Címke: Fondation Henri Cartier-Bresson

Három párhuzamos kiállítással ünnepel a 20 éves Henri Cartier-Bresson Alapítvány

A Martine Franck (1938–2012) és Henri Cartier-Bresson (1908–2004) által létrehozott HCB Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A párizsi intézmény mára a fotográfia világának jelentős szereplője: a két alapító hagyatékának kezelésén túl sokat tesz a kortárs művészek támogatásáért is. A születésnapot méltón megünneplendő 2023. szeptember 19. és 2024. január 14. között három kiállítás keretében négy alkotó munkásságába nyerhetünk bepillantást.

Tovább

A Henri Cartier-Bresson-díj 2023-as nyertese: Karim Kal

A 35.000 euróval járó HCB-díjat kétévenként ítéli oda egy héttagú nemzetközi zsűri egy-egy elismert dokumentarista fotográfusnak. A díj 2023-as nyertese a samoëns-i (dél-kelet Franciaország) székhelyű Karim Kal (1977) és Haute Kabylie (Kabilia vidéke) című projektje. Az Atlasz-hegységhez tartozó észak-algériai táj szépségeit bemutató munkára azonban nem érdemes számítani.

Az ellentétek vonzzák egymást – Paul Strand: The Balance of Forces kiállításajánló

A főként a madridi Fundación MAPFRE gyűjteményéből összeálló tárlaton közel 120 képen keresztül kaphatunk betekintést Strand két-pólusúként számontartott művészetébe. A kiállítás célja, hogy bemutassa, e két pólus – a formalizmus és a politika – Strand képein és látásmódján keresztül szintézisre jutottak, valamint egyáltalán nem állnak egymástól olyan távol, mint azt elsőre gondolnánk.