Menü

A mulandó és az örökkévaló – Ramón Masats korai munkái az Alta Galériában

24 • 07 • 22Szabó Benedek

Az Alta művészeti galéria idén ősszel nyitja meg Unveiling Masats című kiállítását. Az andorrai kiállítóhely célja, hogy minél szélesebb közönségnek bemutassa Ramón Masats művészetét, aki az 1950-es és 1960-as években a spanyol dokumentarista fotográfia úttörő alakja volt. A tárlat arra is kísérletet tesz, hogy egy reprezentatív összegyűjtésben mutassa be a nemrég elhunyt művész kivételes fényképeit, és rávilágítson arra, hogy bár a fotográfus nemzetközi szinten kevésbé ismert, mégis rendkívüli a munkássága. A kiállítás 2024. szeptember 12. és december 21. között várja látogatóit Andorrában.

A spanyol fotográfus és filmrendező, Ramón Masats 1931-ben született Caldes de Montbui-ban, Barcelonában. Pályafutását fotográfus-riporterként kezdte 1953-ban, korai munkáiban Spanyolország társadalmi és politikai valóságát dolgozta fel dokumentarista stílusban. Masats előítéletek nélkül fényképezte a spanyol embereket, amivel egyedülálló perspektívát tudott adni a helyiek életéről a Franco-diktatúra időszakában is. Fényképei közvetlen tudósítást nyújtanak a spanyol életről, a vidék világáról, az ottani lakosok mindennapjairól, vagy éppen rituáléiról. Ez a művészi színvonalú dokumentatív munka nem csak vizuális történetmesélés akkoriban viszonylag új műfaját honosította meg, mivel Masats munkái nagyban hozzájárultak a fotográfia kulturális térbe való integrálásához is.

A művész 1965-ben felhagyott a fényképezéssel, hogy a filmkészítés és dokumentumfilmgyártás területein dolgozhasson. Több mint másfél évtizeddel később, 1981-ben tért vissza a fotográfia médiumához. Azok a fényképei, amelyeket ezután készített, már egészen más technikai és művészi megoldásokkal dolgoznak. Masats ebben az időszakban már színes filmre fényképezett, ám szemléletmódja megmaradt. Ezeken a felvételein ugyanúgy megfigyelhető a sötét és a világos részek adta kontraszt, és a jellemzően középre szerkesztett kompozíció, mint a korai munkáin.

Masats munkáit hazájában többször is elismerték, számos rangos díjat és elismerést is elnyert, mint például a National Photography Prize-t. Fényképeit olyan neves intézményekben mutatták be, mint a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, vagy az Instituto Valenciano de Arte Moderno, de Masats fényképei számos jelentős spanyol intézményi gyűjteményben is megtalálhatóak. A fotográfus több albumot is kiadott élete során, legutolsó kiadványa, amely a Visit Spain címet viseli, már a harmadik kiadásnál tart.

A mostani kiállításnak egy szomorú apropója is van, mivel a művész idén március 4-én hunyt el, 92 éves korában. Az Alta művészeti galéria kiállítása így nemcsak egy gyűjteményi kiállítást szeretett volna létrehozni, hanem egyben emléket is kíván állítani a kiemelkedő fotográfusnak, akinek művészi öröksége a mai napig inspirálja a fotográfia világát.

David Campany, a neves brit író és kurátor így fogalmazott:

„Ramón Masats fényképei mély és összetett beszámolót nyújtanak Spanyolországról és annak népeiről a kulturális és politikai átmenet időszakából. A fotográfust a gyengéd, érzékeny és empatikus látásmódja teszi alkalmassá arra, hogy a felvételein megtalálhassa azt a módot, amivel a mulandót és az örökkévalót egymásba illesztheti.”

0103

Fotó: © Ramón Masats: Puerto de Barcelona, 1954

0103

Fotó: © Ramón Masats: Cabo de Gata, Almeria, 1961

0103

Fotó: © Ramón Masats

0103

Fotó: © Ramón Masats: Museo Del Prado, 1965

0103

Fotó: © Ramón Masats: Museo Del Prado, 1965

0103

Fotó: © Ramón Masats: Ludmilla Tcherina, 1964

0103

Fotó: © Ramón Masats: Arcos de la Frontera, Cádiz, 1959

0103

Fotó: © Ramón Masats: Neutral Corner, 1962

0103

Fotó: © Ramón Masats: Seminario, Madrid, 1960

0103

Fotó: © Ramón Masats

Jegyzetek

Ramón Masats: Unveiling Masats
ALTA Gallery
2024. szeptember 12 – december 21.