Címke: évforduló

5 éves a Punkt, a legolvasottabb magyar nyelvű fotográfiai magazin

A Punkt indulása óta – több mint 15.000 fotóval illusztrált – összesen 1617 magyar és angol nyelvű cikket jelentettünk meg a lapban. Az elmúlt öt évben regisztrált közel 1,1 millió olvasónkkal és 1,85 millió oldalletöltéssel a Punkt mára a magyar fotográfia történetének legolvasottabb szaklapjává vált.

Tovább

Emlékkiállítás nyílt a 10 éve elhunyt Kerekes Gábor legismertebb képeiből

10 évvel ezelőtt, 2014. április 16-án hunyt el Kerekes Gábor (1945–2014) fotóművész. Halálának 10. évfordulóján az Artphoto Galériában nyílt kiállítással emlékeznek meg a magyar fotográfia történetének kiemelkedő személyiségéről. Az életmű legjelentősebb darabjait bemutató tárlat – mely a Kerekes hagyatékát őrző és gondozó KG Archívummal közös együttműködésben valósult meg – az alkotó különböző korszakaira és az őt foglalkoztató témákra fókuszál.

Ingyenesen látogatható Mai Manó kiállítással ünnepli a Mai Manó Ház fennállásának 130. évfordulóját

Mint annyi más fényképészmestert a századfordulón, korunkban csak a szűkebb szakma egy része tartotta számon Mai Manót. Mára azonban a nevét viselő egykori műteremháza – az idén 130. születésnapját ünneplő Mai Manó Ház – állít számára emléket. A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Budapest 150 éve – A lyukkamerától a digitális képekig

A kiegyezés után időszerűvé vált Buda és Pest szabad királyi fővárosok, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Óbuda mezőváros és a Pest vármegyei Margit-sziget egyesítése, amit az országgyűlés 1872-ben meg is szavazott. Ennek eredményeként létrejött Budapest 1873. november 17-én a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével. Az azóta eltelt 150 évben a fotográfusok többféle technikával örökítették meg a fővárost, mai születésnapi cikkünkben ezekből a képekből válogattunk.

Három párhuzamos kiállítással ünnepel a 20 éves Henri Cartier-Bresson Alapítvány

A Martine Franck (1938–2012) és Henri Cartier-Bresson (1908–2004) által létrehozott HCB Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A párizsi intézmény mára a fotográfia világának jelentős szereplője: a két alapító hagyatékának kezelésén túl sokat tesz a kortárs művészek támogatásáért is. A születésnapot méltón megünneplendő 2023. szeptember 19. és 2024. január 14. között három kiállítás keretében négy alkotó munkásságába nyerhetünk bepillantást.