Menü

Ingrid Pollard nyerte el a világ egyik legrangosabb fotográfiai elismerését, a Hasselblad-díjat

24 • 03 • 14Kéri Gáspár

Ingrid Pollard, guayanai születésű brit fotográfus kapta az idén negyvenharmadik alkalommal megítélt Hasselblad-díjat. Az elismerés kétmillió svéd koronával, valamint egy Hasselblad fényképezőgéppel jár, a díjátadóra Göteborgban kerül sor október 11-én. Az eseménnyel azonos időben Pollard önálló kiállítása nyílik a göteborgi Hasselblad Centerben, valamint egy album is megjelenik munkásságáról.

Az Erna és Victor Hasselblad kezdeményezésére alapított díjat először 1980-ban ítélték meg a svéd Lennart Nilsson számára. A fotográfia Nobel-díjaként is számontartott elismerést azóta – 1983 és 2021 kivételével, amikor nem adtak ki díjat – sok más mellett olyan alkotók kapták életművük elismeréseként, mint Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, William Eggleston, Hiroshi Sugimoto, Bernd és Hilla Becher, Joan Fontcuberta vagy Rineke Dijkstra. A Hasselblad Alapítvány méltatása szerint:

„Négy évtizedes munkássága során Ingrid Pollard a fotográfia segítségével kérdőjelezi meg a faj, az identitás, a közösségek és a nemek kapcsán mélyen beivódott társadalmi és kulturális konstrukciókat.”

0103

Fotó: The Valentine Days (2017) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: The Valentine Days (2017) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Contenders (1995) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Emile Holba: Portrait Ingrid Pollard

Pollard 1953-ban Georgetownban, Guayana fővárosában született, majd Londonban nőtt fel. Jelenleg az északkelet-angliai Northhumberland megyében él és dolgozik. Fotográfus karrierje az 1980-as években kezdődött, napjainkban a kortárs brit fotográfia meghatározó alakjaként tartják számon. Munkáiban személyes tapasztalatai nyomán gyakran kutatja az egykori gyarmatosítás kérdéseit és azok utóhatásait, de kiemelt figyelmet fordít a táj, a történelem és az identitás összefüggéseinek vizsgálatára is. Önéletrajzi narratíváit képekkel és szövegekkel ötvöző munkamódszerére a fényképezés és a kísérleti képalkotás kölcsönhatásaként is tekinthetünk.

Ingrid Pollard így kommentálta elismerését:

„A Hasselblad-díj átvétele nagy megtiszteltetés. Az életem egy olyan pontján adatik meg, amikor már elég kiforrott vagyok, így lehetőséget ad arra, hogy szándékaim szerint támogassam a fiatalabb fotográfusokat és kutatókat. Szeretném, ha a díj túlmutatna önmagamon.”

0103

Fotó: Self Evident (1995) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Self Evident (1995) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Self Evident (1995) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: The Valentine Days (2017) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Seventeen of Sixty Eight (2019) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Pastoral Interlude (1987) © Ingrid Pollard

0103

Fotó: Pastoral Interlude (1987) © Ingrid Pollard

Jegyzetek

Ingrid Pollard munkái ezen a linken tekinthetők meg.