Címke: Henri Cartier-Bresson

Chat GPT vs. Henri Cartier Bresson – Interjú a közel húsz évvel ezelőtt elhunyt fotográfussal

Az AI fényképezés területén elért fejlődése további érdekes kérdéseket vethet fel e művészeti forma lényegével és jövőjével kapcsolatban. A Feature Shoot oldalán egy újabb – akár vitákat is kiváltó – szeletét mutatták meg az AI sokszínű felhasználási módjának: interjút készítettek a 2004-ben elhunyt Henri Cartier-Bressonnal.

Tovább

Három párhuzamos kiállítással ünnepel a 20 éves Henri Cartier-Bresson Alapítvány

A Martine Franck (1938–2012) és Henri Cartier-Bresson (1908–2004) által létrehozott HCB Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A párizsi intézmény mára a fotográfia világának jelentős szereplője: a két alapító hagyatékának kezelésén túl sokat tesz a kortárs művészek támogatásáért is. A születésnapot méltón megünneplendő 2023. szeptember 19. és 2024. január 14. között három kiállítás keretében négy alkotó munkásságába nyerhetünk bepillantást.

Miért New Jersey? – Henri Cartier-Bresson elveszettnek hitt sorozata

1975-ben a neves fotográfus, Henri Cartier-Bresson meghívást kapott Amerikába, hogy utazzon oda egy fotográfiai projekt miatt. A felkérésben nem szerepelt semmilyen megkötés, a kérés csupán annyi volt, hogy válasszon valamilyen témát, bárhol az országban, és készítsen róla fényképfelvételeket. Cartier-Bresson választása New Jersey-re esett.

„Ez nem egy kuriózum, amit meg kell látogatni, hanem egy élet, amit meg kell élni” – Henri Cartier-Bresson és Helen Levitt mexikói fotográfiái

A kiállítás a Fondation Henri Cartier-Bresson gyűjteményére és Helen Levitt archívumára alapozva, Henri Cartier-Bresson és Helen Levitt mintegy hatvan fotóját, valamint mexikói útjukat bemutató dokumentumokat mutat be. A kiállításhoz egy kétnyelvű, francia-angol nyelvű könyv is kapcsolódik, amelyet a kölni Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König adott ki.

„Két különálló naprendszer találkozása” – Henri Cartier-Bresson és Martin Parr

A fotográfia két nagy hatású, ám művészeti munkásságukban sok szinten radikálisan eltérő és olykor egymásnak ellentmondó megközelítésmóddal rendelkező alkotójának nyílik közös kiállítása Párizsban. Henri Cartier-Bresson és Martin Parr megkerülhetetlen alakjai a fotográfiának, akiknek egymást sem sikerült ki- és megkerülnie.

A táj megtapasztalásának lehetősége Henri Cartier-Bresson kiállításán

A Párizs szívében lévő Henri Cartier-Bresson Fondation (HCB Fondation) falai közt nyílik Henri Cartier-Bresson L’expérience du Paysage (A táj megtapasztalása) című kiállítása, melynek kurátora Agnès Sire, a HCB Fondation művészeti igazgatója. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) élete vége felé válogatta össze a L’experience du paysage című sorozat darabjait.

Egy Győr mellett készült Henri Cartier-Bresson képet is elárverez a Sotheby’s

A Sotheby’s decemberi fotóárverésén Henri Cartier-Bresson képeire licitálhatnak a vásárlók, ahol – a világhírű fotográfus lenyűgöző életművének hat évtizedét kiemelve, az aukción szereplő 95 fénykép között – olyan ikonikus képek is szerepelnek, mint a St. Lazare pályaudvar mögött vagy a Vasárnap a Szajna partján című fotók.

Mondd el, mit látsz! – Válogatás a Skrein Fotógyűjteményből

A fényképezés világhírű ikonjai alkotják a Skrein Fotógyűjtemény magját, amely úttörő szerepet játszott a pillanatfelvételek megőrzésében és bemutatásában is. A két jellemző, amely megkülönbözteti más kollekcióktól az, hogy a gyűjtő mennyire rajong a kiváló kompozíciókért, és mennyire lenyűgözi az emberi természet.