Menü

5kérdés – Móricz-Sabján Simon

22 • 12 • 10Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Móricz-Sabján Simon fotográfust kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspiráltak, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Konkrét neveket mindig kerültem, mivel rengeteg különböző stílusú fotográfus volt rám hatással. Széles spektrumból merítettem, és igyekeztem minél több albumot és alkotót megismerni. A fotóriporteri iskola alatt például rengeteg időt töltöttem a Pécsi József Fotográfiai szakkönyvtárban, a Mai Manó Házban.
Nagyon fontosnak tartom az albumok forgatását, amelyek közül sok épült be lassan, és néha markánsan az alkotói folyamataimba.

 

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életedben?

Itt sem szeretnék egy-egy konkrét példát kiemelni, mert sok hazai és külföldi kiállítást és albumot is volt szerencsém megtekinteni, melyek együttesen, egymásra épülve adtak rengeteg élményt az elmúlt években.

 

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállításod?

Az első mindig emlékezetes, s itt már nehéz kikerülni a pontosítást. A Millenáris Park Csiga Galériájában nyílt az első tárlatom 2006-ban a Moszkva tér című sorozatom képeiből.

 

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használsz?

Egyre közelebb érzem magam a filmhez, főként a középformátumhoz, melyet most digitális formában használok.

 

5. Milyen fényképet készítettél legutóbb?

A friss Capa-nagydíjas Árnyéksáv című sorozatom kapcsán fényképeztem legutóbb. A hosszú távú sorozatok mindig kiemelten fontosak, mivel ezek jelentik számomra a fotográfia igazi élvezetét! Ez a kép az Árnyéksáv című sorozatom részeként készült szeptemberben.

0103

Fotó: Móricz-Sabján Simon: Alex, Csanytelek, 2022