Menü

City Confessions #3: Paris – Ed Templeton és a „Brassaïzás”

24 • 10 • 05Szentirmay Réka

Ed Templeton, a gördeszkás világból kinőtt amerikai művész, nemcsak ikonikus deszkásként, hanem festőként, grafikai tervezőként és fotográfusként is maradandót alkotott. Legújabb könyve, a City Confessions #3: Paris, a 2001 és 2023 között készült párizsi pillanatfelvételeit gyűjti össze, bemutatva a város sokszínűségét és dinamikáját.

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

Ed Templeton gördeszkásként kezdte termékeny pályafutását. Középiskolai tanulmányai után néhány hónappal hivatásos sportoló, majd hamarosan a műfaj egyik ikonja lett. 1994-ben indította saját deszkás cégét, mindemellett pedig festőként, grafikai tervezőként és fotográfusként is tevékenykedik. Számtalan zine köthető nevéhez, 2000 óta pedig több mint kéttucatnyi fotóalbumot adott ki világszerte. A kaliforniai alkotó elsőszámú témája a deszkás szubkultúra és a lázadó tinik világa, ám szívesen készít városi pillanatfelvételeket is. Legfrissebb munkája City Confessions #3: Paris címmel idén került a könyvesboltokba.

Templeton bárhol is járjon, fényképezőgéppel a nyakában indul felfedezésre. Útjain gyakran csatlakozik hozzá szintén fotográfusként dolgozó felesége, Deanna Templeton. A ’90-es évek óta rendszeresen látogatják Párizst – az új könyv a 2001 és 2023 között készült képeiből készült válogatás. Helyiek és turisták, dráma és nyugalom – egy sokakat megihlető világváros mindennapjai.

„Deanna és én csak Brassaïzásként beszélünk az éjszakai fotós sétáinkról. Senki sem örökítette meg a párizsi éjszakákat hozzá hasonló érzékkel.”

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

A borító hamisítatlan templetoni könnyedségét belül klasszikusokat idéző, konzervatív elrendezés ellensúlyozza. A képpárosítások a művész saját összeállításai, ahol a költőiség volt a cél, harmóniát találni két egymástól függetlenül készült fotó között.

Templeton jó érzékkel ötvözi a zinék világának hozzáférhető, emberközeli stílusát és a fotográfia demokratikus természetét. Könyvei játékos, kísérleti alkotások, melyek fontos emlékeztetők, hogy nem kell mindent véresen komolyan venni: úgyis lehet szépet alkotni, hogy közben jól érezzük magunkat.

A City Confessions sorozat első kötete Tokiót, míg a második része Londont örökíti meg. A SUPER LABO kiadó kezdeményezte Templeton-széria végül közös dísztokot is kap majd, bár egyelőre még nem lehet tudni, hány további rész várható.

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

0103

City Confessions #3: Paris – SUPER LABO, 2024

Jegyzetek

City Confessions #3: Paris
SUPER LABO, 2024