Menü

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

24 • 06 • 17Punkt

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Absztrakt tendenciák, magyar íróportrék, Picassó mindennapjai, amerikai magyar fotóművészek, Kertész korai munkái, valamint bulifotók a 60-as, 70-es évek Békéscsabájáról és a kétezres évek Londonjáról. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes szombaton időt szánni. 

Till Brönner: Identitás–európai látkép
Ludwig Múzeum
Kurátor: Prof. Dr. Walter Smerling

Till Brönner fotográfus és zenész aktuális projektje, az Identitás – Európai látkép ismét merőben új távlatokkal tágítja a művész látószögét. A válogatásban látható Anselm Kiefer és Olafur Eliasson portréja is – olyan embereké, akik az európai történelmet vagy a világ ökológiai problémáit tematizálják munkáikban. Természetesen muzsikusok, civilek és az európai politikát meghatározó személyiségek fotói sem maradhatnak ki. A kiállításon szinte kizárólag fekte-fehér fényképek kapnak helyet. Brönner a szürke skáláját digitális felvételein dolgozza ki, szándékosan törekedve a minimalista megjelenítésre, kontrasztot alkotva a zajos és színes világgal. A szombati program is különlegesnek ígérkezik; éjféltől zseblámpás tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók.

0103

Fotó: Till Brönner: Orange Car, Czech Republic, 2023

Kertész/Kópiák
Magyar Nemzeti Múzeum
Kurátor: Fisli Éva

A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez három helyszínen, a tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak, sosem látott alkotásokat mutatnak be. A Nemzeti Múzeum kiállítássorozatának fókuszában nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét. Szerelmek és szenvedélyek, életveszély és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt Kertésznek, aki 31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. A sorozat ennek az indulásnak a hátterét fürkészi, és először tárja a látogatók elé. Esztergom után most Budapesten nyílik az újabb kiállítás, amely világpremier lesz a fotográfiában és Budapesten. A Kertész/Kópiák című tárlaton az érdeklődők válogatást láthatnak a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből.

0103

Az Angliában élő Martin Wanda – aki május végén a 20. Fashion Awards Hungary díjátadó gálán elnyerte az Év divatfotográfusa díjat – és édesapja, Martin Gábor konceptuális dokumentarista nagy sikerű fotóesszéje látható, ahol párhuzamba állítottuk a hatvanas-hetvenes évek szocialista Magyarországán és a jelenkori londoni, szórakozó fiatalokról készült – analóg, fekete-fehér – munkáikat. Wanda napjaink Kelet-Londonjában, Gábor pedig az 1960–70-es évek Békéscsabáján fényképezte a bulizó fiatalokat. E képek a szórakozás és a szerelem vágyáról, a hétköznapokról való elfeledkezés egyetemes természetéről beszélnek kortól, országhatártól, politikai rezsimtől függetlenül. Szombaton 15.00 órától kurátori tárlatvezetésen mesélnek az alkotók a képek történetéről, míg este 19.00 órától a Punkt egyik szerzője, Kéri Gáspár várja a tárlatvezetéssel a közönséget.

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása
Néprajzi Múzeum
Kurátorok: Bazsó Borka, Gellér Judit, Szabó Magdolna, Szeljak György

Claudia Andujar (1931, Svájc) érzékiséggel telített látásmódjával az indián közösségek mindennapjait kevésbé megszokott felfogásban ábrázolta. Műfajokon túlmutató, bátran kísérletező munkáiban nem kizárólag az etnográfiai jelenségek dokumentálására törekedett. A tárlaton a kronologikus vonalat követve a Brazíliába érkezést követő magazinfotós időszaktól és a kísérletezésektől kezdve jutunk el a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig, az 1960-as évektől a 2010-es évekig.

0103

Fotó: © Claudia Andujar: Florence Águeda Lindey nővér és ápoló, Opiki thëri faluban az elhagyatott Északi Autóútnál
(A kapcsolat következményei sorozat), Roraima, 1981 (2023)

Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989)
Szépművészeti Múzeum
Kurátor: Baki Péter

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó kiállításon Magyarországon. A Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökséggel ismerteti meg a nézőket. Több mint 170 művel 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is lettek valamennyien világhírűek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepet játszottak új hazájukban. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mindannyiuk munkásságában, esztétikai és technikai megközelítésésében fontos szerepet játszott.

PRO FORMA / Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben
Kiscelli Múzeum
Kurátorok: Csizek Gabriella és Somosi Rita

Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás. A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt. A Kiscelli Múzeumban látható PRO FORMA című kiállításon 35 alkotó munkáit mutatják be, akik az absztrakt témakörben készítették képeiket. Szombaton 14.30-tól Tombor Zoltán tárlatvezetésével várják a látogatókat a szervezők.

0103

Fotó: © Ákos Levente

Ki ne látta volna tankönyvében a szomorú tekintetű Arany, az igéző Ady, a dendi Kosztolányi vagy a vigasztalhatatlan Juhász Gyula fotográfiáját? Az író arcképeken – a tekintetekbe kapaszkodva – mindig azt kutatjuk, hogy a pózokon át közelebb kerülünk-e az alkotókhoz. E jól ismert képeket a PIM fotógyűjteménye őrzi. A múzeum az elmúlt hetven évben nagy hangsúlyt fektetett a magyar íróportrék, ezen belül a fotográfiák gyűjtésére. Az áprilisban nyíló kiállítás válogatás a Művészeti, Relikvia- és Fotótár 40 ezer darabos írói ikonográfiai kollekciójából, amely sajátos keresztmetszetet nyújt az irodalom jeles szereplőiről éppúgy, mint a magyar fotótörténet kiemelkedő alkotóiról. A kiállítás felépítése rendhagyó, azonos főcím alatt két önálló, időben egymást követő tárlat szerepel. Az első tárlaton (2024. április 27. – június 23.) az archív írói arcképekre fókuszálnak, a másodikon (2024. június 27. – december 15.) a múzeumi fotográfusok – Berekméri Zoltán, Flesch Bálint, Bókay László, Dobóczi Zsolt, Belicza László Gábor, Gál Csaba és Birtalan Zsolt – munkája során készült íróportrékra kerül majd a hangsúly.

0103

Fotó: Birtalan Zsolt: A halandóság törékeny arcai, PIM

Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes.
Mai Manó Ház
Kurátor: Elena Aparicio

A szintén a Mai Manó Házban látható kiállítás a magyar származású fotóművész, Juan Gyenes és a spanyol képzőművész, Pablo Picasso az ötvenes, illetve a hatvanas évek eleje között tartó barátságát mutatja be tizenkilenc fekete-fehér és egy színes felvételen. A tárlatot a kiválasztott fotókhoz kapcsolódó – a malagai Picasso Múzeumból származó – tíz Picasso-műalkotás reprodukciója teszi teljessé. A kiállítás pedagógiai megközelítése lehetővé teszi, hogy mindkét művésznek a XX. századi művészettörténetben betöltött jelentőségét bemutassa. Részben Pablo Picasso hatalmas életművét Juan Gyenes fotóin keresztül, részben a fotográfus sajátos személyiséggel rendelkező látásmódját a művész bensőséges társaságában. Ki volt Juan Gyenes, aki ötéves korában már hegedült és kilencévesen önálló koncertet adott? Erre választ kapunk a szombaton 13.00 órakor kezdődő tárlatvezetésen is, ahol dr. Hegedüs György beszél majd az első találkozásukról is.

Jegyzetek
A Múzeumok Éjszakája további programjai ezen a linken tekinthetők meg.