Menü

Ha megállítjuk az időt, meglátjuk, mi munkál benne – Klavdij Sluban kiállítása

23 • 01 • 16Szabó Benedek

Klavdij Sluban – Keletről keletre című kiállítását mutatja be a Galerie Buchkunst, így a Párizsban élő Sluban munkái most Berlinben láthatóak. Az ingyenesen látogatható tárlat a szlovén fotográfus díjnyertes fotósorozataiból mutat be válogatást, amely 2023. február 25-ig lesz látogatható.

A kiállított képek az irodalom és az utazás hívószavait idézik fel a nézőben, ez az asszociáció pedig nem véletlen. A sorozat képein a Párizsból induló orientalista utazó szemével láthatjuk a Balkán világát, Kelet-Európa vidékét és városait, illetve a transzszibériai útvonalat, amin keresztül Kínába és Japánba érkezünk. Akár a Távol-Kelet, akár a Balkán világából tudósítanak a képek, a felvételeken ugyanaz a költőiség, és ugyanaz a megismerésvágy látható, ami modern, de mégis misztikus hatást ad az alkotásoknak.

A múzeum úgy hivatkozik a fényképész munkáira, mint önálló történetmesélő alkotásokra. Ez a gondolat úgy érthető meg a legjobban, ha az irodalom és a fényképezés kapcsolatát egy új szemszögből is megvizsgáljuk. A regényt ugyanis tekinthetjük a film előfutárának is, ha úgy nézünk a két művészeti ágra, mint a történetmesélés eszközeire. A két műfaj célja hasonló lehet abban, hogy mindkettő narratívát ad egy történethez, amit egy konkrét műfaj artikulációján keresztül ismerhetük meg.

Ezen képek varázslata a fekete és fehér pontokban rajzolódik ki, ami a részletek játékával hamar megragadja a nézőt. Ezek a képi elemek egyértelműen felrajzolható kompozíciós felépítettséget adnak, a fotók a sötétség és a fény univerzális, költői ciklikusságában képesek egyesíteni az embereket és a tájakat.

Ez a szemantikai állás ad a képeknek időtlen hatást. A mozgás és a mozdulatlanság adja számos alkotás képszervező erejét. A tájképek, portrék, vagy a városi jelenetek befagyasztott hatása egy meghatározó művészi megoldás Klavdij Sluban esetében. Ennek eléréséhez a fotográfus gyakran hosszú expozíciós időt használ, ami a szinte teljesen zárt rekesznyílással együtt különös képi hatást idéz elő. Ezzel rejtett pillanatok bukkannak elő a sötétségből, majd szoborrá dermednek, és ezzel ezek a képek a lassított felvételek hatására emlékeztethetnek minket. Az idő szubjektív kezelése adja azt az érzést, mintha a néző is egy sajátos időtérben lenne, ahol a történelmiség, illetve a tapasztalatok mind egy helyre sűrűsödnek, és ahol jobban megismerhetővé is válnak.

A kiállításon Klavdij Sluban különleges fotóinak zselatinos ezüst nagyításai limitált példányszámban meg is vásárolhatóak. Most többek között az Illumination Edition sorozat darabjai is beszerezhetőek, amelyeket szintén a művész készített. A kiadás minden negatívjából csak 3 nagyítás készült, amivel a Galerie Buchkunst akciója főleg a műgyűjtőket célozza meg.

0103

Fotó: Klavdij Sluban: Albanien, 1994, EAST TO EAST © Klavdij Sluban, Courtesy Galerie Buchkunst Berlin

0103

Fotó: Klavdij Sluban: China, 2004, EAST TO EAST © Klavdij Sluban, Courtesy Galerie Buchkunst Berlin

0103

Fotó: Klavdij Sluban: Finnland, 2004, EAST TO EAST © Klavdij Sluban, Courtesy Galerie Buchkunst Berlin

0103

Fotó: Klavdij Sluban: Shanghai, 2008, EAST TO EAST © Klavdij Sluban, Courtesy Galerie Buchkunst Berlin

0103

Fotó: Klavdij Sluban: Ukraine, 1998, EAST TO EAST © Klavdij Sluban, Courtesy Galerie Buchkunst Berlin

Jegyzetek

KLAVDIJ SLUBAN – East to East
Galerie Buchkunst Berlin
2022. december 9. – 2023. február 18.