Menü

Berlin 1990-es évei elevenednek meg az OSTKREUZ fotóügynökség kiállításán

24 • 09 • 10Kéri Gáspár

A német főváros 1990-es évekbeli világa elevenedik meg a független kiállítóhelyként működő C/O Berlin Dream On – Berlin, the 90s című, január 22-ig látogatható kiállításán. Az egykori keletnémet fotográfusok által 1990-ben alapított OSTKREUZ fotóügynökség tagjainak tárlata a berlini fal leomlásának harmincötödik évfordulóját ünnepli, miközben megvilágítja a múlt és a jövő dilemmái között a kilencvenes években újjászülető európai metropolisz izgalmas társadalmi és kulturális jelenségeit.

Berlin elmúlt száz évének történelmi tragédiákkal terhelt történében három olyan korszakot is találunk, amelyeket kulturális aranykorként tart számon a közemlékezet. Az első a weimari köztársaság időszaka volt, melynek felbecsülhetetlenül gazdag kulturális hatásai egyetemesnek tekinthetők. A második világháború után kettéválasztott Berlin skizofréniájának évtizedei már a hidegháborús pszichózis jegyében teltek, ám ettől a legkevésbé sem függetlenül a nyolcvanas évek Nyugat-Berline az underground zenei színtér és a neoavantgárd képzőművészet egyik legfontosabb nemzetközi központjává vált. A harmadik meghatározó korszak a fal 1989-es leomlása után nyitott új fejezetet a város történetében; a C/O Berlin Dream On – Berlin, the 90s kiállítása pedig erre az időszakra fókuszálva mutatja be azokat a társadalmi és kulturális változásokat, melyek hatásai egészen napjainkig érnek.

A várost évtizedekig elválasztó fal leomlásával Berlin a múlt és a jövő dilemmái közé került, a radikális átalakulások a társadalomban, a város szövetében, a kultúrában, a művészetekben, nem utolsó sorban pedig a berliniek lelkében elkerülhetetlenek voltak. A veszteségektől való félelemmel küzdő optimizmus ugyancsak meghatározója volt az 1990-es éveknek, amely rendkívüli lehetőségek előtt nyitotta meg az utat. Mindeközben Berlin néhány év leforgása alatt a szubkultúrák városává vált, de az sem véletlen, hogy az 1990-es évek számos utópisztikus elképzelése maradandó nyomot hagyott a városon.

0103

Fotó: Werner Mahler: Fall of the Wall, Berlin, 1989, from the series „November 9, 1989“ © Werner Mahler/OSTKREUZ

A több mint 200 fotográfiát bemutató tárlat az 1990-ben a Magnum Photos mintájára alakult OSTKREUZ fotóügynökség archívumából válogat Sibylle Bergemann, Harald Hauswald, Ute Mahler társalapítók, valamint Werner Mahler, Annette Hauschild, Thomas Meyer, Jordis Antonia Schlösser, Anne Schönharting, és Maurice Weiss munkáit reprezentálva. A felvételek egy meghatározó évtized atmoszféráját tükrözik annak minden ambivalenciájával; a fal leomlásától a berlini techno színtér felfutásáig, a társadalmi változásoktól a régi-új német főváros megszületéséig. Az OSTKREUZ fotográfusainak egyedi meglátásokat és munkamódszereket tükröző képei különösen izgalmasan hatnak a mából – a globális változások számos bizonytalansággal terhelt időszakából – nézve, feltárva egy átalakulófélben lévő társadalom, vele az egyén és a város kapcsolatának különféle szegmenseit. És amint a C/O Berlin honlapján olvasható:

„Az OSTKREUZ rendkívüli sikertörténete 1990-ben, a keleti blokk felbomlása idején kezdődött. Hét keletnémet fotográfus – Sibylle Bergemann, Harald Hauswald, Ute Mahler, Werner Mahler, Jens Rötzsch, Thomas Sandberg és Harf Zimmermann – fotóriporterek kollektívájaként alapította az ügynökséget, előképük a Magnum Photos volt. Az ügynökségnek jelenleg 25 tagja van, akik független fotográfusként és újságíróként dolgoznak, munkáikat pedig a nemzetközi színtéren is bemutatják. Bár az OSTKREUZ fotográfusai eltérő munkamódszerekkel dolgoznak, egy dologban azonban osztoznak: elszántak a társadalmilag elkötelezett dokumentarista fotográfia iránt.”

0103

Fotó: Annette Hauschild: Anti-Olympics demonstration, occupied building, Haus K77, Kastanienallee, Prenzlauer Berg, Berlin, 1993 © Annette Hauschild/OSTKREUZ

0103

Fotó: Sibylle Bergemann: Fallow land by the Berlin Wall at Potsdamer Platz, Berlin, 1990 © Estate Sibylle Bergemann/OSTKREUZ

0103

Fotó: Annette Hauschild: Wrapped Reichstag, the final night, Berlin, 1995 © Annette Hauschild/OSTKREUZ. For the wrapped Reichstag: Christo and Jeanne-Claude, Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 © Christo and Jeanne-Claude Foundation, VG Bild-Kunst, Bonn, 2024

Jegyzetek

Dream On—Berlin, the 90s
C/O Berlin
2024. szeptember 14. – 2025. január 22.