Címke: foam

„Nem művészi, hanem őszinte fényképeket próbálok készíteni” – Tina Modotti kiállítása a Foamban

Tina Modotti fotográfiai életművét 2024. január 31-ig tekinthetjük meg az amszterdami FOAM múzeumban, ahol 250 vintázs kép látható Modottitól és holdudvarától. E kiállítás a harmadik fejezete az Ernest Cole nyitotta és Ara Güler folytatta sorozatnak, amellyel a FOAM a fényképészet történetének kevésbé ismert tehetségeit mutatja be, a kánont bővítendő céllal.

Csipkerózsika álma – Carlijn Jacobs képei Amszterdamban láthatók

2023 októberében debütált a nemzetközileg elismert divatfotográfus, Carlijn Jacobs első önálló kiállításával a Foam 3h projekt terében. A Sleeping Beauty az elmúlt évek kiállításainak sorát követi, amelyeken a Foam olyan nemzetközi divatfotográfusokat mutat be, akik új és sajátos szemléletükkel formálják a divatfotózásról alkotott elképzeléseket.

,,Minden a fénnyel kezdődik” – Ara Güler fotói a Foamban

A Foam idén nyáron mutatja be a Fény és árnyék játéka című kiállítást, amelynek képanyagát a török fotográfia meghatározó alakja, Ara Güler készítette. A rendezők célja, hogy Törökország egyik legelismertebb művésze előtt tisztelegjen egy különleges tárlattal. Ara Güler képei június 23-ától november 8-áig lesznek láthatóak az amszterdami kiállítóhelyen.

Lebohang Kganye – Haufi nyana? Jöttem, hogy hazavigyelek

Lebohang Kganye a 2022-es Foam Paul Huf Award nyertese. A 2007-ben alapított díjat évente ítélik oda a szakmai közösségben aktív és a médium kreatív határait feszegető fiatal művésznek. Az elismerés 20.000 eurós díjazással és egy Foam-szólókiállítással jár, mely 2023. fmájus 21-ig látogatható az amszterdami Foamban Haufi nyana? I’ve come to take you home (Túl közel? Jöttem, hogy hazavigyelek) címmel.

Felipe Romero Beltrán a 2023-as Foam Paul Huf-díj nyertese

A Paul Huf-díj tizenhetedik nyertese Felipe Romero Beltrán (1992, Kolumbia) Dél-Amerika régiójából elsőként kapta meg az elismerést, melynek keretében pénzjutalomban és egy egyéni kiállításban részesül a Foam terében.

Évtizedekig egy bank széfjében lapultak ezek a fotók – Ernest Cole: A rabság háza

Ernest Cole évtizedekig elveszettnek hitt hagyatékát egy svéd bank széfjében fedezték fel 2017-ben. Az Ernest Cole Alapítvány vezetője, a fényképész unokaöccse, egy többek között 60.000 negatívot, diákat és személyes leveleket rejtő bőröndért repülhetett Stockholmba a felfedezésnek hála. Ennek köszönhető az első olyan nagy volumenű Cole-kiállítás, ahol a látogatók eddig ismeretlen képekkel is találkozhatnak.

A fotográfia médiuma a kimondhatatlant is képes megragadni – Foam Talent 2022

A Foam Talent 2022 idén ősszel is a művészek olyan új generációját fedezte fel és mutatja be, akik külső környezetünket és belső világunkat egyszerre járják körül, miközben nyitott szemmel, kényelmetlen vagy fájdalmas tényezőktől sem visszariadva alkotnak. Klímaváltozás, politikai konfliktusok, hátrányos megkülönböztetés, társadalmi igazságtalanság – a legkiválóbb alkotások e sürgető problémákkal foglalkoznak, miközben arra is emlékeztetnek, hogy a fotográfia médiuma a kimondhatatlant is képes megragadni.

Magnum-fotográfusok eddig kevésbé ismert oldalát mutatja be a Foam kiállítása

Az Open for Business – Magnum Photographers on Commission című kiállítás Amszterdamban a Magnum Photos egy olyan oldalát kívánja bemutatni, amelyet a nagyközönség valószínűleg alig ismer vagy nem köti őket a meghatározó fotográfiai műhely alkotóihoz. Illetve ezen munkákkal maguk a fotográfusok sem gyakran reklámozzák magukat, ezek a megbízások többnyire nem képzik részét hivatalos fotográfusi ouevre-üknek.

Lebohang Kganye nyerte el a 2022-es Paul Huf-díjat

A Paul Huf-díj kapcsán a nemzetközileg reprezentatív válogatás összeállítása érdekében a Foam mintegy harminc jelölőt keresett meg a világ különböző részeiről, és a fotográfia területén dolgozó szakembereket arra kérték fel, hogy válasszanak ki néhány tehetséges fotográfust a saját régiójukból.

A fotográfia médiuma virágzik – állítja a Foam. Válogatás a Foam Talent 2021 idei nyerteseinek munkáiból

Az évente megrendezett nemzetközi Foam Talent a kivételesen tehetséges 18 és 40 év közötti fotográfusokat keresi, s a beérkezett pályaműveket mintegy barométerként használva figyeli a kortárs fotográfia aktuális fejleményeit. A beadványok nagy része idén a világjárvány témájából inspirálódva dolgozza fel az emberi lét kérdéseit.

Válogatás a FOAM Talent 2020 tehetségkutató döntőseinek sorozataiból

A FOAM Talent tehetségkutató 19 döntősének fotósorozatai őszinte és nyers korképet rajzolnak ki az elmúlt évek történéseiről. Mindezek mellett a fotográfia formanyelvének újabb és újabb megoldásait is láthatja a befogadó, érezheti a fotográfia határainak elmosódását és az intermedialitás aktív jelenlétét.