Menü

A fekete-fehér fotográfia ereje – válogatás az Exposure One Awards díjnyertes képeiből

24 • 06 • 20Kéri Gáspár

Az Exposure One Awards ismertette idén életre hívott pályázata, a fekete-fehér fotográfia tradícióit és kortárs innovációit egyaránt előtérbe helyező One Shot Photo Contest 2024 nyerteseinek listáját. A számos műfaji területen professzionális és nem professzionális kategóriákban egyaránt meghirdetett díjra több mint ötven országból érkeztek pályamunkák. A nyertesek az akár 4000 dollár feletti pénzdíjakon túl nemzetközi sajtónyilvánosságot, személyre szabott weboldalakat, valamint online kiállítási lehetőséget kapnak a pályázat szervezőitől.

A pályázat életrehívója az a Creative Resource Collective, melynek nemzetközi csapata mögött több mint három évtized szakmai tapasztalata áll. Legfontosabb célkitűzésük, hogy egységes oktatási, pályázati és alkotói platformot biztosítsanak a professzionális, valamint a nem professzionális fotográfusok közösségei számára.

„Az időtlenségen túl a fekete-fehér képek a fotográfia médiumának esszenciáját ünneplik.”

Az Exposure One Awards jelentőségét a zsűri összetétele is bizonyítja, amely többek közt a Magnum Photos, a San Francisco Museum of Modern Art, a Fraenkel Gallery, a Leica Gallery, a Conde Nast Publications és a Howard Greenberg Gallery delegáltjaiból áll. A huszonegy műfajban – Abstract, Aerial, Architecture, Conceptual, Domestic Animals, Event, Fashion & Beauty, Film/Analog, Fine Art, Landscapes, Minimalism, Nature, Nude, Other, People, Photojournalism, Portrait, Still Life, Street, Travel, Wildlife – meghirdetett pályázat győztesein túl professzionális és nem professzionális kategóriákban fődíjas, illetve második és harmadik helyezett alkotókat is elismertek a szervezők. A profik között első helyen a horvát, jelenleg Bangkokban élő és dolgozó Paul Lukin végzett egy thaiföldi kakasviadalt ábrázoló fotográfiájával. A második helyezett a német Silke Hullmann lett absztrakcióba hajló természetfotójával, míg a harmadik helyet a cseh újságíró és fotóriporter, Lenka Klicperová nyerte el egy, az orosz-ukrán hadszintéren földútba csapódott, de fel nem robbant orosz rakéta dermesztően szürrealisztikus fotográfiájával.

0103

Fotó: © Paul Lukin: Feathered Warriors: A Moment of Suspense

0103

Fotó: © Silke Hullmann: Absence

0103

Fotó: © Silke Hullmann: Journey to the frontline

„Ez a verseny azoknak szól, akik ma is nagy becsben tartják a fekete-fehér fotográfiát, és továbbviszik annak gazdag, tartós örökségét.”

Míg a nem professzionális kategória fődíját az orosz, de Németországban élő és alkotó Olga Steinepreis nyerte saját gyermekeiről készült kettős portréjával, addig a törökországi Serkan Dogus második helyezést elért felvétele a kurdok lakta Tatvan település birkapásztorainak egy napjába enged betekintést. A harmadik helyezett az olasz Loredana Sansavini lett a humanista fotográfia hagyományait idéző, száritókötélen lebegő, széltől duzzadó női ruhát ábrázoló fotográfiájával.

0103

Fotó: © Olga Steinepreis: Brothers

0103

Fotó: © Serkan Dogus: Flock of Sheep

0103

Fotó: © Loredana Sansavini: Totalità

A professzionális kategória aranyérmesei (válogatás):

0103

Gold Winner - Fine Art, Other, Still Life
Fotó: © Antonio Coelho: The city

0103

Gold Winner - People
Fotó: © Maxim Korotchenko: Diving

0103

Gold Winner - Street
Fotó: © Michael Magers: Untitled, From the series Independent Mysteries

0103

Gold Winner - Conceptual & Nude
Fotó: © Alana Cartwright: The Chasms That Divided Us

0103

Gold Winner - Aerial, Other, People
Fotó: © Darcie Collington: Summer Crowds

0103

Gold Winner - Photojournalism
Fotó: © Allen Birnbach: Winter Feeding

0103

Gold Winner - Other & Travel
Fotó: © Emrah Karakoç: Mourning Ceremony

0103

Gold Winner - Landscape
Fotó: © Alberto Fornasari: Tuscany in the Fog