Menü

Titkos történetek és elzárt helyek a Black and White Photography Awards díjazott alkotásain

24 • 02 • 09Szabó Benedek

A LensCulture kihirdette a Black & White Awards díjazottjait és kiemelt alkotóit. A versenyre összesen 5 kontinens 23 országából érkeztek pályamunkák, a zsűri ezek közül választotta ki a legjobbakat. A pályázat kiírói arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a fekete-fehér képek olyan egyedülálló vizuális élményt tudnak adni, amelyre semmilyen másik művészeti ág nem képes. A díjazott alkotók a műfajok széles skálájában alkotnak, a kitüntetett képek között láthatunk dokumentarista, és konceptuális munkákat, utcai fotográfiákat, természetfotókat és portrékat is.

A Sorozat kategória első helyezettje egy iráni fotográfus, Enayat Asadi lett. A Survivors of Death Row című munkája az iráni igazságszolgáltatás gyakorlatát mutatja be, amelynek a mai napig része a halálbüntetés. A jogrendszer sajátossága, hogy az áldozatok családtagjai felmenthetik az elkövetőt. A sorozat olyan embereket mutat be, akik végül kegyelemben részesültek, ám súlyos kártérítést kellett fizetniük, vagy évekre börtönbe zárták őket. A megrendítő fényképek egy-egy személyes történetből mutatnak fel epizódokat.

0103

Fotó: © Enayat Asadi: Részlet a Survivors of Death Row című sorozatból
Az 50 éves Rostam az akasztófa általi kivégzést imitálja a tengerparton egy régi móló korhadt fáin állva. Észak-Irán, 2021. április. Rostam 24 évesen követte el a gyilkosságot. Két bűntársával együtt bement egy idős férfi és egy nő házába, hogy lopjanak, és megfojtották őket. Az arcán lévő anyajegy miatt azonosították, és halálra ítélték.

A kategória második helyezettje Olivier Khouadiani volt, aki Elefántcsontparton született. A fotográfus Golikro című sorozata a helyi emberek életmódját és környezetét dokumentálta. A többnyire a részletekre koncentráló, máskor áttekintő képek egy védő istenség, a Goli alakjának mítoszáról, és a hozzá kapcsolódó szakrális rítusokról szólnak.

0103

Fotó: © Olivier Khouadiani: Akindinwa. A tánc egyik alakzata egy pókot ábrázol.

Harmadik helyezést ért el az Angliában élő és alkotó Bart Urbanski Solar Recordings of Phone Calls with Family Members, Friends, and Scammers című konceptuális sorozata. Munkája során a művész hosszú expozíciós idővel fényképezett úgy, hogy közben egy ismerősével vagy barátjával telefonált, így minden exponálás addig tartott, ameddig a beszélgetés is. A leghosszabb ideig exponált képeken egy fekete csík tűnt fel, amelyet a Nap égetett a filmbe. A művész képei önmagukban is figyelemre méltóak, ám az alkotói koncepció ismerete segít azok teljes megértésében.

0103

Fotó: © Bart Urbanski: 27 perc. A nap útja egy 27 perces telefonbeszélgetés során anyámmal - Cave Creek közelében, AZ, USA

Az egyéni képek kategóriájának győztes felvételét egy belga fotográfus, Marion Colard készítette. A Portrait of A in Pata-Rât című kép egy olyan projekt során készült, amellyel a művész a romák helyzetét szerette volna bemutatni. A nyertes képen egy portrékép, és digitalizált gyerekrajzok részletei kerültek egymásra. A kategória második helyezett alkotója Zoja Kalinovskis volt. A brit fotográfus egy olyan művészi munkán dolgozik, amely a fogyatékkal élő embereket a klasszikus szobrászatból vett szabályok szerint ábrázolja. Célja, hogy a sérülések helyett a testek esztétikáját jelenítse meg egy új művészi kontextusban. Ez valósul meg kitüntetett, cím nélküli képén is, ahol a háttal ábrázolt női alak a méltóság és az erő megjelenítőjeként látható.

0103

Fotó: © Marion Colard: Portrait of A in Pata-Rât

0103

Fotó: © Zoja Kalinovskis: Phopy, az Unseen című sorozatból

A kategória harmadik helyezettje az iráni Erfan Samanfar lett, aki Poseidon című fényképével nyerte el a díjat. A légi felvételen egy olyan tó látható, ahol telelő flamingók telepedtek meg. A statikus fehér pontok a képen a nyugalom, a sötét, tereptárgyak nélküli környezet pedig az érintetlen természetet szimbolizálják.

0103

Fotó: © Erfan Samanfar: Poseidon

A LensCulture pályázatán minden zsűritag lehetőséget kap arra, hogy a két kategória győztesein felül kiemeljen egy számára különösen fontos alkotót. Caroline Walls, a New York-i Robert Mann Gallery igazgatójának kiemelt alkotója a grúz Andrei Bortnikau volt. A fotográfus Caldera című sorozata a helyi tájakra koncentrál. Képein az erős kontraszt és a sajátos perspektíva elrejti a távolságokat, ami különleges, titokzatos, szinte álomszerű képi hatást eredményez. A Jurors’ Picks további kiemeltjei ezen a linken tekinthetők meg.

0103

Fotó: © Andrei Bortnikau: Zsákutca. Ha figyelmesen megnézzük, az út nem ér véget hirtelen, hanem jobbra a hegy lábánál folytatódik. Minden bizonytalan helyzetnek van kiútja.