Menü

Három párhuzamos kiállítással ünnepel a 20 éves Henri Cartier-Bresson Alapítvány

23 • 07 • 27Szentirmay Réka

A Martine Franck (1938–2012) és Henri Cartier-Bresson (1908–2004) által létrehozott HCB Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A párizsi intézmény mára a fotográfia világának jelentős szereplője: a két alapító hagyatékának kezelésén túl sokat tesz a kortárs művészek támogatásáért is. A születésnapot méltón megünneplendő 2023. szeptember 19. és 2024. január 14. között három kiállítás keretében négy alkotó munkásságába nyerhetünk bepillantást.

Az amerikai Carolyn Drake (1971) a HCB-díj 2021-es nyertese. A 2010-ben Guggenheim-ösztöndíjjal is kitüntetett Drake munkájának fókuszában a status quo és annak a valóságot és képzeletet egybemosó, kreatív újraértelmezése áll. A HCB Alapítvány 35 ezer eurós támogatásával megszülető Men Untitled című sorozat a male gaze (férfitekintet) hagyományos szerepeit cseréli fel egymással: női alkotó készít férfi aktokat. A kollaboratív portrék célja mind a látogatók elvárásainak, mind Drake saját megfigyeléseinek megkérdőjelezése.

„Ahogy eltűntek a ruhák, a kellékek és a helyszín, pusztán csak egy jelenben létező test maradt: egy test, akárcsak az enyém. Amint jobban szemügyre mertem venni, elvesztette tekintélyét.”

0103

Fotó: Reflection in Pond, after Cahun (John D), 2022 © Carolyn Drake / Magnum Photos

0103

Fotó: Blue Sheet with Hands (John D), 2022 © Carolyn Drake / Magnum Photos

A szintén amerikai Ruth Orkin (1921–1985) jóval érdekesebb legnépszerűbb, Amerikai lány Olaszországban (1951) címen ismert ikonikus művénél. Orkin 17 éves volt, amikoris kerékpárra pattant Los Angelesben, hogy két keréken egyedül szelje át az Egyesült Államokat. Útjának végső célja az 1939-es New York-i világkiállítás meglátogatása volt. Habár a túra javát autóstoppal tette meg, az útba ejtett városokat (San Francisco, Chicago, New York, Philadelphia, Washington, Boston) valóban kerékpárral járta körbe, és a keleti part egymáshoz közel eső városai között sem volt szüksége autós könnyítésre. A négyhónapos túra során 350 felvétel készült, köztük összetéveszthetetlen pillanatképei, amelyekbe többnyire kerékpárját is belekomponálta. A párizsi kiállítás ezt a sorozatot mutatja be közel 40 fotóval és néhány, Orkin archívumában őrzött érdekes dokumentummal, köztük az út kalandjait leíró kézirattal. Azoknak, akik többre kíváncsiak, a Mai Manó Házban októberben nyílik a művész életmű kiállítása.

0103

Fotó: "EI" running over a slum street. Municipal building in background, New York, 1939 © 2023 Ruth Orkin Photo Archive

0103

Fotó: Bay from Coit Tower, Treasure Island at left, San Francisco, 1938 © 2023 Ruth Orkin Photo Archive

A hab a születésnapi tortán a Cartier-Bresson és Franck-archívumból előkerülő képek. A minitárlat a két fotográfus munkájának közös metszeteit igyekszik majd bemutatni, ahol a fókuszban a döntő pillanat és a mesteri kompozíciók állnak. Hogy erre elég lesz-e a sajtóanyagban ígért 15 kép, azt csak remélhetjük – Franck fotóiból sohasem elég – ám Drake és Orkin felvételeivel együtt már egészen biztosan megéri majd a galériába ellátogatniuk a Párizsban járóknak.

0103

Fotó: Martine Franck: Swimming pool designed by Alain Capeillères, Le Brusc, summer 1976 © Martine Franck / Magnum Photos

0103

Fotó: Henri Cartier-Bresson: Hyères, France, 1932 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos