Menü

Család, otthon, Amerika – Larry Sultan képei a Pictures from Home című sorozatából

23 • 03 • 24Szabó Benedek

Az amerikai Yancey Richardson Gallery ad otthont Larry Sultan Pictures from Home című kiállításának. A most nyíló tárlat a művész fényképmemoárjának alkotásaiból mutat be válogatást, a kiállítás április 8-ig tekinthető meg. A Los Angeles külvárosában rögzített képek sajátos betekintést engednek az alkotó családi életébe, amely a családtagok viszonyát, személyiségét és belső viszonyaikban rejlő titkokat jeleníti meg.

Larry Sultan a kaliforniai San Fernando Valleyben nőtt fel, amely számos projektjének ihletője lett. Sultan munkáit széles körben elismerték és publikálták, legutóbb a Los Angeles County Museum of Art és a San Francisco Museum of Modern Art mutatott be retrospektív kiállítást. A művész az 1980-as évek elejétől kezdve fényképezte szüleit Dél-Kaliforniában, ebben az időszakban spontán és megrendezett fényképeket is készített, amelyek a családi dinamika összetettségét tárják a néző elé.

A művész által készített otthoni videófelvételeket és fényképeket számos múzeum bemutatta, többek között a New York-i Museum of Modern Art is egy 1989-es nagyszabású tárlatán, amelyen John Baldessari, Robert Heinecken és más neves művészek munkái is szerepeltek. A Larry Sultan által készített képanyagból később egy különleges fényképalbumot is összeállítottak, amely eredetileg az Abrams kiadó gondozásában jelent meg Pictures from Home címmel.

A narratív fényképészet egyik mérföldkövének számító sorozat őszinte felvételei az 1950-es és 1960-as évek hangulatát idézik, miközben a képek személyes stílusban dolgozzák fel és értékelik újra a család történetét. Sultan korábban megjegyezte, hogy a sorozat képeinek egy nagyobb narratíva részévé kell válniuk, hogy ezáltal jobban megmutathatóvá váljon, hogy az amerikaiak milyen életet élnek, szemben azzal, hogy milyen életet képzeltek el maguknak.

0103

Fotó: Larry Sultan: Sunset, from the series Pictures from Home, 1989. Archival pigment print, 30 x 40 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Dad with Raft, from the series Pictures from Home, 1987. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Los Angeles, Early Evening, from the series Pictures from Home, 1986. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Reading in Bed, from the series Pictures from Home, 1988. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: My Mother Posing, from the series Pictures from Home, 1984. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Practicing Golf Swing, from the series Pictures from Home, 1987. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Business Page, from the series Pictures from Home, 1985. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Fixing the Vacuum, from the series Pictures from Home, 1991. Archival pigment print, 40 x 50 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Empty Pool, from the series Pictutres from Home, 1991. Archival pigment print, 30 x 40 inches.

0103

Fotó: Larry Sultan: Dad on Bed, from the series Pictures from Home, 1984. Archival pigment print, 40 x 30 inches.

A Pictures from Home képei most az 1995-ben alapított Yancey Richardson Galleryben láthatóak. A galéria elkötelezett a múzeumokkal, magánintézményekkel, vezető műgyűjtőkkel és más galériákkal való együttműködés mellett, hogy ezáltal előmozdítsa az általuk képviselt művészek karrierjét. A galéria repertoárjában feltörekvő művészek és olyan elismert alkotók is szerepelnek, mint Larry Sultan. A mostani kiállítás megnyitója egybeesett az azonos című színdarab bemutatásával, amelynek főszerepében Nathan Lane lesz látható, aki Larry Sultan apját alakítja, a fényképészt Danny Burstein viszi színre. Az előadás jelenleg a Studio 54 Színházban fut, később pedig a Broadway-en fogják játszani. A színdarabról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Jegyzetek

Larry Sultan: Pictures from Home
Yancey Richardson Gallery
2023. február 23. – április 8.