Menü

5kérdés – Kállai Márton

23 • 11 • 18Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Kállai Márton fotóriportert kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Kezdetben a fotográfiai szaklapokat olvasgattam szorgalmasan, és a 2000-es években sok emlékezetes képriportot láttam Dezső Tamástól, Gárdi Balázstól vagy Kovalovszky Danitól. Ezek nagyon inspiráltak arra, hogy saját, belülről jövő témákkal foglalkozzak. A Péter utcai fényképész iskolába is úgy kerültem, hogy egy FotoMozaik-ban olvasott hirdetésre jelentkeztem műtermi gyakornoknak Bakcsy Árpád fotóstúdiójába, ahol egy emlékezetes évet töltöttem. Itt szerettem meg az ételfotózást, ami akkoriban még Sinar kamerával síkfilmre történt. A fotótörténet ikonjai közül André Kertész és Lucien Hervé képeit bármeddig tudtam ámulattal nézegetni.

Egy külföldi kitérő után Habik Csaba gyakornoka lettem, ami meghatározó volt mind szakmailag, mind pedig emberileg. Itt váltam a riport műfaj szerelmesévé, és remek útmutatásokat kaptam, melyek alapjaivá váltak fotográfiai gyakorlatomnak. Volt szerencsém Magnum és NOOR workshopon is részt venni, ezek is inspirálóan hatottak, de ekkor inkább már praktikus szempontból figyeltem a világ elitjébe tartozó riporterek iránymutatásait. Nagyon szeretem Alex Webb képeit, de sokat nézegettem Abbas munkáit vagy Harry Gruyaert anyagait. Benkő Imre és Vancsó Zoltán világa is mindig inspiráló volt számomra.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

2013-ban voltam Pieter Hugo saját tárlatvezetésén a Ludwig Múzeumban, ami nagy hatással volt rám és új távlatokat mutatott az alapvetően riportanyagok kifutási lehetőségeiről. Van pár szép fotóalbumom például Koudelkától, Salgadótól, de a legkedvesebb számomra Alex Webb és Rebecca Norris Webb Violet Isle című albuma, mellyel a feleségem lepett meg kubai utazásunk emlékére.

Most nagyon várom Trent Parke Monument című albumát, az ő képi világa a mindennapi élet varázsát jelenti számomra.

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2016-ban a Mai Manó Ház könyvesboltjában állítottam ki a Budapest közösségi kertjeit bemutató sorozatomat, mely a Pécsi József ösztöndíj első évében készült.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Elsősorban digitális gépet használok, a mindennapi munkához kisfilmes vázaim vannak, az elmélyültebb és koncepcionálisabb anyagaimhoz nagyon szeretem a Hasselblad X1II kamerámat. Ez ugyan nem valódi középformátum, de mégis sokkal átgondoltabb, lelassultabb munkafolyamatra késztet, a képminősége pedig elképesztő. Egy barátommal dolgozunk egy anyagon hazánk nevezetes fáiról, ehhez analóg gépet is használok, infra tartományra érzékeny fekete-fehér filmmel.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

Legutóbb november elején készítettem ezt a képet a már említett fás sorozat részeként. Egy tölgyfa melyhez időről-időre visszatérek.

0103

Fotó: © Kállai Márton: Tölgyfa, 2023. november