Menü

Wolfgang Tillmans a legbefolyásosabb fotográfus

23 • 04 • 20Baki László

A Time magazin minden évben nyilvánosságra hozza százas listáját, amelyben az élet különböző területeiről gyűjti össze az elmúlt év legbefolyásosabb, legnagyobb hatású művészeit, sportolóit, aktivistáit és vállalkozóit. Ezúttal egy fotográfus is felkerült a listára.

0103

Fotó: © Wolfgang Tillmans: August self portrait, 2005
Image courtesy of the artist, David Zwirner, New York / Hong Kong, Galerie Buchholz, Berlin / Cologne, Maureen Paley, London

A prominens listára többek között olyan hírességek kerültek fel, mint Angela Bassett, Lionel Messi, Salman Rushdie és Joe Biden, de a művészek kategóriában idén egy fotóművész is bekerült a tekintélyes rangsorba. Wolfgang Tillmans méltatását Jeremy O. Harris Tony-díjra jelölt amerikai drámaíró, színész és filantróp írta:

„Wolfgang Tillmans egyik képét először Chicagóban láttam. Egy galéria közepén állva tengeri sóra emlékeztető ízeket éreztem, ahogy a nyelvem a férfi szájából a nyakára ért. Még a 180 centiméteres magasságom ellenére is eltörpültem Tillmans munkái mellett.

Akkor még nem tudtam, de Tillmansnak megvan az az egyedülálló képessége, hogy a nézőt valós és elképzelt történeteken és idősíkokon keresztül vezeti, ahogyan azt a nemrégiben rendezett Félelem nélkül nézni című retrospektív vándorkiállítása is mutatja. Bevezet minket az emlékeibe, és ezáltal közelebb visz minket a saját emlékeinkhez.

Tillmans a popkultúra legjelentősebb alakjait is dokumentálta, Kate Mosstól Frank Oceanig. Ezzel a jelen, a múlt és a jövő kultúráját formálja meg ugyanazzal a határtalansággal, ami miatt szikár, intim portréit a saját és a mi múltunk ereklyéinek érzi.”

Tillmans eddigi több mint harmincéves tevékenysége során folyamatosan feszegeti a fotográfia határait, kísérletezik a médium nyújtotta lehetőségekkel, anyagokkal, technikákkal. Az éjszakai élet eksztatikus képeitől a fényképezőgép nélkül készült absztraktokig, a portréktól, társadalmi mozgalmak dokumentálásától a csendéletig, a csillagászati jelenségektől az intim aktokig, minden szerepel a repertoárjában. Újabb és újabb megközelítéseket alkalmaz, ez a törekvése pedig egybeesik az elektronikus zenével kapcsolatos kísérletezéseivel.

Jegyzetek