Menü

Ezek voltak 2023 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

24 • 02 • 15Baki László

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A 2024. február 15-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 16 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai, akik több különdíjat is kiosztottak. A két fődíjas nevét áprilisban a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján hozzák nyilvánosságra.

Az Escher Károly-díjat a legjobb Magyarországon készült hírképért Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu) nyerte el, a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, és a Szalay Zoltán-díjat a 30 év alatti legjobb teljesítményért Szajki Bálintnak (24.hu), míg a megyékben dolgozó legjobb teljesítményért Török Jánosnak (Délmagyarország) ítélte oda a zsűri, aminek tagjai az alábbi szakemberek voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Stephane Arnaud, az AFP francia hírügynökség fotó főszerkesztője; Adrian Evans, a Panos Pictures (London, Nagy-Britannia) igazgatója; Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere és Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere. A zsűri tagjai ezúttal is osztottak ki küldöndíjakat. A SPAR Magyarország-díjat a fenntarthatóság eszméjéért Ruprech Judit (szabadfoglalkozású), míg a Móricz-Sabján Simon különdíjat a Pictorial Collective felajánlásával a legjobb hosszútávú munkáért Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu) kapta.

A két fődíjas nevét – a MÚOSZ Nagydíját és a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott André Kertész-nagydíj nyerteseit – idén is csak a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, 2024. április 11-én hozzák nyilvánosságra.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Hír- és eseményfotó
1. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Ellenállás

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Hír- és eseményfotó 3. díj
Név: Mohos Márton
Munkahely: 24.hu
Kerítésvágó

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Képriport 2. díj
Név: Vörös Szabolcs
Munkahely: Válasz Online
A pokol kapuja – Donbasz-apokalipszis

Ló, tarack és lőszerek a Donyeck megyei Bahmut és Csasziv Jar közötti út mellett.

Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított teljes léptékű inváziója, illetve az azt megelőző, nyolc éven át tartó korlátozott intenzitású harcok elképzelhetetlen pusztítást okoztak Kelet-Ukrajnában. Az ország egykor legnépesebb régiójában, Donyeck megyében ukrán és orosz katonák gyakran már csak földdel egyenlővé tett romhalmazokért harcolnak – és halnak meg. A lakosság elmenekült, az infrastruktúra romokban, tűzszünet – és béke – kilátástalan messzeségben. Sorozatom a keletukrán háborús disztópiát mutatja be.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Képriport 3. díj
Név: Szollár Zsófia
Munkahely: INDEX.HU
"Tanár nélkül nincs jövő!"

Éneklő tüntetők a Kossuth téren 2023. szeptember 15-én

2023-ban is az egyik legfontosabb téma az oktatás ügye volt. Nagyjából minden hónapra jutott legalább egy tüntetés vagy performansz, az év elején ezek még békésen zajlottak, majd áprilisra olyan düh alakult ki a tanárokban és diákokban, hogy a korábban békés vonulással, énekléssel egybekötött kiállásokat felváltották a dulakodásig, sérülésekig fajuló tüntetések, amelyeken nemegyszer a könnygáz is előkerült.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (egyedi) 3. díj
Név: Bach Máté
Munkahely: Mediaworks Hungary
Gondoskodás

Az észak-magyarországi Ózd településtől nem messze az út mentén lévő kereszthez a hölgy időről időre kijár rendet tenni.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázatt
Mindennapi élet (sorozat) 2. díj
Név: Farkas Norbert
Munkahely: 24.hu
Városligeti majális 2023 május 1-én Budapesten.

Minden év első, tavaszi szabadtéri rendezvénye, kétségtelenül a majális. Május első napja a munka ünnepe, a munkások szolidaritási napja, amely a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap. Magyarországon többnyire vurstlikkal ünneplik ahol a fokozatosan eltűnő szocialista életérzés is feltűnik.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás-portré (egyedi) 2. díj
Név: Éberling András
Munkahely: Magyar Nemzet
Takács Gábor és a relativításelmélet időfogalma

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (sorozat) 1. díj
Név: Mónus Márton
Munkahely: szabadfoglalkozású
Kiszakítva

A 29 éves Ganna Muromceva, Ukrajnából az orosz invázió után elmenekült balerina felpróbálja fejdíszét a Hattyúk tava balettjének színpadi próbája után a budapesti Magyar Állami Operaházban, 2023. március 11-én.

Miután elhalványultak a fények a csodálatos budapesti Operaházban, Ganna Muromceva ukrán balerina hullámzó karokkal csap a magasba Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főszerepében. A végén a közönség tapsviharban tör ki. A 29 éves táncosnő egy évvel ezelőtt egy zsúfolásig megtelt vonaton menekült el Ukrajna fővárosából, Kijevből több ezer menekülttel az orosz invázió után, azon tűnődve, hogy valaha újra színpadra állhat-e. Muromceva karrierje csúcsán volt az Ukrán Nemzeti Operában, amikor a háború átírta minden tervét. Utoljára 2022. február 22-én lépett fel Kijevben. Március 3-án aztán egy barátjával vonatra ült, és felváltva osztott meg egy helyet egy 12 órás nyugat-ukrajnai út során. Muromceva még a balettcipőjét is otthagyta Kijevben, mivel csak egy táskát tudott magával vinni. "Amikor elhagytam Kijevet, még azzal sem számoltam, hogy bármelyik nap újra táncolni fogok, de egyelőre itt van szerződésem."

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (egyedi) 3. díj
Név: Ladóczki Balázs
Munkahely: Rockstar Photographers
Konfetti

Konfetti eső a Sziget fesztiválon, 2023. augusztus 11-én, Budapesten.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. díj
Név: Szajki Bálint
Munkahely: 24.hu
Suttogó

Mikó Sándor egyike annak a néhány magyar idomítónak, aki a szabadidomítás módszerével képzi ki lovait. Ő suttogó. Módszerei és kötődése a lovakhoz meghaladja a hagyományos kiképzési módokat. A suttogó fizikai erőszak helyett bizalomra, metakommunikációs jelek megértésére, kölcsönös tiszteletre, türelemre és a lovak viselkedésének mély megértésére alapozza a közös munkát, így ötvözve a lóidomítást az etológiával. A kiképzés során Sándor finom gesztusokra, mozdulatokra hagyatkozik, elhagy minden lovas eszközt, csak a pálcáját használja, amelyekkel érintés nélkül ad jelzéseket az állatoknak. A cél, minél több szabadságot biztosítani a lovaknak, egy dominancia nélküli, egyenrangú kapcsolatban, amelyekben a lovak társakká válnak, a ló és az ember megtanulják egymás nyelvét beszélni.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (egyedi) 2. díj
Név: Lőrincz Ferenc Lőrinc
Munkahely: szabadfoglalkozású
Fénysebességgel az űrben

A medúza, mint egy ufó száguld nagy sebességgel az elmosódott csillagok előtt, melyeket a nagy kékségben a szardínia raj rajzolt az égre. A kép Indonéziában készült a Banda tengerben.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (sorozat) 3. díj
Név: Stiller Ákos
Munkahely: szabadfoglalkozású
Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

A világ legnagyobb, a ragadozómadarak által használt téli gyülekezőhelyét nemrégiben fedezték fel magyar tudósok Angolában. Nincs más hely a világon, ahol egyszerre több mint egy millió kék vércse (Falco vespertinus) gyűlne össze táplálkozni és pihenni. Az a tény, hogy majdnem a faj összes egyede rendszeresen egy viszonylag kis területen gyűlik össze, rendkívül sebezhetővé teszi a fajt a fenyegetésekkel szemben. Egy katasztrófa hihetetlenül fontos következményekkel járhat, és akár drasztikus népességcsökkenést vagy akár a teljes faj összeomlását eredményezheti. A kék vércse egyedszáma csökken, a faj "veszélyeztetett" besorolásba tartozik. Ezek a kék vércsék minden évben az afrikai telelő és az európai, ázsiai fészkelő területeik között vándorolnak, ami évente 8000-20000 km-t jelent az egyedek útválasztásától függően.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 2. díj
Név: Röhrig Dániel
Munkahely: szabadfoglalkozású
Tornádóra várva

„Migránsgyűjtőpont” egy Ásotthalom-átokházai szántón, a szerb-magyar határtól néhány száz méterre, 2023 szeptemberében. A drónokkal felszerelt készenléti rendőrök és határvadászok 158 határsértőt tartóztattak fel. Az ideiglenes műszaki határzáron jutottak át. Amíg a Tornádó névre keresztelt szállítójárművekre várnak, egyesével vizsgálják át őket. A közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, kést, szúró- és vágóeszközt elveszik tőlük. Személyazonosságot igazoló dokumentum a legritkább esetben van náluk. Ezeket eldobják, máskülönben idegenrendészeti eljárás indulna ellenük. Magukat általában szír, afgán vagy marokkói származásúnak mondják. Mivel Magyarország felszámolta a menekültellátó rendszerét, a röszkei tranzitzónából azonnal visszatoloncolják őket Szerbiába. Többségük nem először jár magyar földön, és vélhetően nem is utoljára: sokan tucatszor is próbálkoznak, mire eredménnyel járnak. Visszaút nemigen van számukra.

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Budapest 150 éves (sorozat) 1. díj
Név: Bódis Krisztián
Munkahely: szabadfoglalkozású
Budapest felülnézetből

A fotósorozat felülnézetből mutatja be Budapest néhány jellegzetes helyszínét. A képek drónnal készültek 2018 és 2023 között.

Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő
A margitszigeti "Pala" volt az első budapesti fürdő, ahol a szabadban lehetett fürdőzni.
1919-es nyitásakor a medencék alja még nem volt lebetonozva és fabódékban lehetett átöltözni.
1921-ben épült a nagymedence, ami több mint 5000 m2-es vízfelületével Európa legnagyobb strandmedencéjeként egyedülálló volt.
1937-ben Janáky István tervei alapján tovább bővítették a területet, ekkor adták át a fürdő híres hullámmedencéjét is. A medencék vízellátását a Margitsziget fúrt termál kútjai biztosítják.
Budapest, 2019

0103

42. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (egyedi) 1. díj
Név: Balogh Dávid
Munkahely: szabadfoglalkozású
Lemenő nap árnyékában

A férfi rúdugrás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án, szombaton.