Menü

Circulation(s) – 14. alkalommal rendezik meg az európai fiatal művészek egyik legnagyobb fesztiválját

24 • 04 • 10Szabó Benedek

A 14. alkalommal megrendezett Circulation(s) fesztivál ezúttal is az európai fotográfia új irányaira és változásaira koncentrál. A fesztiválon bemutatott alkotók munkáit az egyre növekvő kísérletező kedv jellemzi, a kiállított munkák között láthatóak analóg technikával, vagy éppen a mesterséges intelligencia segítségével készített alkotások is. A fiatal alkotók munkái között egyaránt szerepelnek dokumentarista, vagy divatfotók, illetve portrék. A nagyszabású kortárs művészeti fesztiválnak a párizsi Le Centquatre művészeti intézmény ad otthont április 6. és június 2. között.

A 14 különböző országból érkező 24 feltörekvő művész alkotásai számos izgalmas történetről tudósítanak. Az alkotók képein a személyes és a kollektív narratívák is megjelennek, amelyeket a művészek különböző módokon dolgoznak fel. A felmerülő témák közül kiemelt a különféle kisebbségek helyzete, amely kapcsán a fotográfia tovább hangsúlyozza az elfogadás és a reprezentáció szükségességét. Számos munka, így a gyarmati hatások továbbélését, és az etnikai kisebbségek láthatatlanná válásának formáit vizsgálja, felhívva a figyelmet ezekre az egyébként kevésbé észlelhető jelenségekre.

A fesztivál egyik kiállítója a lengyel Natalia Godek, akinek Rebels című munkája a globális felmelegedés miatt aggódó klímaaktivistákra irányít figyelmet. Az alkotó egy fényérzékeny emulzióval bevont anyagot használt, amely hasonlóan működik, mint a hagyományos hordozók, csak sokkal nagyobb. Godek ezeken rögzítette az aktivisták alakjait, hogy valódi életnagyságban jelenítse meg körvonalaikat. Az életnagyságú negatív így a hagyományostól eltérő léptékben ábrázolja témáját, ezzel pedig a klímavédelemre fordítandó figyelem kérdését is felveti. A művész képeit gyakran természetes környezetben is kiállította, így a környezeti és városi élet kontrasztját is megjeleníti.

0103

Fotó: © Natalia Godek: Részlet a Rebels című sorozatból

0103

Fotó: © Natalia Godek: Részlet a Rebels című sorozatból

A szerb-francia Dora Tishmann egy francia csillagász, Etienne Léopold Trouvelot 1890-es, az elektromos szikrákról szóló tanulmánya által inspirálódva készített fényképeket. A fotográfus egy sötétkamrában elektromos szikrákat generált, amelyet növényekbe és különféle tárgyakba vezetett le. Ekkor hasonló látvány jelenik meg, mint amikor a természetben villám csapódik egy tereptárgyba. A szikrák adta véletlenszerű, geometrikus formák a fény térbeliségét fejezik ki, másrészt az elektromos fény egy rejtett, rendezett és harmonikus dimenziót mutat fel kimerevített pillanatban a néző előtt.

0103

Fotó: © Dora Tishmann: Részlet az And there was light című sorozatból

0103

Fotó: © Dora Tishmann: Részlet az And there was light című sorozatból

A Circulation(s) fesztivál ideje alatt több rendezvény is várja a látogatókat. A Fetart kollektíva a fesztivál kísérőprogramjaként minden évben olyan programokat szervez, amelyek párbeszédre sarkallják a fotográfia iránt érdeklődőket. A fesztiválon beszélgetések, kreatív programok várják a látogatókat, de a szervezők lehetőséget kínálnak arra is, hogy bárki beszélgethessen a kiállító művészekkel, illetve a fesztivál szervezésében részt vevő művészi kollektívák tagjaival. A rendezők célja ezzel az, hogy segítsenek kapcsolatot teremteni a közönség és az alkotók között, és ezzel új művészeti csoportokat hívjanak életre.

0103

Fotó: © Maryna Brodovska: Részlet az I joke therefore I am című sorozatból

0103

Fotó: © Wyoscka Masha: részlet a Truth is stranger than fiction című sorozatból

0103

Fotó: © Bandie Lyoz: Részlet a La peau du prénom című sorozatból

0103

Fotó: © Tom Kleinberg: Részlet a Forgotten in The Dark, Last time I left című sorozatból

0103

Fotó: © Giulia Sidoli: Részlet a Working on my Tan című sorozatból

0103

Fotó: © Appert Jérémy: Részlet az Ilinx című sorozatból

0103

Fotó: © Canalis Glauco: Részlet a The Darker the Night, the Brighter the Stars című sorozatból

0103

Fotó: © Maria Siorba: Részlet a Blank Verse című sorozatból

0103

Fotó: © Sasha Velichko: Részlet a State of Denial című sorozatból

0103

Fotó: © Lars Dyrendom: Részlet az Isbjorn című sorozatból

0103

Fotó: © Quentin Fromont: Croupir dans la chaleur des autres. Les Chasseurs.

0103

Fotó: © Mariani Diambra

Jegyzetek

Circulations. European Young Photography Festival
2024. április 6. – június 2.