Menü

Az örök nyár illúziója – Alessandra Sanguinetti huszonöt éve formálódó sorozatából nyílt kiállítás Párizsban

24 • 03 • 23Kéri Gáspár

Új fejezetéhez ért a Magnum-fotográfus, Alessandra Sanguinetti huszonöt éve indult és azóta is formálódó sorozata, mely két Buenos Aires környéki lány különleges kapcsolatát dolgozza fel a dokumentarizmus és a fikció határterületén. Az azóta családanyává lett unokatestvérek, Guille és Belinda mágikus realizmusba hajló történetét ötvenkét fényképből és három mozgóképes anyagból álló, május 19-éig látogatható kiállítás reprezentálja. A The Adventures of Guille and Belinda című tárlatnak a párizsi Henri Cartier-Bresson Fondation ad otthont.

Alessandra Sanguinetti 1968-ban született New Yorkban, majd két évvel később családjával Buenos Airesbe költöztek, ahol 2002-ig élt és dolgozott. A sok más mellett Guggenheim-ösztöndíjas és Hasselblad-díjas fotográfus jelenleg Kalifornia és Argentína között osztja meg életét; 2007 óta a Magnum Photos tagja, melyet többek közt Guille és Belinda történetének élethosszig tervezett feldolgozásával érdemelt ki. A sors, vagy talán a véletlen hozta, hogy Sanguinetti 1999-ben aktuális anyagán dolgozva ismerkedett meg egy Buenos Aires melletti farmon két unokatestvérrel, az akkor kilenc, illetve tíz esztendős Guillermina Aranciagával és Belinda Stutzzal. A két nagyon különböző karakterű, ám egymáshoz rendkívül közel álló lányban Sanguinetti valami egészen kivételeset tapasztalt meg, így figyelmét és kamerája objektívjét innentől rájuk fókuszálta.

„Ha elsétáltál volna annak a végtelen panorámát nyújtó tájnak a földútjain – elhaladva két kint játszó lány közelében –, akkor nem láttál volna többet két apró pontnál a horizonton. De számomra az a két lány kivételes volt – ahogy kivételesek mind a mai napig.” Alessandra Sanguinetti

0103

Fotó: The Bath, 1999 © 2021 Alessandra Sanguinetti / Magnum Photos

0103

Fotó: The Funeral, 1999 © 2021 Alessandra Sanguinetti / Magnum Photos

Ettől a pillanattól Guille, Belinda és Alessandra szoros együttműködésbe, sőt véd- és dacszövetségbe kezdtek, melynek nyilvánvaló gyümölcse a két lány mára epikussá sűrűsödött története lett. Az első, ezredforduló környékén készült felvételek megidézik azokat a mozzanatokat, amelyek meghatározzák a gyermeki léttől a serdülőkor ingoványos időszakán át a felnőttek világába vezető utat – mindezt az álom és a valóság határterületén egyensúlyozva. A két unokatestvér segítségével, gyakorta szcenírozott jelenetek eszközrendszerét felhasználva teremtette meg Sanguinetti azt az összetéveszthetetlen atmoszférát, melyben szereplői saját felnőtté válásuk folyamatában váltak a fotográfus életművének ikonikus alakjaivá.

Az álomszerű, gyakorta pszichoanalitikus képeken nem egyszerűen egy felnövéstörténetet követhetünk nyomon, hanem az alkotó mindenkori témájához való viszonya folyamatos kérdései is felmerülnek. Mindeközben a vidéki Argentína, a gauchók és a farmerek túlnyomó részt patriarchális világa is felsejlik. Az alkotó és a lányok immár negyedszázadra visszanyúló termékeny kapcsolata túlmutat a dokumentarista szándékokon, hogy játékos kíváncsisággal és tiszteletbeli áhítattal szóljon arról, hogy mit jelent embernek, állatnak, hovatovább élőnek lenni az idő visszafordíthatatlan sodrásában.

Jegyzetek

Alessandra Sanguinetti: The Adventures of Guille and Belinda
Henri Cartier-Bresson Fondation
2024. január 30.— május 19.
Kurátorok: Clément Chéroux és Pierre Leyrat