Menü

Csipkerózsika álma – Carlijn Jacobs képei Amszterdamban láthatók

24 • 01 • 15Jeneses Ádám

2023. október elején debütált a nemzetközileg elismert divatfotográfus, Carlijn Jacobs első önálló kiállításával a Foam 3h projekt terében.  A Sleeping Beauty az elmúlt évek kiállításainak sorát követi, amelyeken a Foam olyan nemzetközi divatfotográfusokat mutat be, akik új és sajátos szemléletükkel formálják a divatfotózásról alkotott elképzeléseket.

A Carlijn Jacobs napjaink vezető márkáival és hírességeivel dolgozik, felvételei számtalan magazinban jelentek meg, többek között a Vogue, Vogue France, Vogue Italia, Dazed, Pop, D Repubblica, M le Monde és AnOther Magazine lapokban. Kampányokat és képeket készített többek között az Acne Studios, a Chanel, a Gucci, a Louis Vuitton, a Versace, a Loewe és a Mugler számára, fotográfiájával azonnal ikonikussá vált borítót készített Beyoncé 2022-ben megjelent Renaissance című albumához.

Az alkotó a rotterdami Willem de Kooning Akadémián tanult fotográfiát, ahol már korán elismerést szerzett az 1980-as és 1990-es évek vizuális nyelvéből ihletet merítő, művészeti stílusokat meglepően ötvöző munkáival. A divatvilág általános trendjével ellentétben saját bevallása szerint nem a tökéletességre, hanem a különlegességre törekszik:

0103

Fotó: Sleeping Beauty © Carlijn Jacobs

„Esztétikám költői, sötét, szürreális, ironikus és ikonikus. A legnagyobb hatással olyan világ lehet rám, amelyet nem tudnék magam megteremteni – mint például a múlt. A stílus tekintetében manapság nagyon inspirálnak a '80-as évek.”

– mondta Carlijn Jacobs, akit különösen foglalkoztatják a hagyományos jelmezek és álruhák. Egymástól távol eső jelenségek – mint például japán gésák a velencei karnevál – hangulatát ötvözi a napjaink szépség- és divatvilágával.

„Lenyűgöz a maszk eszméje. Valami mögé bújva mássá válhatsz. Az egész divatvilág tulajdonképpen egyfajta menekülés: új személyiséget hozol létre. A külsőségek megváltoztatása és a létezőt valami nem létezővel kombinálni; ez egy olyan dolog, ami nagy szerepet játszik a munkámban. A valóság megszépítése, és így egy még nem létező világ megformálása.”

Jelenlegi kiállításán elsőként láthatóak mind a divatmárkák számára készített megrendelései mind önálló felvételei. A művész jelenleg a mesterséges intelligencia adta lehetőségeivel formálja, fokozza a rá eddig is jellemző különös, álomszerű hatást. A Sleeping Beauty gépi „társalkotója” mellett Jacobs felkérte Sabine Marcelis művészt és designert, aki tárgyaival reagál a bemutatott anyagra, fotográfiákra.

0103

Fotó: Sleeping Beauty © Carlijn Jacobs

0103

Fotó: Sleeping Beauty © Carlijn Jacobs

0103

Fotó: Sleeping Beauty © Carlijn Jacobs

0103

Fotó: Generated by DALL·E by OpenAI, prompt and photo Carlijn Jacobs

0103

Fotó: Sleeping Beauty © Carlijn Jacobs

A Foam 3h kiállítótérben kapnak önálló, múzeumi kiállítási lehetőséget a nemrég szerzett művészek, fotográfusok. A sorozat 2016-os kezdete óta évente egy-egy kiemelkedő tehetségnek biztosít teret munkáik bemutatására. Carlijn Jacobs 2016-ban debütált a Foam 3h-ban a PS - Carlijn Jacobs, Elizaveta Porodina és Philippe Vogelenzang című kiállításon, amely a nagyszabású Helmut Newton retrospektív kiállítással párhuzamosan volt látható. Jacobs 2021-ben jelentette meg az első, Mannequine című monográfiáját James Chesterrel, az APE (Art Paper Editions) kiadónál. A Sleeping Beauty kiállítással azonos időben a Foamban Jacobs egy új könyvet is kiad az APE-vel. Carlijn Jacobsot a párizsi székhelyű Art+Commerce képviseli.

0103

Fotó: Generated by DALL·E by OpenAI, prompt and photo Carlijn Jacobs

Jegyzetek

Carlijn Jacobs: Sleeping Beauty
Foam
2023. október 6. – 2024. január 21.