Menü

A közösségek és az elidegenedés témájával foglalkozik Afrika egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválja, a LagosPhoto Festival

23 • 11 • 28Szabó Benedek

A 2010-ben indult LagosPhoto Festival egy nemzetközi fotográfiai fesztivál, amelynek minden évben Nigéria ad otthont. Az eseményen többek között kiállítások, workshopok, beszélgetések és nagyméretű szabadtéri installációk várják a látogatókat. A fesztivál szervezői minden évben arra törekednek, hogy programjaikkal a nagyközönséget ne csak a kortárs művészettel, hanem Afrika sokszínű világával is megismertessék.

A fesztivál megálmodója az Afrikai Művészek Alapítványa volt, amit 2007-ben hívtak életre azzal a céllal, hogy a kortárs művészeteket, illetve a fotográfiát szélesebb körben népszerűsítsék. Ennek érdekében évről évre különböző rezidenciaprogramokat, innovatív kiállításokat és oktatási programokat szerveznek. Munkájuknak egyik fontos része a LagosPhoto Festival megszervezése, ami nemcsak a helyi alkotók és művészetkedvelők számára fontos esemény, hanem a világ fotográfusai számára is.

A LagosPhoto idei meghívott művészei különböző társadalmi, politikai és környezeti változásokat dokumentálnak új, egyedi perspektívákból. A helyi és nemzetközi művészek többek között az afrikai kontinensről szerzett szubjektív tapasztalataikat mutatják be klasszikus tárlatokon, de a kiállítások mellett workshopok, filmvetítések és nagyszabású szabadtéri installációk is várják a látogatókat.

A fesztivál egyik visszatérő témája, a kulturális örökség adja meg az alaphangot a programokhoz, idén ugyanakkor a klímaváltozás, a globális felmelegedés, és a helyi környezetvédelmi problémák is nagy szerepet kapnak. Mindezzel arra szeretnének több figyelmet irányítani, hogy a kedvezőtlen globális folyamatoknak Afrika különösen kitett, akár az aszályokra, a hulladékproblémára, vagy a járványok egyre gyorsabb terjedésére gondolunk.

A fesztivál egy nyílt pályázati felhívást hirdetett meg a világ feltörekvő és befutott művészei számára. A GROUND STATE – Közösségek a kísérteties világban című felhívásra olyan munkákat vártak, amelyek a jelen problémáira reflektálnak, és a világban történő rombolás következményeit jelenítik meg, de egyúttal vizsgálják a helyreállítás lehetőségeit is. A szervezők egy portfólió pályázatot is meghirdettek, amelyen a kiválasztott fotográfusok lehetőséget kapnak arra, hogy a fesztivál ideje alatt részt vegyenek panelbeszélgetéseken, többek között a National Geographic tudományos szakértőivel.

A fesztivál most először terjeszkedik Lagoson kívülre, idén Cotonou, Ouidah és a benini Port-Novo városában is szerveznek különböző kiállításokat, hogy ezzel szélesebb közönségnek kínáljanak lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen a legtehetségesebb művészek munkáival. A LagosPhoto Festival idén október 27. és december 31. között várja látogatóit.

0103

Fotó: © M’hammed Kilito: Before it’s Gone
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Isadora Romero: Film still from “Blood is a Seed”. From the series Humo, Semilla, Raíz (Fume, root, seed), 2021
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Federico Estol: Shine Heroes
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Chris Iduma: Lagos: A History of Quietude, 2023
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Eliane Aïsso: Connaissance-Renaissannce
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Jon Henry: Stranger Fruit
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Amina Kadous: White Gold
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Arko Datto: Shunyo Raja (Kings of a Bereft Land)
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Fikayo Adebajo: The Flesh is Here but The Soul is Gone. From the series What Remains
LagosPhoto Festival

0103

Fotó: © Rehab Eldalil: The Longing of The Stranger Whose Path has been Broken
LagosPhoto Festival

Jegyzetek

LagosPhoto Festival
2023. október 27. – december 31.