Menü

„Azt vesszük meg, ami tetszik.” – Sir Elton John és David Furnish magángyűjteményéből nyílik kiállítás a londoni V&A Múzeumban

23 • 12 • 17Ballagó Márton

Sir Elton John énekes és David Furnish filmrendező magángyűjteményéből rendez nagyszabású kiállítást Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection címmel a londoni Victoria and Albert Museum 2024-ben. A nagyközönség több mint háromszáz fotóból álló válogatást láthat majd mintegy száznegyven híres fotográfus munkái közül.

A tárlaton az 1950-es évektől napjainkig terjedő időszakban készült, a fotográfia történetének meghatározó művészeinek fényképei lesznek láthatóak azzal a céllal, hogy a néző bepillantást nyerjen a modern és kortárs fotográfiába. A gyűjteményből kiállítják többek között Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman, William Eggleston, Diane Arbus, Sally Mann, Zanele Muholi, Ai Weiwei és Carrie Mae Weems alkotásait is.

A kiállítás egyben jubileumi alkalom is – több mint 30 éves munka eredménye az Elton John és David Furnish által kezelt gyűjtemény, amely jól mutatja a két művész elkötelezettségét és szenvedélyét a fotográfia iránt. A magángyűjtemény több mint hétezer műtárgyat tartalmaz.  David Furnish egy korábbi interjúban így nyilatkozott a gyűjteményükről:

„Úgy gondolom, hogy egy magángyűjteménynek tükröznie kell az adott gyűjtő személyét. Eltonnal mindketten nyitottak vagyunk az új gondolatokra és ötletekre. Sokat utazunk, és szeretjük a különböző kultúrákat és művészeti korszakokat. Nem azért gyűjtünk, hogy történelmi véleményt adjunk a fotográfiáról. Azt vesszük meg, ami tetszik. Azt hiszem, ez meg is látszik a gyűjteményen.”

0103

Fotó: Dakota Hair, 2004, by Ryan McGinley. © Ryan McGinley Studios

Ez a hozzáállás jól tükrözi, hogy miért is ilyen egyedi, sokszínű és különleges a gyűjtemény. A tárlaton nyolc szekcióban mutatják be a válogatott anyagot; többek között a divat, sport és test tematikával találkozhat majd a látogató, de a hírességek blokkban olyan művészekről készült fotográfiák is láthatók lesznek, mint Marilyn Monroe, Miles Davis vagy Chet Baker. Emellett a huszadik század második felének ikonikus és kulcsfontosságú történelmi eseményeinek dokumentumai is helyet kapnak. Az 1960-as évek polgárjogi mozgalmaitól az 1980-as évek AIDS-aktivizmusán át a 9/11-es eseményekig mind meg fognak jelenni a tárlaton. Duncan Forbes a Fragile Beauty társkurátora a következőket mondta:

„Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk Sir Elton Johnnal és David Furnish-sel, hogy bemutassuk a páratlan gyűjteményük kiemelkedő darabjait, melyek között lesznek a játékos és meglepő alkotásoktól kezdve az elgondolkodtató és mélyenszántó művekig, a divatfotográfia eleganciájától a zenészek kreativitásán át a történelmi pillanatokig. A fotóművészet mindig valami fontosat mutat meg a világról, és a Fragile Beauty című kiállítás egy igazán epikus utazás lesz ebben a világban.”

0103

Fotó: Simply Fragile, 2022 by Tyler Mitchell © Tyler Mitchell. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York

0103

Fotó: Chet Baker, New York City, 1956 by Herman Leonard. © Herman Leonard Photography, LLC

0103

Fotó: Versace Dress (Back View), El Mirage 1990 © Herb Ritts Foundation, Courtesy of Fahey Klein Gallery, Los Angeles

0103

Fotó: Malcolm X during his visit to enterprises owned by Black Muslims. Chicago, Illinois, USA, 1962, by Eve Arnold. © Eve Arnold, Magnum Photos

A kiállítás a Gucci divatmárka partnerségével valósul meg, és 2024. május 18-tól 2025. január 5-ig lesz látogatható.