Menü

Elhunyt Elliott Erwitt (1928–2023)

23 • 11 • 30Baki László

Elliott Erwitt amerikai fotográfus, aki életét a dokumentarista fotózásnak szentelte, november 30-án álmában, békésen elhunyt otthonában. – közölte a Magnum Photos. A fényképészet Woody Allenjeként is gyakran emlegetett Elliott Erwitt képein legtöbbször hétköznapi jelenetek vagy meglepő szituációk jelentek meg. Munkái egyik legfontosabb közös vonása a bennük rejlő humor és irónia volt. Erwitt szarkazmusának köszönhetően a képein olykor a legkomolyabb pillanatok is komolytalanná válhatnak, ahogyan ő maga is fogalmazott: „amit igazán komolyan veszek, az a komolytalanság”.

Az 1928. július 26-án orosz szülők gyermekeként Párizsban született Elliott Erwitt gyermekkorában Milánóban élt, majd 1939-ben Franciaországon keresztül családjával együtt kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Tinédzseréveit Hollywoodban töltötte, ekkor kezdett érdeklődni a fotográfia iránt. Az első keresetéből vett magának egy Rolleiflex fényképezőgépet, és a mosókonyhában alakított ki magának egy sötétkamrát. Eleinte esküvőket és egyéb rendezvényeket fényképezett szerény fizetségért, de pár évvel később már a Los Angeles City College hallgatójaként kezdett el a fényképezéssel kísérletezni. 1948-ban New Yorkba költözött, és takarítói állását otthagyva filmszakra járt a New School for Social Research intézményben. 1949-ben Erwitt bejárta Franciaországot és Olaszországot. 1951-ben behívták katonai szolgálatra, és számos fotózással kapcsolatos feladatot vállalt Németországban és Franciaországban az USA hadseregének egyik kommunikációs egységében szolgálva. Még New Yorkban találkozott Edward Steichennel, Robert Capával és Roy Strykerrel, aki korábban a Mezőgazdaságvédelmi Hivatal (Farm Security Administration – FSA) vezetője volt. Stryker először a Standard Oil Company olajvállalathoz vette fel Erwittet, ahol a vállalat fotótárának összeállításán kellett dolgoznia, később azonban megbízta azzal, hogy valósítson meg egy Pittsburgh városát bemutató projektet. 1953-ban Erwitt belépett a Magnum Photos ügynökséghez, és a magazinok aranykorában szabadúszó fotográfusként dolgozott többek között olyan kiváló kiadványoknak, mint a Collier’s, a Look, a Life és a Holiday. Munkái számos különböző sajtótermékben és kiadványban megtalálhatóak. Az 1960-as évek végén Erwitt három évig volt a Magnum igazgatója. Ezt követően a film világa felé fordult: az 1970-es években számos elismert dokumentumfilmet készített, az 1980-as években pedig 18 vígjátékot az HBO számára.

0103

Fotó: Elliott Erwitt: New York City, USA, 1999
© Elliott Erwitt/MAGNUM PHOTOS, Leica Hall of Fame Award 2023, Leica Gallery Wetzlar 2023

Erwitt egyik fotóalbumában arról elmélkedett, hogyan készítsünk képeket olyan (zárt) helyeken, ahol fényképezni tilos, bár a ma érvényben lévő jogszabályok miatt ezek az útmutatók már használhatatlanok. Azt javasolja, hogy a csendes felvétel funkciót használjuk és csak akkor fotózzunk, amikor senki sem látja és kattintás közben köhintsünk. Általában két fényképezőgéppel dolgozott, az egyik gépen lévő képeket ügynökségek számára, míg a másik géppel főleg magáncélra fényképezett, melyeket később Snaps című albumában is publikált.

Számomra a fotózás a megfigyelés művészete. Arra törekszem, hogy egy teljesen szokványos helyen valami érdekeset fedezzek fel.

0103

Fotó: Elliott Erwitt: Felix, Gladys, Rover, New York City, USA, 1974
© Elliott Erwitt/MAGNUM PHOTOS, Leica Hall of Fame Award 2023, Leica Gallery Wetzlar 2023

Jegyzetek

A Leica Camera AG 2023. október 12-én a Fotográfia Ünnepe keretében tüntette ki a Leica Hall of Fame Award elismeréssel a neves Magnum-fotográfust, Elliott Erwittet. Az ehhez kapcsolódó kiállítás – ahova hét évtized alatt készült 50 kedvenc felvételét válogatta össze – a wetzlari Leica Galériában látható 2024. január végéig. A kiállítás képeiből ezen a linken található egy válogatás.