Menü

„A jövőt azok alakítják, akik látják” – Válogatás a PHOTO 2024, Ausztrália legnagyobb fotográfiai fesztiváljának képeiből

24 • 03 • 20Ballagó Márton

A PHOTO 2024 Ausztrália legnagyobb fotográfiai ünnepe, melyet idén március 1. és 24. között rendeznek meg. A biennálén száz ingyenesen látogatható fotográfiai kiállítást és számos programot szerveznek, melyek mind a lehetséges jövőképekkel foglalkoznak. Kiborgok, mesterséges intelligencia, éghajlati változások, AI-által generált képek, robotok – ilyen, és ehhez hasonló témák állnak az ausztrál fesztivál fókuszában.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett PHOTO 2024 biennálén idén száz ingyenesen látogatható kiállítást láthatnak az érdeklődők, melyek között számos szabadtéri installáció is található. Több mint ötven múzeum és galéria – például a State Library Victoria, a Museum of Australian Photography, vagy a Centre for Contemporary Photography – vesz részt a rendezvénysorozaton. Az idei fesztivál jelmondata: „A jövőt azok alakítják, akik látják.”, így a PHOTO 2024 kiállításai és programjai arra invitálják a közönséget, hogy gondolkodjanak el, és fedezzék fel az előttük álló lehetséges és párhuzamos jövőket. A fesztivál alapítója, művészeti igazgatója, Elias Redstone elmondta:

„A világ leghíresebb fotóművészei és új tehetségei Melbourne-ben és Victoria államban mutatkoztak be a fesztiválon. A PHOTO 2024 mind a száz kiállítását ajánlom mindenkinek! Nagy örömömre szolgál, hogy a kiállító művészek közül sokan ellátogatnak Melbourne-be, hogy részt vegyenek a fesztiválon, így bizonyítva, hogy a biennálé egyre nagyobb hírnévre tesz szert, és a globális fotográfiai naptár egyik kihagyhatatlan eseményévé nőtte ki magát.”

Több mint százötven kortárs fotó- és képzőművész munkáit mutatják be a kiállításokon, a fesztivál így biztosít teret azoknak a kortárs művészeti tendenciáknak, melyek a jövőre vonatkozó társadalmi-etikai-művészeti- és technológiai kérdéseket vizsgálják. Huszonkilenc nagyméretű szabadtéri installációt helyeznek el Melbourne városának különböző pontjain, ezáltal kiviszik a művészetet a klasszikus terekből. Nan Goldin egyik képét például a Fed Square homlokzatán helyezték el. Nan Goldin mérföldkőnek számító sorozata, a The Ballad of Sexual Dependency az Art Gallery of Ballarat-ban, a Rennie Ellis képeit bemutató tárlat a State Library Victoria-ban, Malick Sidibé első ausztráliai kiállítása pedig a State Library előcsarnokában látható.

A robotokat, mesterséges intelligenciát és avatárokat feldolgozó fotográfiáké a főszerep az Uncanny Valley című kiállításon – így reflektálnak a fotográfia médiumát érintő technológiai tendenciákra. A kiállítások mellett összesen száztíz eseményt (workshopot, könyvbemutatót, tárlatvezetést, előadást) szerveznek a PHOTO 2024 fesztivál keretén belül.

0103

Fotó: Nan Goldin: Nan and Brian in bed, 1983. Courtesy National Gallery of Australia and the artist

0103

Fotó: Rennie Ellis: Melbourne Out Loud. Credit Rennie Ellis

0103

Fotó: Edward Burtynsky: Ravensworth Coal Tailing #1, Ravensworth Mine, Hunter Valley, New South Wales, Australia, 2022

0103

Fotó: Ryan McGinley: YEARBOOK (detail — Jinhee K), 2012. Courtesy the artist

0103

Fotó: Ryan McGinley: YEARBOOK (detail — Honor T), 2012. Courtesy the artist

0103

Fotó: Malick Sidibé: NUIT DE NOËL (HAPPY CLUB), 1963. Courtesy Gallery FIFTY ONE

0103

Fotó: Sara Oscar: A hyperrealistic photograph of a pregnant Thai woman, tall woman in suit, falling luggage, chaos, airport parking lot, theatrical gestures, falling, 2023. AI generated image. Courtesy the artist

0103

Fotó: Mous Lamrabat: Mashallah with extra cheese, 2021. Courtesy of Loft Art Gallery

0103

Fotó: Jo Duck: Brick Trick, from the series Disguises, 2022

0103

Fotó: Tony Albert –David C. Collins – Kieran Lawson: Warakurna Superheroes #1., 2017. archival pigment print on paper, 100x150cm

0103

Fotó: Jemima Wyman: Haze 14, 2023

0103

Fotó: Maree Clarke: Future River

Jegyzetek

PHOTO 2024
2024. március 1–24.