Menü

A bátorság került a középpontba a Helsinki Fotográfiai Fesztivál idei eseményén

23 • 09 • 22Szabó Benedek

A Helsinki Fotográfiai Fesztivál augusztus 4-én nyílt meg, és október 30-ig lesz látogatható. A fesztivált évente rendezik meg, immár hatodik éve. A fesztivál ideje alatt különleges kiállításokat lehet felfedezni Helsinki különböző közterein, és rangos kulturális intézményeiben egyaránt. Az eseményen olyan fényképeket és más vizuális alkotásokat mutatnak be, melyek korábban kiállításon még soha nem voltak láthatók Finnországban. Az idei fesztivál programját számos tárlatvezetés, szeminárium és workshop színesíti, de idén nagyobb teret kapnak a művészekkel folytatott beszélgetések is.

A Helsinki Fotográfiai Fesztiválra a kiállító művészek pályázat útján kerülhettek be, idén a bátorság hívószóra készült munkákat várták a szervezők. A fesztiválprogramra a szakmai zsűri 462 pályázatot fogadott el, vagyis összesen 6555 képet, 67 ország alkotóitól. Ezekből a pályázatokból a zsűri 40 nyertest is hirdetett, valamint további 10 feltörekvő tehetséget is díjazott. A fesztivál szervezői külön kiemelik a nyílt pályázaton a legtöbb közönségszavazatot kapott művészeket.

Ezek között a művészek között találjuk az olasz Filippo Venturit, aki a koreai háború befejezésének 70. évfordulójára egy nagyszabású fényképsorozatot állított össze Észak-Koreáról. A világ legzártabb országában készült képek az abszurditás, a monumentalitás, és a reménytelenség érzéseit keltik. Az Awakenings című sorozat már önmagában is figyelemre méltó, hiszen az országban alig engedélyezett fényképeket készíteni.

0103

Fotó: © Filippo Venturi: Awakenings #2
HELPHOTO 23

Különleges világba vezeti be a nézőt a görög Yannis Zindrilis is, aki a Görög Hajléktalan Nemzeti Futballválogatott csapatát fényképezte. Ennek a válogatottnak olyan emberek a tagjai, akik szegénységben élnek, menekültként érkeztek az országba, vagy kábítószer-használat miatt kerültek nehéz helyzetbe. A felvételek a csapat kulisszák mögötti életét mutatja meg dokumentarista stílusban, így tiszta és pontos ábrázolásokkal találkozhatunk.

0103

Fotó: © Yannis Zindrilis:
HELPHOTO 23

A rendezvény számos kiállítással készült, és rengeteg helyi intézményt vont be a szervezésbe. A Svéd-Finn Kulturális Központ idén harmadszor ad otthont a Nordic Village-nek, amely a feltörekvő északi művészek egyik legfontosabb bázisa. A rendezvényen az ő munkáik is megtekinthetőek lesznek különböző szabadtéri helyszíneken, például a Hanaholmen művészeti parkban. A 2023-as programot több más szabadtéri kiállítás is gazdagítja, a Kaisaniemi Botanikus Kert is kiállítási hellyé válik a fesztivál idejére. Az egyik legkülönlegesebb programnak az a műhelybeszélgetés ígérkezik, amelyet a híres belga fotográfus, Alain Schroeder vezet majd, aki háromszor nyerte el a World Press Photo pályázat díját. A műhelymunka során a riportfelvételek előzetes megtervezésének elméletét, valamint azok gyakorlati kivitelezésének módját sajátíthatják el az érdeklődők.

0103

Fotó: © Alain Schroeder: Muay Thai Kids
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Florence Goupil: Dialogues with Plants. Yarinacocha Lake, Pucallpa, Ucayali, Peru, 2020
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Magda Gibelli: Ballet, Keith Chávez Ruiz, 12 years old
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Rolf-Göran Åström: The Meat. The Settler
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Fernanda Soto Mastrantonio: Salar de huasco, The cumbias we heard up there
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Byron Smith: Ukraine, 2022
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Lys Arango: CoalMining. Four miners take a break on floor 7 (530 meters) inside the San Nicolás coal mine, in Mieres. (Feb 15, 2022)
HELPHOTO 23

0103

Fotó: © Maja Nydal Eriksen: Awaiting the Bridge
HELPHOTO 23

Jegyzetek

Helsinki Photo Festival 2023
2023. augusztus 4. – október 30.