Címke: Fondation Henri Cartier-Bresson

„A gondolat minősége rányomja a bélyegét egy képre” – Stephen Shore retrospektív kiállítása Párizsban

A banalitás megragadásának meghatározó fotográfusa, a hetvenes években kibontakozó színes fotográfia megkerülhetetlen alkotója, az amerikai Stephen Shore retrospektív kiállítása látható szeptember 15-ig a Fondation Henri Cartier-Bresson párizsi központjában. A Vehicular & Vernacular című tárlaton először láthatja az európai közönség Shore utóbbi években drónnal készült felvételeit.

Tovább

Az örök nyár illúziója – Alessandra Sanguinetti huszonöt éve formálódó sorozatából nyílt kiállítás Párizsban

Új fejezetéhez ért a Magnum-fotográfus, Alessandra Sanguinetti huszonöt éve indult és azóta is formálódó sorozata, mely két Buenos Aires környéki lány különleges kapcsolatát dolgozza fel a dokumentarizmus és a fikció határterületén. Az azóta családanyává lett unokatestvérek, Guille és Belinda mágikus realizmusba hajló történetét ötvenkét fényképből és három mozgóképes anyagból álló, május 19-éig látogatható kiállítás reprezentálja. A The Adventures of Guille and Belinda című tárlatnak a párizsi Henri Cartier-Bresson Fondation ad otthont.

„Én vagyok a világ legnagyszerűbb fotográfusa…” – A látvány boncolása. Új megvilágításba kerülhet Weegee életműve

A párizsi Fondation Henri Cartier-Bresson új megvilágításban tárja látogatói elé az amerikai fotóriport két világháború közötti fenegyereke, Weegee (1899–1968) munkásságát. A május 19-éig nyitva tartó Weegee. Autopsy of the Spectacle című kiállítás az életmű karakteres, jól ismert és elismert darabjai mellett a fotográfus egy másik, a kritikusok által a maga korában lebecsült oldalát kívánja az életmű egyenrangú részeként reprezentálni.

Három párhuzamos kiállítással ünnepel a 20 éves Henri Cartier-Bresson Alapítvány

A Martine Franck (1938–2012) és Henri Cartier-Bresson (1908–2004) által létrehozott HCB Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A párizsi intézmény mára a fotográfia világának jelentős szereplője: a két alapító hagyatékának kezelésén túl sokat tesz a kortárs művészek támogatásáért is. A születésnapot méltón megünneplendő 2023. szeptember 19. és 2024. január 14. között három kiállítás keretében négy alkotó munkásságába nyerhetünk bepillantást.

A Henri Cartier-Bresson-díj 2023-as nyertese: Karim Kal

A 35.000 euróval járó HCB-díjat kétévenként ítéli oda egy héttagú nemzetközi zsűri egy-egy elismert dokumentarista fotográfusnak. A díj 2023-as nyertese a samoëns-i (dél-kelet Franciaország) székhelyű Karim Kal (1977) és Haute Kabylie (Kabilia vidéke) című projektje. Az Atlasz-hegységhez tartozó észak-algériai táj szépségeit bemutató munkára azonban nem érdemes számítani.

Az ellentétek vonzzák egymást – Paul Strand: The Balance of Forces kiállításajánló

A főként a madridi Fundación MAPFRE gyűjteményéből összeálló tárlaton közel 120 képen keresztül kaphatunk betekintést Strand két-pólusúként számontartott művészetébe. A kiállítás célja, hogy bemutassa, e két pólus – a formalizmus és a politika – Strand képein és látásmódján keresztül szintézisre jutottak, valamint egyáltalán nem állnak egymástól olyan távol, mint azt elsőre gondolnánk.