Menü

A táj megtapasztalásának lehetősége Henri Cartier-Bresson kiállításán

22 • 06 • 20A Fehér Vera

Idén július elsején, a Párizs szívében lévő Henri Cartier-Bresson Fondation (HCB Fondation) falai közt nyílik Henri Cartier-Bresson L'expérience du Paysage (A táj megtapasztalása) című kiállítása, és egészen szeptember 25-ig tart nyitva. A kiállítás kurátora Agnès Sire, a HCB Fondation művészeti igazgatója.

0103

Fotó: Henri Cartier-Bresson: Serbia, 1965 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Henri Cartier-Bresson (1908–2004) élete vége felé válogatta össze a L'experience du paysage című sorozat darabjait. A képek az 1930-as és 1990-es évek között készültek Európában, Ázsiában és Amerikában. A tájkép nem csupán egyszerű háttér az emberek megfigyeléséhez, Cartier-Bresson alkotásában a táj önálló téma – egy tájképbe oltott konstrukció – legyen az természetes vagy városi környezet.

Cartier-Bresson rajzolással és festészettel kezdte a pályafutását. Korán, még André Lhote műtermében megtanulta az Académie de Platon mottóját, melyet később a fényképezésre is alkalmazott: „Senki sem léphet be, aki nem ismeri a geometriát.” Cartier-Bresson számos művészt inspiráló munkásságát a kompozíció, a síkok szembeállítása, az arányosság tisztelete és a formák közötti egyensúlyra való törekvés jellemzi.

Ellentétben a natúr, „feldolgozatlan” természetképpel, a tájkép fogalma egy szubjektumhoz, egy bizonyos nézőponttal rendelkező megfigyelőhöz viszonyul. Ilyen nézőpontból kiindulva, a valóság összetevői mentén találta meg Cartier-Bresson is a maga poétikáját és az élvezetet. A tájak nem csupán a témát körbevevő keretek, hanem inkább emberi figurákkal kölcsönhatásba lépő, időtlennek tűnő minták. Cartier-Bresson nem sokkal a 2004-ben bekövetkezett halála előtt döntött úgy, hogy ezekből a tájképekből készít képválogatást – annak ellenére, hogy már az 1970-es évek eleje óta felhagyott a fotózással és csak rajzolással foglalkozott. Ezek a fényképek olyasféle táj-élményéről tanúskodnak, mely a rajzoláshoz hasonló módon meditatív.

A 70 fényképből álló válogatásban Cartier-Bresson egy olyan művész önarcképét tárja fel implicit módon, aki a világhoz való viszonyát kérdőjelezi meg. A kiállítás a művész Fondation HCB gyűjteményében található rajzaiból készült válogatásban tetőzik, így Henri Cartier-Bresson életművét jól szemléltető módon lehet benne végigutazni.

0103

Fotó: Henri Cartier-Bresson: Lake Sevan, Armenia, Soviet Union, 1972 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

A Sotheby's 2021 decemberi fotóárverésén Henri Cartier-Bresson képeire licitálhattak a vásárlók, ahol olyan ikonikus képek is szerepeltek, mint a St. Lazare pályaudvar mögött vagy a Vasárnap a Szajna partján című fotók. Az aukció érdekessége volt, hogy egy kevéssé ismert, Magyarországon készült Henri Cartier-Bresson képet is eladásra szántak, melyet a világhírű fotográfus Győr mellett fényképezett. A 15 képből álló Cartier-Bresson galériát ezen a linken lehet megtekinteni.

Jegyzetek

Henri Cartier-Bresson: L’expérience du paysage
Henri Cartier-Bresson Fondation
2022. július 1. – szeptember 25.