Menü

Ritka Cindy Sherman önarckép kelt el több mint 20 millió forintért az Artnet aukcióján

23 • 03 • 17Princz Zsófia

Több mint 20 millió forintért árverezték el Cindy Sherman egy korai önarcképét az Artnet online aukcióján február végén. Sherman életművében mindvégig kiemelt szerepet kapott, hogy szinte felismerhetetlen női archetípusokká alakuljon át.

Shermant már jóval az Untitled Film Stills sorozata előtt foglalkoztatta a karakterek kidolgozása és saját személyének fizikai manipulálása. Egy 1975-ben megrendezett kiállításon már több változatát is bemutatta a most elárverezett fotográfiának, melyeken az arckifejezések témájának finom variációit tárja elénk és a nonverbális kifejezési formák széles skáláját prezentálja.

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled (Self-Portrait), 1975
Vintage gelatin silver print
10 x 8 in. (25.4 x 20.32 cm.)
Signed and inscribed by the artist to John Maggiotto on verso

Sherman a művet 1979-ben ajándékozta művésztársának, John Maggiottónak, amikor ő volt a Hallwalls Galéria igazgatója, ahol Sherman első önálló kiállítását rendezte. A fotó hátoldalán egy Maggiottónak címzett feljegyzés olvasható, amely szoros barátságukra emlékeztet. A mű egy vintage nagyítás, és valószínűleg egyedi, mivel ebből a nagyításból még nem került árverésre másik példány. A vintage művek általában nagyon ritkák, és röviddel a fénykép elkészülte után nagyítják le őket. Ezek a képek a művész eredeti szándékát mutatják, az akkoriban rendelkezésre álló papír és vegyi anyagok felhasználásával, és jellemzően sokkal magasabb áron kelnek el, mint egy későbbi nagyítás.

A konceptuális önarcképeiről ismert Cindy Sherman amerikai fotóművészt és filmrendezőt az egyik legbefolyásosabb kortárs művészként tartják számon napjainkban. Sherman a Pictures Generation – a tömegmédiából és a popkultúrából inspirálódó, az 1970-es évek elején alakult informális művészcsoport – meghatározó tagja volt. 1977 és 1980 között alkotta meg leghíresebb sorozatát, a Untitled Film Stills-t. A sorozat 70 fekete-fehér fotográfiából áll, amelyeken a művésznő az 1950-es és ’60-as évek filmjei által inspirált, különféle női filmszereplők bőrébe bújik (bújt), gondosan kidolgozott díszletek között. Sherman élete különböző szakaszaiból merített ihletet: Hitchcock Hátsó Ablak című filmjének korai vetítéseiből, különféle filmvetítésekből egyetemista korában és olyan filmekből, amiket New Yorkban látott, miután 1977-ben a városba költözött. Ahogy Sherman különböző személyiségeket ölt magára – a tágra nyílt szemű naivtól a magányos háziasszonyig – a férfi tekintet bevonásával érezhető nyugtalanságot hordoz. Ezt a korszakalkotó sorozatot végül a New York-i Museum of Modern Art vásárolta meg 1995-ben 1 millió dollárért, ugyanabban az évben, amikor a művész elnyerte a MacArthur-ösztöndíjat. A Christie's 2014 novemberi aukcióján 6.773.000 dollárért árverezte el a sorozat 21 fotográfiájából álló válogatást.

Cindy Sherman a kortárs művészet élvonalába tartozik, és generációjának élvonalába tartozik, igazi blue chip, azaz nagy értékű művész, munkái folyamatosan magas áron kelnek el. Nemrégiben csatlakozott a Hauser & Wirth nemzetközi galériához, miután régi galériája, a Metro Pictures bezárt. 2012-ben újra kiállították Untitled Film Stills sorozatát, amelyekre egyértelműen hatással voltak a jelen munkához hasonló képek.

Jegyzetek

Az alábbi esszében – melynek magyar fordítása a Phillips aukciósház engedélyével kizárólag a Punkton olvasható – arról értekeznek, hogy Sherman munkásságának alanyai miként fonódnak össze egy korokon átívelő, kortárs kultúrát leíró elbeszéléssé.