Menü

0103

Fotó: [The Reading Establishment]. William Henry Fox Talbot és Nicolaas Henneman, 1846 © The Metropolitan Museum of Art

Az AI másfél év alatt készített annyi képet, mint a fotográfusok az első 150 év alatt

23 • 09 • 12Baki László

A fényképezést ma már szinte bárki gyakorolhatja, aki kedvet érez hozzá. Emlékeket gyártunk minden nap és ezzel mindannyian aktívan formáljuk a fényképezés jelenét és jövőjét. Az Everypixel Journal által készített tanulmány szerint 2022 óta 15 milliárd mesterséges intelligenciával készült kép született, miközben a fotográfusoknak – az első fénykép elkészültének időpontjától számítva – 150 év kellett ahhoz, hogy ugyanennyi fényképet alkossanak.

A XXI. században naponta több képpel találkozunk, mint amennyit az 1800-as években élők nagy része látott egész életében. A közösségi oldalak növekvő népszerűsége még több felhasználót és – ezzel egyenes arányban – még több feltöltött privátképet eredményez. Az elérhető nyilvános adatokból kiderül, hogy 2012 júliusában csak a Facebookra naponta 300 millió(!) képet töltöttek fel. Ezeknek a képeknek a nagy része gyakran szinte azonnal feledésbe merül, annak ellenére, hogy azok online felületeinken vagy akár az okoseszközeink memóriájában évekig ott maradnak, többnyire újabb megtekintések nélkül.

Egy, az Everypixel Journal által készített tanulmány nemrég megvizsgálta, hogy a DALL-E, a Midjourney, a Stable Diffusion és az Adobe Firefly indulása óta hány mesterséges intelligencia képet generált, és összehasonlította ezt azzal, hogy hány fénykép készült a fényképezés 1826 körüli feltalálása, Niépce első fényképe óta. A tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy eddig 15 milliárd képet generált a mesterséges intelligencia, és egy 2011-es cikk szerint a fotográfusoknak 150 évébe telt – az 1826-ban készült első fényképtől 1975-ig – hogy elérjék a 15 milliárdos határt.

0103

Forrás: Everypixel Journal
created by Discord user Sixu using Midjourney

DALL-E 2 

2022 áprilisában az OpenAI kiadta képgeneráló modelljét, a DALL-E 2-t. A szoftver az első néhány hónapban csak meghívással volt elérhető, és a vállalat fokozatosan kiterjesztette a hozzáférést, így 2022 szeptemberére, amikor is az eszköz minden felhasználó számára elérhetővé vált. Később az OpenAI arról számolt be, hogy a felhasználók több mint 2 millió képet generálnak naponta a DALL-E 2 segítségével. Nem tudjuk biztosan, hogy az OpenAI milyen időszakot értett ezen a számon vagy hogy átlagos mennyiségű képet készítettek-e. Feltételezzük, hogy ez egy átlag, ami azt jelenti, hogy körülbelül 916 millió kép készült egyetlen platformon 15 hónap alatt.

Midjourney

Egy másik kiemelkedő mesterséges intelligencia modell, a Midjourney 2022 júliusában indult. A Photutorial becslése szerint a Midjourney's Discord (az algoritmus csak a Discordon keresztül érhető el) körülbelül 20-40 munkát kap másodpercenként, 15 millió regisztrált felhasználóval. Ezt szem előtt tartva másodpercenként 30 feladatot számoltak a képek átlagos számaként, így naponta akár 2,5 millió képet is készülhetett. Ennek eredményeként mintegy 964 millió kép készült a Midjourney-val, annak megjelenése óta.

Stable Diffusion

2022 augusztusában adták ki a Stable Diffusiont, a Stability AI mesterséges intelligenciával foglalkozó cég mögött álló szöveg-kép modellt. Emad Mostaque, a Stability AI vezérigazgatója szerint a Stable Diffusion több mint 10 millió felhasználóval rendelkezik. Ezeket az adatokat figyelembe véve a hivatalos Stable Diffusion csatornákon keresztül a felhasználók napi szinten 2 millió képet generálnak, és a megjelenés óta eltelt több mint egy év alatt ez a szám elérte a 690 millió képet. A Stable Diffusion a legnehezebben megítélhető mesterséges intelligencia-képgenerátor, mivel ez egy nyílt forráskódú szoftver, ami azt jelenti, hogy több platform és alkalmazás hasznosítja szintetizáló erejét. A Stable Diffusion technológiát használó vállalatok több mint 12,5 milliárd képet generáltak már, ami az összes mesterséges intelligencia által gyártott kép 80 százaléka.

Adobe Firefly

Az Adobe Firefly júliusban jelentette be, hogy mindössze három hónappal a megjelenése után egymilliárd képet generáltak a technológiájával.

0103

Forrás: Everypixel Journal
created by Discord user Sixu using Midjourney

Az elmúlt évben a mesterséges intelligencia művészetének szentelt közösség felgyorsult az interneten, a Reddittől a Twitteren át a Discordig, és a mesterséges intelligenciát használó művészek ezrei gyakorolták készségeiket, hogy pontos utasításokat adjanak a szoftvernek, és megosszák az eredményeiket másokkal. Az ez alatt az idő alatt létrehozott tartalom mennyiségét nehéz mérni, de bármi legyen is az, hihetetlenül nagy.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy fontos tudomásul venni kutatásaik korlátait. Miközben arra törekedtek, hogy betekintést nyújtsanak az AI-algoritmusok által generált képek mennyiségébe, a pontos és naprakész AI-képstatisztikák beszerzése továbbra is kihívást jelent. Ezenkívül az AI technológia gyorsan fejlődő természete, valamint a modellek és alkalmazások egyre szélesebb köre megnehezíti az aktuális adatok nyomon követését, amelyek nap mint nap elavulnak.

Külön érdekesség, hogy a tanulmány alapján 750 milliárd kép található az interneten, ami a valaha készült fényképek mindössze 6%-a, mivel az általunk készített fényképek többségét soha nem osztjuk meg. Ennek kontextusba helyezéséhez egy másik tanulmányt hívunk segítségül, ami azt állította, hogy évente 1,8 billió fotó készül. Ez az adat is elképesztő, napi ötmilliárdnak, óránként 196 millió fényképnek vagy másodpercenként 57.246 darab fotónak felel meg. Ez a szám 2030-ra évente körülbelül 2,3 billió fotóra bővül majd. Tehát bátran kijelenthetjük, hogy bár az AI-képek szaporodnak, még mindig eltörpülnek a valódi fotók összmennyisége mellett.

Felhasznált források:
EveryPixel Journal
PetaPixel
Fstoppers

Jegyzetek

A mesterséges intelligenciával foglalkozó cikkeink ezen a linken érhetők el.