Menü

Haditudósítás, dokumentáció és a háború színpada – Emeric Lhuisset munkáiból mutat be válogatást a TOBE Gallery

24 • 06 • 13Szabó Benedek

A TOBE Gallery-ben június 22-ig látható a Theater of War by Emeric Lhuisset című kiállítás. A francia fotográfus és vizuális művész gyakran fényképez érzékeny témákat, háborús övezeteket, katonákat, de munkái között találhatunk felülnézeti tájképeket vagy felhőkről készült felvételeket is. A TOBE Gallery kiállítása egy reprezentatív válogatást mutat be Emeric Lhuisset sorozataiból, amely a művész több fotográfiai projektjébe is betekintést enged.

A kiállításon többek között a Last water war, ruins of a future című fényképsorozatból is láthatók művek, amelyeket a fotográfus Irakban készített 2016-ban. Ezek a felvételek a vízért folytatott küzdelembe, és az ebből származó konfliktusokba engednek betekintést. A Girsu nevű régészeti lelőhelyen készült sorozat célja, hogy a romok ábrázolásán, illetve a történelmi múlt jelenbéli megjelenésén keresztül egy új nézőpontot kínáljon a külvilág számára. Mivel a régióban már az időszámítás előtti időkben is meghatározó probléma volt a vízkérdés, a művész az emlékezet és a jelenben tapasztalható helyzet keresztmetszetét mutatja fel képein, hogy ezzel elmélyíthesse a probléma megértését.

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: Last Water War II, 2016

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: Last Water War III, 2016

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: Last Water War IV, 2016

A tárlaton a Theater of war című sorozat is látható, amelyeken a fotográfus a kurd gerillák egy csoportját dokumentálta. A művész ezzel a munkával arra szeretne figyelmet irányítani, hogy a fotográfia sokszor teljesen elveszíti dokumentumértékét, mivel egyre gyakrabban használják propagandacélokra. Ez a munka rávilágít arra, hogy a fotográfia és a haditudósítás egyre több esetben csak a közvélemény manipulálását jelenti, így a katonák gyakran úgy jelennek meg a képeken, akár egy színpadra állított szereplő. A valóság ezzel szemben gyakran más képet mutat, a fotográfus szerint különösen fontos a dokumentálás objektivitásába vetett hitet is megkérdőjelezni.

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: When the clouds speak I, 2018–2019

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: When the clouds speak II, 2018–2019

Lhuisset több munkájában is foglalkozik a közel-keleti történeti emlékek, építészeti egységek, városok, kultúrák és népcsoportok kapcsolatával. A gyors helyi és globális folyamatok miatt mindez azonban illékony természetű. Erre reflektálva készítette el a When the clouds speak című munkáját, amely fényképek mellett installációkat és mozgóképes alkotásokat is tartalmaz. A művészi alkotások koncepciójának középpontjába a még felkutatható történetek és az elfeledett sorsok és emberek összefonódása kerül, hogy ezzel az eltűnés természetéről is meséljenek.

A fotográfus Maydan című sorozatában száz portréképet láthatunk, amelyek Ukrajnában, Kijevben készültek 2014-ben. A kijevi Maydan téri népi mozgalom tagjait bemutató fényképeken a forradalom, és a rövid időre a nép kezébe került hatalom hatásai és érzületei kerülnek előtérbe. A művész fényképezés közben két kérdést tett fel alanyainak: Mit szeretnétek, ha megtörténne? Mit gondolsz, mi fog valójában történni? A válaszokat a megszólalók írásban rögzítették, a portréképek mellett ezek a kézzel írt válaszok is az installáció részét képezik. Ahogyan ez a művészi vállalkozás, úgy a korábbiak is egy egészen különleges alkotói praxisba engednek betekintést, amely lehetővé teszi, hogy Emeric Lhuisset a korábbiaktól eltérő módon dolgozhassa fel témáit.

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: Theater of War I, 2011–2012

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: Last Water War I, 2016

0103

Fotó: © Emeric Lhuisset: From far away, I hear the Cossack's reply, 2023

Jegyzetek
TOBE Gallery
2024. május 8. – június 22.
Kurátorok: Bea Puskás és Tomas Opitz