Menü

A valóság és a képzelet határán – Lauren Kaigg: Loop

24 • 08 • 14Baki László

A nemzetközi kortárs fotóművészet alkotóit bemutató sorozatunkban a következő hetekben azokból a legfrissebb nemzetközi fotóprojektekből válogatunk, melyeket elismert szakértők, kurátorok, művészeti igazgatók, képszerkesztők, valamint kiadók és galériák vezetői emeltek ki a LensCulture idei Critics’ Choice pályázatán.

Lauren Kaigg (1992) bristoli fotográfus munkáiban – melyet leginkább a természet és a tájképek iránti szenvedély jellemez – gyakran fedezhetők fel a brit vidék szépségei, valamint az ember és a természet közötti kapcsolat finom ábrázolásai. Művészi megközelítése arra törekszik, hogy a nézőt elmélyítse a természet iránti szeretetében és elgondolkodtassa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásairól.

Kaigg Loop című sorozatában az idő témáját járja körül, finom és precíz képi eszközökkel mutatja be, hogyan ismétlődnek bizonyos minták és események az életünkben, és miként kapcsolódnak egymáshoz az idő különböző rétegei. A sorozat középpontjában az ismétlődés és a ciklikusság áll, ami nemcsak a képi motívumokban, hanem a sorozat struktúrájában is megjelenik, így a sorozat képei egyszerre sugallják a statikus és a dinamikus időérzékelést. A Loop című sorozat különlegessége abban rejlik, hogy a nézőt is bevonja az idő és a tér vizuális felfedezésébe, és arra ösztönzi, hogy saját tapasztalatai és érzései alapján értelmezze a látottakat. A Loop című sorozattal kapcsolatban Kaigg a Punkt megkeresésére az alábbi kérdéseinkre is válaszolt:

Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Emila Medková nagy hatással volt rám ennek a munkának az elkészítése közben, ahogyan mindenhol szimbólumokat és metaforákat fedez fel a hétköznapi jelenségekben, mindezek személyes és univerzális értelmezésében.

Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében? 

Rengeteg könyv inspirált, de kiemelném Reiko Imoto: Visions of The Other Side című munkáját, ahol az ő világlátása kifejezetten rezonált velem, ahogyan a hétköznapok rejtélyét és a világ idegenségét magával ragadónak és csábítónak ábrázolja. A Dylan Hausthor & Pia Guilmoth által írt Sleep Creek egy másik zseniális könyv, teljesen elmerülök a világukban, amikor a képeikre nézek.

Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Még nem volt önálló kiállításom, de elképzeltem, hogyan szeretném kiállítani ezt a munkát: szeretnék egy sötét térben, hanggal egybefüggő élményt teremteni, remélem, hogy egy nap ezt meg tudom valósítani.

Lauren Kaigg: Loop

A Loop megpróbálja vizualizálni a hiányzó darabokat, feltárva az ismeretlenről való elmélkedés során felmerülő ellentmondásos érzelmeket. Még abban is, amit üresnek vagy üresnek tartunk, ott van a rejtett tartalom és jelentés lehetősége. A Loop a valóság és a képzelet határainak elmosásával egyszerre teszi fel a kérdést és tárja fel a hétköznapokban rejlő finom rejtélyeket. Egy örökké fejlődő és változó keresést képvisel, amely látszólag soha nem talál egy rögzített vagy abszolút célt.

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Roots, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Void, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Curtain, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Cracks, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Pink Room, Részlet a Loop című sorozatból

Mi bukkan elő az ismeretlenből, milyen jelentés ékelődhet be az üres helyek közé, ezek a kérdések áthatják ezt a sorozatot, amely a drámai és a hétköznapi között ingadozik. (Karen McQuaid, The Photographers' Gallery)

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Burning Chair, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Holes, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Unknown, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Upside Down, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Four Chairs, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Mound, Részlet a Loop című sorozatból

0103

Fotó: © Lauren Kaigg: Light, Részlet a Loop című sorozatból

Jegyzetek

Lauren Kaigg további képei Instagram oldalán is megtekinthetők.