Menü

25 éves a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

24 • 10 • 15Baki László

A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár 1999. október 15-én nyitotta meg kapuit a Mai Manó Ház harmadik emeletén, ünnepélyes megnyitóján Nádas Péter tartott beszédet. A szakkönyvtár Pécsi József (1889–1956) nevét viseli, aki a magyar fotográfia jelentős alakja volt, nemcsak mint fotográfus, de szakíró és tanár is. Az ő örökségét őrzi a fiatal fotográfusok számára létrehozott állami ösztöndíj is. A szakkönyvtár a Magyar Fotográfusok Háza Nonprofit Kft. keretein belül működik, és célja, hogy elérhetővé tegye a fotográfiai szakirodalmat az érdeklődők számára.

A szakkönyvtár gyűjteménye a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös erőfeszítései révén jött létre, és neves fotóművészek, többek között Eifert János, Gera Mihály, Keleti Éva, Korniss Péter, Rév Miklós és Szalay Zoltán adományai is gazdagították. Ezek az ajándékok lehetővé tették a hazai és nemzetközi fotóművészet sokszínű bemutatását. A gyűjteményben megtalálhatók hazai és külföldi fotóalbumok, fototechnikai és fotótörténeti szakirodalmak, monográfiák, esztétikai írások, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, valamint szakmai folyóiratok magyar és idegen nyelven egyaránt.

Különleges értékű dokumentumok is szerepelnek a gyűjteményben, amelyeket zárt anyagként kezelnek. Ezek közé tartoznak dedikált albumok és ritka kiadványok, például híres fotográfusok, mint Josef Koudelka, Helmut Newton vagy Henri Cartier-Bresson által dedikált albumok, valamint muzeális értékű kötetek, mint Pécsi József A fényképező művészete című könyve, amely a magyar fotóelmélet egyik alapművének számít.

Az állomány legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-es kiadványa, a Katechismus der Photographie, mely a korai fotográfia egyik fontos fototechnikai kézikönyve volt. A könyv nemcsak a fotók készítésének technikai lépéseit ismertette, hanem egy átfogó szótárt is tartalmazott, amely felsorolta a fotográfiához kapcsolódó vegyi anyagok német, latin, francia és angol elnevezéseit is. Az eredeti kiadás Lipcsében jelent meg a J.J. Weber kiadónál, és a kötet 22 illusztrációval gazdagította a szöveges tartalmat. Ez a kiadvány különösen hasznos volt a 19. századi fotográfusok számára, mivel praktikus tanácsokkal látta el azokat, akik akkoriban kezdték elsajátítani a fényképezés technikáját. A könyv egyfajta gyakorlati kézikönyvként szolgált, amely nagy segítséget nyújtott a fényképezés kémiai és mechanikai aspektusaival ismerkedőknek.

0103

Fotó: © Mai Manó Ház

A szakkönyvtár célja a fotográfiai kultúra széles körben való elérhetővé tétele, támogatva ezzel a szakmai közösséget és az érdeklődő laikusokat egyaránt. 2009 óta az állomány online kereshető és kutatható, megkönnyítve ezzel a kutatók, diákok és művészettörténészek munkáját. A szakkönyvtár az indulása óta megháromszorozta állományának darabszámát, jelenleg több mint 13.000 tétel érhető el, és a gyűjtemény – köszönhetően a fenntartó támogatásának és az adományozóknak – folyamatosan bővül.

közelmúltban számos új kiadvány érkezett, köztük Bruce Davidson Outside Inside című háromkötetes műve, Samuel Fosso Six Six Six című önarckép-kötete, valamint Francesca Woodman és Julia Margaret Cameron munkásságát párhuzamba állító Portraits to Dream in című katalógus. Ezen kívül olyan jelentős új szerzemények is gazdagítják a gyűjteményt, mint a Magnum Streetwise, amely a legendás fotóügynökség kulisszái mögé enged bepillantást, és az A History of Photography: From 1839 to the Present, amely átfogó képet ad a fotóművészet történetéről. Ezek az új szerzemények szélesítik a szakkönyvtár kínálatát, biztosítva a különböző fotóművészeti irányzatokhoz való hozzáférést.

A látogatók számára az online katalógusban többféle keresési lehetőség érhető el, és az annotációkkal, tárgyszavakkal ellátott adatok segítik az eligazodást. A szakkönyvtárnak jelenleg több mint 4000 olvasója van, a beiratkozás ingyenes.