Menü

A szemünk előtt lejátszódó katasztrófa – Richard Mosse képei az Amazonas pusztuló esőerdeiről

23 • 12 • 25Baki László

Az 1980-ban Írországban született, de New Yorkban élő és alkotó Richard Mosse három évig forgatott Broken Spectre (Töredezett szellem) című videóinstallációja azt mutatja be, hogy milyen pusztító hatással van a tömeges erdőirtás az amazóniai esőerdőre. A Photo Elysée-ben megrendezett kiállítás 2024. február 25-ig tekinthető meg.

A kiállításon infravörös felvételek dokumentálják az illegális fakitermelést és az erdőégetést, az ipari méretű mezőgazdasági vállalkozásokat, a mérgező kisüzemi aranybányászatot és az őslakosoknak okozott károkat. A katonai felderítő film képei az infravörös fény az emberi szem számára láthatatlan tartományait rögzítik, miközben a tájat zavarba ejtő pszichedelikus árnyalatokra színezik. A film színes, de a zöld színtartományt teljes egészében a rózsaszín cseréli fel, ezzel felfedve a vegetációt és a fotoszintézis szabad szemmel nem látható folyamatát. Ilyen infravörös képeket a már beszüntetett Kodak Aerochrome filmekre lehetett exponálni. Ezeket a filmeket különböző álcázási technikák felderítésére használták, még az infraszemüvegek megjelenése előtti időkben. Ezen kívül a 60-as évek elején használták a technikát a kor szellemének megfelelő extrém, pszichedelikus színvilágú képeinek elkészítésére.

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Roraima, Multispectral GIS aerial © Richard Mosse

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Roraima, Spectre, ultraviolet © Richard Mosse

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Rondônia, Multispectral GIS aerial © Richard Mosse

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Roraima, Spectre, ultraviolet © Richard Mosse

Mosse a természettudományoktól kölcsönzött fejlett képalkotási technológiákat alkalmazva arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire sürgető és kritikus a bolygónkat érintő ökológiai válság. A legújabb kutatások szerint az Amazonas hamarosan eléri azt a fordulópontot, amelyen túl az esőerdő már nem lesz képes csapadékot termelni, és szavannává válik. A nagy mennyiségű szén-dioxidot megkötő hatalmas erdők visszafordíthatatlan eltűnése nagymértékben fokozza a globális felmelegedést, amely az egész bolygóra katasztrofális hatással lesz.

Mosse Broken Spectre című anyaga a szemünk láttára lejátszódó katasztrófának igyekszik tanúja lenni. Az elmúlt ötven évben emberek milliói az eredeti erdők több mint egyötödét irtották ki, hogy a helyüket intenzív szarvasmarha-tenyésztést végző farmok, hatalmas monokultúrás, például szóját vagy olajpálmát termesztő ültetvények és illegális aranybányák foglalhassák el. A több mint 19 méter széles vásznon bemutatott Broken Spectre érzékletes áttekintést nyújt a környezetkárosításról. Azzal, hogy a különböző ökológiai problémákat egyetlen vásznon mutatja be, Richard Mosse zsigeri, érzelmi kapcsolatot teremt a világ legnagyobb esőerdőjének több fronton zajló pusztulásával; egy olyan hatalmas, összetett jelenséggel, amelyet nehéz átadni. Azzal, ahogy az emberi kapzsiság a biodiverzitás utolsó nagy kincsestárának gondosan megtervezett elpusztításához vezet.

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Roraima, cows on raft in flooded Amazon River, Amazona © Richard Mosse

0103

Fotó: Richard Mosse, exhibition view of Broken Spectre, National Gallery of VIctoria © Tom Ross

0103

Fotó: Richard Mosse, exhibition view of Broken Spectre, National Gallery of VIctoria © Tom Ross

0103

Fotó: Richard Mosse: still from of Broken Spectre, cattle, Amazonas © Richard Mosse

„A szépség hatásos, a legélesebb szerszám a ládában. Ha el tudod varázsolni a nézőket és esztétikai öröm átélésére készteted azzal a tájképpel, ahol az emberi jogokat vagy a környezetvédelmet folyamatosan megsértik, akkor nagyon problematikus helyzetbe tudod hozni őket – úgy érzik, hogy erkölcsileg kompromittálódtak, dühösek magukra és a fotográfusra azért, mert ilyen érzéseket váltott ki belőlük. Az öntudatra ébredés pillanata nagyon erőteljes dolog.”

– nyilatkozta Richard Mosse. Az egyedi multispektrális kamerával rögzített légi felvételek megmutatják az erdőirtás óriási léptékét. A buja trópusi rengeteggel szembeállított hatalmas kopár földterületek és felperzselt erdők a vadon eltűnéséről és az ezért felelős szervezett bűnözésről vallanak. A köderdő talajának néhány négyzetcentiméteréről éjszaka, UV-lámpák fényénél készített felvételeken élőlények hemzsegnek, melyek közül sok szabad szemmel nem is látható, mégis nélkülözhetetlen ezen ökoszisztémák fennmaradásához. Ezek a fényesen fluoreszkáló formák az amazonasi élővilág összetettségét és a fajokat összekötő alapvető kapcsolatokat teszik láthatóvá.

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Rondônia, Multispectral GIS aerial © Richard Mosse

0103

Fotó: Richard Mosse: still from Broken Spectre, Roraima, Multispectral GIS aerial © Richard Mosse

Richard Mosse számos díjat kapott munkáiért, köztük a Deutsche Börse Photography Foundation Prize-t (2014), a Prix Pictet-et (2017) és a közelmúltban az S+T+ARTS Grand Prize-t (2023) nyerte el.

Jegyzetek

Richard Mosse: Broken Spectre
Photo Elysée
2023. november 3. – 2024.február 25.