Menü

Frida Kahlo. Her Photos – Egy alaposan dokumentált élet rejtett kincsei

24 • 10 • 13Kéri Gáspár

Már az ötödik kiadásnál tart a Frida Kahlo. Her Photos című album, amely a mexikói alkotó fél évszázadig rejtve maradt privát fotográfiai gyűjteménye legfontosabb darabjaiból válogat. A jelentős forrásértékkel bíró 522 oldalas kötet több mint 300 felvétele Frida Kahlo életének a nyilvánosság számára eddig ismeretlen oldalát is feltárja. A képanyagból válogatott 241 eredeti fotográfiát 2025. január 12-ig a Mai Manó Ház Frida Kahlo fotógyűjteménye című tárlatán láthatja a magyar közönség az őszi-téli kiállítási szezon egyik hazai szenzációjaként.

Amikor Frida Kahlo negyvenhét évesen, 1954-ben meghalt, férje, a festőművész Diego Rivera úgy döntött, hogy legendás otthonuk, a mexikóvárosi Coyoacán kerületben található Kék Ház múzeumként működjön a jövőben. A családi ház múzeummá és emlékhellyé alakítására Rivera a költő és politikus Carlos Pellicert kérte fel. Pellicer ötlete az volt, hogy az épület egy része úgy őrizze meg a házaspár közös életének emlékét, mintha a látogatók az alkotópáros mindennapjaiba lépnének be. Ehhez kiválasztott néhány festményt, rajzot és fényképet, valamint könyveket, kerámiákat és különféle személyes használati tárgyakat, hogy élővé tegye a koncepciót. Ugyanakkor a legszemélyesebb tárgyak – ruhák, dokumentumok, levelezések és egy 6000 darabot számláló fényképgyűjtemény – a Kék Ház raktárrá alakított fürdőszobájába kerültek. Ezt követően a helyiséget évtizedekre elfalazták.

0103

Frida Kahlo: Her Photos
Editorial RM, 2010–2023
ISBN: 978-84-92480-75-3

Talán az író Gabriel Garcia Márquez sem beszélhette volna el szebben azt, amit végül az élet rendezett el. A majdhogynem elfeledett rekvizitumok ötven évvel később, 2003-ban kerültek napvilágra, miután megbontották a Frida Kahlo halála után lezárt időkapszulát, hogy a személyes használati tárgyak és dokumentumok mellett előkerüljön az a bizonyos fényképgyűjtemény is, amely minden eddiginél élőbbé teszi a mára popkulturális ikonná vált Kahlo emlékét. A hatezernyi fényképből a kortárs mexikói fotográfia meghatározó alakja, az íróként és szerkesztőként is elismert Pablo Ortíz Monasterio – a Mai Manó Ház kiállításának kurátora – válogatta ki azt a több mint 300 felvételt, amelyet a Frida Kahlo. Her Photos című kötetbe rendezve most az olvasók is kézbe vehetnek.

Frida Kahlo élete során felhalmozott fényképgyűjteménye nem tekinthető tematikailag és műfajilag egységes anyagnak, amit éppen heterogenitása tesz felettébb izgalmassá. A fotográfia mindig is Kahlo életének része volt, kezdve onnan, hogy édesapja, Guillermo Kahlo a 20. század eleji mexikói fényképészek egyik legismertebbje volt. Nem véletlen, hogy a kronologikus sorrendben szerkesztett album családi vonatkozású felvételekkel kezdődik; de Kahlo néhány ikonikus portréfestményének kiindulópontját is édesapja fényképei jelentették. A gyűjtemény meghatározó csoportját képezik azok a felvételek, amelyek a Diego Riverával közös élet sarokpontjaira világítanak rá, az emlékképek szándékával készült fényképek segítségével pedig a házaspár kapcsolati hálójába is jobban belelátunk. Fotótörténeti jelentőségű azon fényképek együttese, amelyeket Kahlo olyan alkotóktól kapott – vagy szerzett be más úton –, mint sok más mellett Martin Munkácsi, Brassaï, Tina Modotti, Edward Weston, Pierre Verger és Man Ray. Végül nem szabad elfeledkezni Kahlo saját fényképeiről sem, amelyeket inspirációs célból festészetében használt fel, vagy számos betegségét dokumentálva készített el.

A mexikói alkotó fényképgyűjteményének mágikus realizmusba illő felfedezését nem lehet eléggé kihangsúlyozni. A sok esetben Kahlo és Rivera által jegyzetekkel is ellátott fényképek a rajongók őszinte érdeklődésén túl Frida Kahlo munkásságához, valamint a Diego Riverával közös szakmai és személyes élet mélyebb megismeréséhez is új adalékokkal szolgálnak.

0103

Fotó: A Frida Kahlo: Her Photos (Editorial RM, 2010–2023) című könyvből

0103

Fotó: A Frida Kahlo: Her Photos (Editorial RM, 2010–2023) című könyvből

0103

Fotó: A Frida Kahlo: Her Photos (Editorial RM, 2010–2023) című könyvből

0103

Fotó: A Frida Kahlo: Her Photos (Editorial RM, 2010–2023) című könyvből

0103

Fotó: A Frida Kahlo: Her Photos (Editorial RM, 2010–2023) című könyvből

A Frida Kahlo. Her Photos albummal párhuzamosan vehető kézbe a Frida Kahlo. Her Photos Portrait Collection, amely 12 darab 20x25 cm-es ofszett nyomással készült portréfotográfiát, valamint egy keretet tartalmaz. A felvételek mindegyike Frida Kahlót ábrázolja az alkotó különböző életszakaszaiban, miközben a fényképek készítésének kontextusáról is bőséges adatokkal szolgál a kiadvány.

Jegyzetek

Frida Kahlo: Her Photos
Editorial RM, 2010
ISBN: 978-84-92480-75-3

A Frida Kahlo: Her Photos című fotóalbum megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.