Menü

Árverésre bocsájtották az egyetlen létező fotográfiát Neil Armstrongról a Holdon

22 • 12 • 23Princz Zsófia

30 ezer dollárra becsülték annak az egyedülálló fotográfiának az értékét, amin Neil Armstrong látható a Holdon. A Bonhams online árverésén, melyet november utolsó hetében tartottak, űrutazás tematikájú fotográfiák kerültek kalapács alá. Ezek a fotográfiák nemcsak ritkaságuk, de történelmi jelentőségük miatt is igen magas értéket érhetnek el, ezért is volt meglepetés a legutóbbi aukció eredménytelensége.

0103

Fotó: NEIL ARMSTRONG DURING APOLLO 11 EVA THE ONLY FULL-BODY PHOTOGRAPH OF ARMSTRONG ON THE MOON. ALDRIN, BUZZ. | Chromogenic color photograph, July 21, 1969, 8 x 10 inches (204 x 254 mm), NASA number printed in red AS11

Az eladásra bocsájtott fotográfiákon láthattuk az Apolló űrhajósait munka közben, teljes alakos képet Neil Armstrongról, Bruce McCandless II, amerikai űrhajóst, aki először lebeg szabadon az űrben, vagy Buzz Aldrint, amint az első űrbeli „szelfit” készíti. A várakozással ellenben, a december 1-én zárult aukción a ritka Neil Armstrong fotográfia nem kelt el.

Közel 20 évig úgy hitték, hogy nem készült fotográfia Armstrongról a Holdon. A Földre visszatérve a Johnson Űrközpont közügyekért felelős osztály vezetője, Brian Duff megkérdezte Armstrongot, hogy rajta van-e a fotók valamelyikén, amit a sajtó rendelkezésére bocsájthatnak.

„Neil, itt Brian. Mikor adtad oda a kamerát Buzznak?" – kérdezte Duff.
„Nem adtam oda neki" – válaszolta Armstrong.

A NASA sajtóosztálya így a Buzz Aldrinról készült híres fotográfiát osztotta meg a világgal. Azt feltételezték, hogy soha nem került Aldrinhoz a 70 mm-es Hasselblad fényképezőgép.

Végül 1987-ben, két brit kutató, H.J.P. Arnold és Keith Wilson fedezte fel, hogy az 5876-5900; 5904-5926 képeket mind Aldrin készítette. Miután Wilson feltételezését Armstrong is megerősítette, elsőként tette közzé megállapításait a Spaceflight magazin 1987 augusztusi számában.

Amikor ezt a fotográfiát kinagyították, azt hitték, hogy Buzz Aldrint ábrázolja, nem pedig Neil Armstrongot. Ráadásul ebből a képből akkoriban nagyon kevés példány készült, így a korabeli nagyítások rendkívül ritkák. A Bonhams birtokában lévő nagyítás korát a papír, amire nyomtatták és a margón található NASA-azonosítás alapján tudták meghatározni.

Nem ez az első alkalom, hogy egy Armstrongot a Holdon ábrázoló korabeli nagyítást árverésre bocsátanak. Legutóbb ez a fotográfia egy 2020-as aukción 52.500 fontért kelt el.

0103

Fotó: NEIL ARMSTRONG DURING APOLLO 11 EVA THE ONLY FULL-BODY PHOTOGRAPH OF ARMSTRONG ON THE MOON. ALDRIN, BUZZ. | Chromogenic color photograph, July 21, 1969, 8 x 10 inches (204 x 254 mm), NASA number printed in red AS11

Jegyzetek

A Bonhams Space Photography aukciójának leütési árait és az árverésre került fotográfiákat ezen a linken lehet megtekinteni.