Menü

Lebohang Kganye – Haufi nyana? Jöttem, hogy hazavigyelek

23 • 05 • 15Szentirmay Réka

Lebohang Kganye a 2022-es Foam Paul Huf Award nyertese. A 2007-ben alapított díjat évente ítélik oda a szakmai közösségben aktív és a médium kreatív határait feszegető fiatal művésznek. Az elismerés 20.000 eurós díjazással és egy Foam-szólókiállítással jár, mely 2023. február 16-án nyílt meg az amszterdami Foamban Haufi nyana? I’ve come to take you home (Túl közel? Jöttem, hogy hazavigyelek) címmel.

0103

Fotó: © Lebohang Kganye: Részlet a Mohlokomedi wa Tora című sorozatból, 2018

0103

Ke Lefa Laka : Her Story series, 2013 Inkjet print on cotton rag paper 42 x 29.7cm Edtion 5 + 2AP

Lebohang Kganye (1990, Katlehong, Dél-Afrikai Köztársaság) 2009-ben szerezte meg első fotográfiai oklevelét, jelenleg mesterdiplomáján dolgozik. Az elmúlt 14 év munkájának eredménye számtalan díj és az összetéveszthetetlen Kganye-stílus. Munkássága saját családjának mikrotörténete, illetve az országot napjainkig nagyban befolyásoló kolonializmus (1652–1961) és apartheid (1948–1991) körül forog.

Ha valaki szigorúan fényképekre számít, csalódni fog: a négy termet betöltő tárlat Kganye négy multimédia projektjét mutatja be. Elsőszámú múzsája valóban a fotográfia, méghozzá saját családi fotóarchívuma, a kiállított munkák azonban messze túlmutatnak a médiumon.

Az első teremben Katlehong, Kganye szülőhelyének szűk utcáin bolyonghatunk egy térbeli fotókollázsban. Mohlokomedi wa Tora (2018, A világítótorony őrei) című munkája az apartheidnek és a kényszerített kitelepítéseknek passzívan, de hősiesen ellenálló fekete dél-afrikaiaknak állít emléket a művész saját felmenőivel a középpontban.

A következő teremben Kganye legfrissebb és még befejezetlen projektjébe nyerhetünk bepillantást. A Mosebetsi wa Dirithi (2022, Az árnyékok munkája) plafonról függesztett, megközelítőleg 200 x 100 centiméteres patchwork alkotásai az alkotó családtagjai előtt tisztelegnek. Az elegánsan fénylő organzára vetített fényképeket kézműves mesterek alakították erőteljes, monokróm textilportrékká Kganye vezetésével.

A harmadik kiválasztott projekt a művész édesanyjához szóló óda, Ke Lefa Laka: Her-story (2013, Az ő története). Az anya 2010-es halála adott igazán életet Kganye saját családi archívumába vettet érdeklődésnek. Az ő történetében digitálisan ötvözi édesanyja régi képeit saját portréival, amelyeken anyja ruháiban, anyja testtartását imitálva pózol. Az eredmény egy érzékeny párbeszéd anya és lánya között.

Az utolsó projekt egy két és fél perces animációs film: Shadows of Re-Memory (2021, Az újra-emlékezet árnyai). A Mohlokomedi wa Tora kivágásait idéző karakterek mindig várnak valamire — talán éppen arra, hogy a videó újra- és újrainduljon, megidézve az emlékezet rekonstruktív világának végtelen hurkát.

A Haufi nyana? I’ve come to take you home 2023. május 21-ig tekinthető meg, ahol a szintén Foambeli, 2023. június 14-ig látogatható Ernest Cole-kiállítással együtt a múzeum tartalmas, komplex bepillantást enged a dél-afrikai (poszt)apartheid valóságába.

0103

Fotó: © Lebohang Kganye: Shadows of Re-Memory, Film Still 1, 2021

Jegyzetek

Lebohang Kganye: Haufi nyana? I’ve come to take you home
FOAM
2023. május 21-ig.