Menü

A Sony World Photography Awards kihirdette a legjobb fiatal fotóművészek shortlistjét

24 • 02 • 23Szabó Benedek

A World Photography Organization január 23-án kihirdette a Sony World Photography Awards 2024 diák- és ifjúsági verseny shortlistes művészeit. Az idei pályázatra az otthon témájában készült, illetve az egyéni látásmódokat megjelenítő fényképeket várt a zsűri. Az Év Diák Fotográfusa és az Év Ifjúsági Fotográfusa díjak győzteseit április 18-án hirdetik majd ki. A legjobb pályamunkákat a Sony World Photography Awards 2024 című tárlat részeként állítják majd ki a londoni Somerset House-ban.

A Diák kategória shortlistjére 10 kiemelkedő művészeti felsőoktatási intézmény hallgatói kerültek, akik a pályázat idei hívószavára készítettek alkotásokat. A pályázat mostani felhívása arra kérte a fiatal fotográfusokat, hogy készítsenek egy öt-tíz képből álló sorozatot, amely az otthon és a lakás témáira reflektál. A legjobbak közé került projekteken a fiatal művészek különböző perspektívái kerülnek előtérbe, amellyel saját történeteket mesélnek el.

A családi kapcsolatok és személyes történetek gyakran megjelenő témák voltak a rövidlistára került sorozatok között. Az Egyesült Államokban tanuló, mexikói származású Brayan Enriquez Taste the Dirt Below című munkája a generációkon átívelő családi történeteket vizsgálja. A sorozat fekete-fehér képei a család Amerikába vándorlását dolgozza fel, miközben megmutatja, hogyan élnek együtt a különböző generációk tagjai.

0103

Fotó: © Brayan Enriquez, United States, Shortlist, Student Competition, Sony World Photography Awards 2024

A német származású Frederik Rüegger az angol és ír utazó közösségek szokásait és hagyományait örökítette meg. Fényképei középpontjában a Ballinasloe-ban és az Apple-ben megrendezett lóvásárok álltak, amelyek különösen fontos rendezvények a helyi közösség számára, így ezek a fényképek arra is hivatottak, hogy az események társadalmi fontosságára is figyelmet irányítsanak.

0103

Fotó: © Frederik Rüegger, Germany, Shortlist, Student Competition, Sony World Photography Awards 2024

A Belgiumban élő Kayin Luys kitüntetett sorozata a Don't Trust Pretty Girls címet kapta. Ezt a sorozatot az teszi különlegessé, hogy a képei a művész párjának családját dokumentálja. A fiatal fotográfus azt az élményt szerette volna felvételein átadni, amit ő is átélt, amikor a fényképezés közben egyre jobban megismerte párja szüleit, majd végül a család tagjává vált.

0103

Fotó: © Kayin Luys, Belgium, Shortlist, Student Competition, Sony World Photography Awards 2024

Az Ifjúsági pályázatra 19 éves kor alatti jelentkezőket vártak, ebből a kategóriából szintén a 10 legjobb alkotó kerülhetett fel a rövidlistára. A nevezőket arra kérték, hogy olyan munkákat készítsenek, amelyek a Te szemed által hívószóra válaszolnak. A kiemelt képeken a fiatal művészek személyes tapasztalataikat örökítették meg a világról és környezetükről, több alkotás az identitás és egyediség kérdéseit járja körbe.

A legjobb alkotások készítői fiatal koruk ellenére is kifejező és találó képi megoldásokat alkalmaznak. Az Egyesült Államokban élő Shayna Cuenca stilizált önarcképeket készített kinyomtatott és feldarabolt képekkel, és teafilterek papírjaiból. A fiatal művész még csak tizenöt éves, de képei mégis komplex, átgondolt alkotások, amelyek izgalmas perspektívát kínálnak a konceptuális fényképezésben is.

0103

Fotó: © Shayna Cuenca, United States, Shortlist, Youth Competition, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Isaac Friend, United Kingdom, Shortlist, Youth Competition, Sony World Photography Awards 2024

Az Egyesült Királyságban élő Isaac Friend sziklák alakzatairól készített drámai felvételeket, amelyeken a felhős égbolt és a távoli óceáni hullámok adnak távlatot. A néző tekintetét a felületek textúrája is vezeti, amivel egy komplexebb befogadói élmény jöhet létre. A malajziai Afiq Sharkawi képén egy mesterembert ábrázolt, aki éppen a műhelyben dolgozik. A titokzatos hangulatú kép alanya hagyományos fegyvereket készít, amelyek a helyi kultúra számára igen fontosak.

0103

Fotó: © Afiq Sharkawi, Malaysia, Shortlist, Youth Competition, Sony World Photography Awards 2024

A 2024-es Év Diák Fotográfusa és az Év Ifjúsági Fotográfusa díj nyerteseit a londoni Sony World Photography Awards 2024 díjátadó ünnepségén hirdetik majd ki. A két kategória győztesei 30 000 euró értékű Sony fényképező felszerelést kapnak a rangos kitüntetés mellé.