Menü

,,Minden a fénnyel kezdődik” – Ara Güler fotói a Foamban

23 • 06 • 27Szabó Benedek

A Foam idén nyáron mutatja be a Fény és árnyék játéka című kiállítást, amelynek képanyagát a török fotográfia meghatározó alakja, Ara Güler készítette. A kiállítás Ahmet Polat kurátor és az Ara Güler Múzeum szoros együttműködésében jött létre. A rendezők célja, hogy Törökország egyik legelismertebb művésze előtt tisztelegjen egy különleges tárlattal. Ara Güler képei június 23-ától november 8-áig lesznek láthatóak az amszterdami kiállítóhelyen.

Ara Güler (1928–2018) a török fotográfia egyik legfontosabb alakja volt. Munkásságában megfért egymás mellett a riporter és a művész is, így életműve rendkívül gazdag, képei számos témát ölelnek fel. Ezek közül az egyik legfontosabb az Isztambul szeme című sorozata, amelynek képei a város utcáiról, kikötőiről és lakóiról készültek. Ara Güler számos híres művészt és politikai személyiséget is megörökített pályafutása során, de hétköznapi embereket is szívesen fényképezett.

,,Én egy riporter vagyok, és nem fotográfus, és így természetesen művész sem vagyok. Azt fényképezem, amit látok. Nem csinálok művészetet, mert amiket létrehozok, azok csak riportok."

A mostani kiállítás Ara Güler Isztambulban és Törökországban készített fekete-fehér fényképeit tárja a nagyközönség elé. A tárlat lehetőséget nyújt a művész életművének ikonikussá vált, és ismeretlen képeinek felfedezésére is. A látogató négy szekción – Az ikonikus, A történelmi, A nagykövet, és A személyes címet viselő nagyobb fejezeteken – keresztül ismerheti meg közelebbről Güler fotográfiai pályáját a riporterként végzett munkáitól kezdve a kísérleti fényképeiig.

0103

Fotó: Old Galata Bridge, Istanbul, 1957 © Ara Güler / Ara Güler Museum

0103

Fotó: Tophane, Istanbul, 1958 © Ara Güler / Ara Güler Museum

0103

Fotó: Florya, Istanbul, 1948 © Ara Güler / Ara Güler Museum

0103

Fotó: Galata Docks, Istanbul, 1962 © Ara Güler / Ara Güler Museum

0103

Fotó: Mount Ararat, 1965 © Ara Güler / Ara Güler Museum

0103

Fotó: Yakacık, Istanbul, 1949 © Ara Güler / Ara Güler Museum

Ara Güler A fény és az árnyék játéka című sorozata Törökország gazdag történelmét is megörökíti, ugyanakkor bepillantást enged a folyamatosan változó török világba. A gyűjteményben olyan képeket láthatunk, mint az isztambuli Régi Galata hídról készült azonos című felvétel. A képen az esti látványt a kandeláberek fénye, és a sötét tornyok felé sétáló alak teszi sejtelmessé. Itt egyszerre jelennek meg a sötétbe vesző tornyok körvonalai, illetve a villamosvezetékek, így a jelen idő és a történelmi múlt egymással párhuzamban jelenik meg. Hasonlóan titokzatos felvétel az Ararát-hegyet ábrázoló alkotás is, amely nyugodt kompozíciójával és takarékos színhasználatával a statikusság és az állandóság asszociációhoz kapcsolják a hegyet – amely mély szimbolikával is bír.

0103

Fotó: The Golden Horn, Istanbul, 1955 © Ara Güler / Ara Güler Museum

Jegyzetek

Ara Güler: A Play of Light and Shadow
Foam
2023. június 23. – november 8.