Menü

0103

Fotó: Ansel Adams bélyegek (USPS)

Postai bélyegeken adják ki Ansel Adams tizenhat ikonikus fotográfiáját

24 • 03 • 11Kéri Gáspár

Az amerikai postaszolgálat, a United States Postal Service (USPS) bélyegsorozattal tiszteleg az amerikai és az egyetemes fotográfia megkerülhetetlen alakja, az idén negyven éve elhunyt Ansel Adams előtt. A fotográfus ikonikus felvételeit tartalmazó, tizenhat bélyegből álló szériát az életmű egyik meghatározó helyszínén, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban fogják május 15-én nyilvánosan bemutatni, majd az esemény napján forgalomba hozni.

A San Francisco-i születésű Ansel Adams (1902–1984) jelentőségét, a fotográfia 20. századi történetére gyakorolt, máig tartó hatását aligha tudjuk eléggé hangsúlyozni jelen írás keretei között. Adams a straight photography meghatározó alkotójaként, az f/64-es csoport egyik alapítójaként, valamint a Zóna-rendszer Fred Archerrel közös kidolgozójaként múlhatatlan érdemeket szerzett a fotográfia médiumának önállóvá válásában és művészi rangra emelésében. Ezzel összefüggésben ugyancsak múlhatatlan érdemeket szerzett a New York-i Museum of Modern Art fotográfiai részlegének létrejöttében is. Tájképfotográfusi tevékenysége ugyanakkor jóval túlmutat a szakmán; az Egyesült Államok természeti szépségeiről, nemzeti parkjainak lenyűgöző monumentalitásáról rögzített fekete-fehér felvételei nem egy esetben ahhoz is hozzájárultak, hogy a ma élő nemzedékek ugyanúgy érintetlen szépségükben csodálhatják meg az általa fotografált tájakat, mint generációkkal korábban élt felmenőik, valamint Amerika egykori őslakosai.

Nem véletlen, hogy Ansel Adams alakjára – akit nem csak a fotográfusok, de a környezetvédők körében is komoly tisztelet övez – valójában nemzeti intézményként tekint Amerika, és ezt a gesztust szeretné az amerikai posta is kinyilvánítani. A májusban forgalomba kerülő bélyegekre Adams kedvenc fotográfiái közül választott tizenhat között találjuk a Half Dome, Merced River, Yosemite National Park, California (1938); The Golden Gate, San Francisco, California (1953 körül); Del Monte Forest, Pebble Beach, California (1964); Monument Valley, Arizona (1958); valamint a Dunes, Oceano, California (1963) címen jól ismert darabokat. És ahogy a USPS fogalmaz sajtóközleményében:

0103

Fotó: Ansel Adams bélyegek (USPS)

0103

Fotó: Ansel Adams bélyegek (USPS)

„Ansel Adams végtelen tónusgazdagságú, kiemelkedően éles és részletgazdag fényképeivel futott be meghatározó életpályát. Az a képessége, hogy következetesen vizualizáljon egy témát – nem a valóságot, hanem saját érzelmeit megragadva –, vezetett Amerika természeti kincseiről készített leghíresebb felvételei elkészítéséhez.”

A USPS gyakran ad ki fotóalapú bélyegeket, ezzel is elkötelezve magát a médium fontossága mellett. Csak 2024-ben legalább öt, fotográfiákat reprezentáló sorozattal terveznek, melyek közül a James Webb űrtávcső által készített két széria bélyegei már januárban forgalomba kerültek. Az egyik a Carina-köd Kozmikus szikláit, a másik a hatezerötszáz fényévre található Teremtés oszlopait mutatja be. Nekünk viszont ne legyenek közben kétségeink afelől, hogy az elektronikus levelezés korában a hagyományos postai bélyegek kultúrahordozó és kultúraközvetítő szerepe jóval több egy kedves gesztusnál, bár az sem elhanyagolható tény, hogy csak az Egyesült Államokban jelenleg is húszmillióra becsülik a bélyeggyűjtők számát.