. február

0103

Fotó: © Kállai Márton: Gombák a zsennyei tölgy kidőlt törzsrészén
2022. október

0103

Fotó: © Kállai Márton: Tölgy 12 hónapban

Jegyzetek

Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi
Folly Arborétum
2024. május 4. – november 3.

A Múzeumok Éjszakáján ingyenes tárlatvezetéssel várják a látogatókat a szervezők. A részletes program ezen a linken található.