Menü

„Ez nem egy kuriózum, amit meg kell látogatni, hanem egy élet, amit meg kell élni” – Henri Cartier-Bresson és Helen Levitt mexikói fotográfiái

23 • 03 • 01Princz Zsófia

Február 14-én nyílt kiállítás a párizsi Fondation Henri Cartier-Bresson kiállítótereiben, Agnès Sire és Clément Chéroux kurátorok rendezésében, amely Helen Levitt és Henri Cartier-Bresson Mexikóban készült fotográfiáit mutatja be.

0103

Fotó: Henri Cartier-Bresson: Natcho Aguirre, Santa Clara, Mexique, 1934-1935 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

A két fotográfus 1935 tavaszán találkozott először New Yorkban, amikor Cartier-Bressonnak Mexikóban töltött éve után kiállítása nyílt a Julien Levy Galériában. Helen Levitt, akit teljesen lenyűgöztek Cartier-Bresson Mexikóban készült fotográfiái, már 18 éves kora óta dolgozott fotólaborban, de csak Cartier-Bressonnal való találkozása után döntött úgy, hogy ő maga is fotográfus lesz.

1934-ben Cartier-Bresson, 26 évesen Mexikóba indult egy néprajzi projektre, hogy a Pánamerikai autópálya építését fényképezze. A megbízást időközben lemondták finanszírozás hiányában, de a fotográfust annyira elbűvölte az ország, hogy úgy döntött, ott marad kilenc hónapig. „Ez nem egy kuriózum, amit meg kell látogatni, hanem egy élet, amit meg kell élni" – írta a szüleinek.

A Cartier-Bresson által felfedezésre váró Mexikóvárosban 53 különböző etnikai csoport élt, mindegyiknek saját kultúrája, nyelve és szokásai voltak. Ő azonban egyiket sem beszélte. Egy kávézóban találkozott a harlemi Langston Hughes afroamerikai költővel, regényíróval és drámaíróval, aki bemutatta több művész barátjának is. Cartier-Bresson úgy vált ismertté a helyiek körében, mint „a kis fehér ember, akinek olyan az arca, mint egy garnélaráké". A helyi sajtónak dolgozott, és Mexikóváros utcáit járta, ahol a délutáni nap hosszú, szögletes árnyékában, gyakran magasan fekvő pontokról fényképezte az utcai jeleneteket. Ez inspirálta Cartier-Bresson egyik leghíresebb mondatát:

0103

Fotó: Helen Levitt: Tacubaya, Mexico City, 1941 © Film Documents LLC, courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

„A szemednek meg kell látnia egy kompozíciót vagy egy kifejezést, amelyet maga az élet kínál neked, és ösztönösen tudnod kell, mikor kell kattintanod a fényképezőgépet.”

0103

Fotó: Henri Cartier-Bresson: Vendeuses de journaux, Calle Cuauhtemoctzin, Mexico, 1934-1935 © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

1935 márciusában Cartier-Bresson mexikói fotográfiáit Manuel Álvarez Bravo mexikói fotográfussal együtt állították ki a Palacio de Bellas Artesban. Az elismerés végre rátalált.

Helen Levitt már ismert volt a New York-i utcákon és üres telkeken játszó munkásosztálybeli gyerekekről készített fotóiról, amikor 1941 nyarán Cartier-Bresson munkássága hatására Mexikóvárosba utazott. Más fotográfusokkal ellentétben, akik Mexikóból merítettek ihletet, Levitt nem lépett kapcsolatba a helyi művészeti körökkel, és nem dokumentálta a bennszülött kultúrát vagy a mexikói nevezetességeket; inkább az utcán élő emberek gesztusaira összpontosított, és igyekezett a képeken szereplő alakokkal az intimitásra törekedni.

A két mexikói utazás mindkét fotográfus esetében sarkalatos pontnak bizonyult hosszú pályafutásuk kezdetén, hiszen itt alapozták meg a fotográfiáról alkotott elképzeléseiket és alakították ki jellegzetes stílusukat. De amíg Cartier-Bresson beutazta Európát, Mexikót és az Egyesült Államokat, addig Levitt számára hosszú pályafutása során ez volt az egyetlen külföldi útja. Mexikóvárosban maradt, és közvetlenül a város határán fekvő területeket fedezte fel.

A kiállítás a Fondation Henri Cartier-Bresson gyűjteményére és Helen Levitt archívumára alapozva, Henri Cartier-Bresson és Helen Levitt mintegy hatvan fotóját, valamint mexikói útjukat bemutató dokumentumokat mutat be. A kiállításhoz egy kétnyelvű, francia-angol nyelvű könyv is kapcsolódik, amelyet a kölni Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König adott ki.

0103

Fotó: Helen Levitt: Tacubaya, Mexico City, 1941 © Film Documents LLC, courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

Jegyzetek

Henri Cartier-Bresson – Helen Levitt: Mexico
HCB Fondation
2023. február 14. – április 23.