Menü

Elhunyt Móricz-Sabján Simon

22 • 12 • 29Punkt

Negyvenkét éves korában elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter. A hírt a Világgazdaság tette közzé, amely a legutolsó munkahelye volt.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporteri munkáját még az ezredfordulón, a klasszikus fotórovatok idején kezdte el. Munkáit általában a hosszú távú, éveken át készülő, gondosan összeállított és társadalmilag érzékeny fotóriportok jellemezték. 2003 és 2016 között a Népszabadság fotórovatának munkatársa volt, azóta a Világgazdaság és a Manager Magazin fotográfusaként dolgozott.

Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek fotográfiái, köztük három önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban, illetve többek között Arlesban, Barcelonában, Chengduban, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban.

Pályafutása során számtalan szakmai elismerésben részesült. 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, hat alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat. Legutóbb az idei Capa-nagydíjat nyerte el, ennek kapcsán interjút is készítettünk vele.

0103

Fotó: © Móricz-Sabján Simon: Részlet az Ipszilonok című sorozatból