Menü

Történetek, emberek, természet és látkép egy helyen – a Critics’ Choice Award 2023-as győztesei

23 • 08 • 30Szabó Benedek

A LensCulture bejelentette a Critics' Choice Awards 2023-as díjazottjait. Ez a fotópályázat nem hasonlítható más díjakhoz, mivel nincs korosztályi megkötés, és együtt versenyezhetnek a profi és az amatőr művészek is. Ezenfelül a versenyen nincsenek előre megadott témák, vagy tematikák, ahogyan nincsenek műfaji korlátozások sem. Az egyéni díjak odaítélésére felkért zsűri tagjai idén 48 fotográfiai projektet díjaztak.

Az idei versenyre nevezett alkotások a kreatív és egyéni megközelítések széles skáláját képviselik, amivel megmutatják, hogy az emberek a világon mindenhol arra használják a fotográfiát, hogy megmutassák a világ azon szeletét, amely a sajátjuk, és amit a legjobban ismernek. A Critics' Choice Awards legfontosabb célkitűzése éppen az, hogy a művészek szabadon használják a fotográfia eszközét arra, hogy történeteket meséljenek, eseményeket dokumentáljanak, és mindezzel művészeti alkotásokat hozzanak létre.

Ennek elősegítésére a pályázat bármilyen jellegű fényképet fogad, a beérkezett alkotások pedig összetett versenyben mérettetnek meg. Így az sem szükséges, hogy a zsűri megegyezzen egy-egy fénykép kapcsán, a 20, nemzetközileg elismert zsűritag egyénileg választhat ki 3 díjazott képet. A kritikusokat – akik között találunk galériatulajdonosokat, újságírókat, kurátorokat – arra is felkérték, hogy minden kiválasztott alkotásról írjanak egy rövid szöveget, amelyben kifejtik, miért keltette fel a figyelmüket.

Az egyik zsűritag, Claire Hyman, a Centre for British Photography munkatársa azt emelte ki a három általa kiválasztott mű kapcsán, hogy az alkotások mindegyike emberi történeteket mutat be, illetve, hogy ezek a fényképek nemcsak személyes eseményeket rögzítenek, hanem azok történelmi jelentőségét is. Az egyik kitüntetett mű, amelyet az amerikai Patricia Solano készített, egy nő búcsúját mutatja nagybeteg édesanyjától. A Journey's End című fekete-fehér felvétel ugyanakkor három generáció tagjait ábrázolja, ami a reményt és a család megmaradását is behozza az alkotás terébe.

0103

Az utazás vége. Egy fiatal anya bemutatja újszülött lányát saját édesanyjának, aki nem sokkal később rákban halt meg. © Patricia Solano

Azu Nwagbogu, az Afrikai Művészek Alapítvány vezetője által díjazott alkotásokon a képi humor volt a központi elem. Az egyik nyertes képet a szingapúri Kantaya New készítette, a The Little Prince című sorozat az abszurditás eszközét is alkalmazza. A zsűri másik díjazottja az amerikai fotográfus, Cornelia Hediger Homage című alkotása volt, amely a szürrealitásával válik képessé arra, hogy elkerülje az előre sejthető narratív struktúrákat. Ugyanez a kép egy másik zsűritag, Deborah Klochko figyelmét is felkeltette, aki szintén beválogatta a saját díjazottjai közé. Ezzel a fénykép bekerült a verseny legjobb tíz alkotása közé, ahová azok a fényképek juthatnak, amelyeket egymástól függetlenül több zsűritag is kiemelt. Az ezeket a képeket készítő művészek 1000 dollárt kapnak munkájuk elismeréseként.

0103

Fotó: © Kantaya New: The Little Prince

0103

Fotó: © Cornelia Hediger: Homage

0103

Fotó: Fritillaria Imperialis. GILDED LILIES - Portraits of Cut Flowers © Tine Poppe

0103

Fotó: © Sarfo Emmanuel Annor: Life in Color

0103

Fotó: © Mario Heller: Arctic Dreams 9.

0103

Fotó: © Miko Okada: The Sound of the Wind

0103

Fotó: © Jaume Llorens: Diptych - Tree and Cloud

0103

Fotó: © Elena Helfrecht: Allvater. My grandfather’s hands.

0103

Fotó: © Yasmin Yassin: Egy nap a parkban. Portré egy folyamatban lévő projektből, amely a közösség tagjait mutatja be Minnesota-szerte.

0103

Fotó: © Bryan Birks: Bob’s Car

0103

Fotó: © Zana Briski: Bearogram #3, New York, 2020

Jegyzetek

A zsűri által kiválasztott további képeket és személyes indoklásukat ezen a linken lehet megtekinteni.