Menü

Foto Wien 2023 – „Képek egy egész hónapon át—Mindenkinek!”

23 • 06 • 05Szentirmay Réka

A június több európai nagyvárosban is a fotográfia hónapja. Bécs 2002-ben csatlakozott a European Month of Photography (EMOP) klubjához: idén a bécsi biennálé 10. kiadása kerül megrendezésre. Az évfordulót 300 rendezvénnyel ünneplik 110 színhelyen, 25 ország 350 művészének bemutatásával.

A 2023-as fesztivál egyik fő témája a fotográfia megtévesztő ereje. A június 2. és 4. között zajló Nyitónapok rendezvényei elsősorban a képek politikai befolyását vizsgálták. A Politics of Images című programsorozat panelbeszélgetésekkel várja az érdeklődőket. Fontos téma lesz többek között a mesterséges intelligencia, valamint az ukrajnai háború dokumentálása, annak etikai dilemmái. Az események keretében akár Adam Broomberggel, Susan Meiselasszal, Abigail Solomon-Godeauval és Gerhard Steidllel is találkozhatunk. Esténként pedig a Vienna Shorts filmfesztivál keretében szabadtéri filmvetítésekkel várják a mozi szerelmeseit.

A biennálé egyik fénypontja alighanem a június 3-án és 4-én zajló Könyvnapok, amelynek során 30 kiadó fotográfiai kiadványait böngészhettük lengyel, magyar és ukrán alkotókkal a középpontban. A könyvek körül forgó panelbeszélgetéseken Gáldi Vinkó Andi és Szombat Éva fotóművészek, valamint Mucsi Emese, a Capa Center kurátora képviselték Magyarországot.

Június 4-én, az idén első alkalommal megrendezendő vintázs fotóvásár keretében 25 osztrák kiállító gyűjteményeiből válogathatunk különleges albumok, könyvek és felvételek után kutatva. Az akár augusztus 20-ig megtekinthető kiállításokon a kötelező klasszikusokon – Robert Capán és Annie Leibovitzon túl – a ritkábban látható, ám hasonlóan fontos Ariella Azoulay és Frank Horvat munkáit is láthatjuk. A több száz művész és 110 színhely nem könnyíti meg a látogatók dolgát, nem nehéz elveszni a kínálatban. A teljesség igénye nélkül: a dokumentarista megközelítés rajongói számára a Crossing Lines. Politics of Images. ajánlott a Foto Arsenalban, a könnyebb témát keresőknek pedig az All You Need is Love: Photographs of the Beatles című kiállítást érdemes útba ejteniük a Westlichtben. Fotókönyv-rajongóknak kötelezően ajánlott a Paris Photo-Aperture Photobook Awards 2022-es előválogatását és díjazottjait is alaposan megszemlélni.

A fesztivál honlapján navigálni ugyan nem a legegyszerűbb, de némi türelemmel (szinte) minden információt megtalálhatunk. A programok számos kritérium alapján szűrhetők.

0103

Fotó: © Jacob Aue Sobol: From the series James' House

0103

Fotó: ©The Late Estate Broomberg & Chanarin, Divine Violence (detail), 2013, courtesy of The Goodman Gallery MACK

0103

Fotó: Giovanna Silva: o. T. (6), 2022 courtesy of the artist and Zeller van Almsick

0103

Fotó: Anastasia Vlasova: A rocket sits in a field near grazing cows on April 10, 2022, near Lukashivka village, Chernihiv region, Ukraine.

Jegyzetek

Foto Wien
2023. június