Menü

A Henri Cartier-Bresson-díj 2023-as nyertese: Karim Kal

23 • 07 • 11Szentirmay Réka

A Henri Cartier-Bresson Alapítványt 2003-ban alapította Cartier-Bresson (1908–2004), Martine Franck (1938–2012) és lányuk, Mélanie. Legfontosabb céljuk a két fotográfus hagyatékának független és hozzáértő megőrzése, és természetesen az új tehetségek munkájának támogatása. A 35.000 euróval járó HCB-díjat kétévenként ítéli oda egy héttagú nemzetközi zsűri egy-egy elismert dokumentarista fotográfusnak.

A díj 2023-as nyertese a samoëns-i (dél-kelet Franciaország) székhelyű Karim Kal (1977) és Haute Kabylie (Kabilia vidéke) című projektje. Az Atlasz-hegységhez tartozó észak-algériai táj szépségeit bemutató munkára azonban nem érdemes számítani. A régió az algériai függetlenség és demokrácia központja és szimbóluma: a főszerepben a terület történelme áll. A helyi ellenállás örök harca a megszállók ellen, legyenek azok a Római Birodalom katonái, a vikingek, az Ottomán Birodalom vagy éppen a francia kolonializmus.

Algériai apa és francia anya Svájcban született gyermekeként Kal elsőkézből ismeri a bevándorlás sajátosságait. Munkája az identitás, annak fotográfiai reprezentációja, és a létező megközelítések megkérdőjelezése körül forog. Az eredetileg portrékra specializálódó művész védjegyévé mára a közterületek éjszakai fényképezése vált. Habár emberek alig szerepelnek fotóin, jelenlétük kétségbevonhatatlan. Alkotásainak magva a kultúra és történelem nyomainak feltérképezése és megörökítése, hamisítatlan Kal-stílusban.

A háborús konfliktusok és az azokat követő rekonstrukció sohasem egyszerű, minden egyes stáció átértelmez és újrabonyolít, akárcsak a témát feldolgozó művész, de a végeredmény szemlélői is. A nézők aktív hozzájárulása tehát elengedhetetlen: a részletek felfedezéséhez és feldolgozásához nem elegendő csupán néhány másodpercet a nagyításokkal töltenünk. Minderre majd 2025 tavaszán nyílik lehetőségünk, amikor is a díjjal járó kiállításnak köszönhetően végre megtekinthetjük a következő pár évben befejezendő Haute Kabylie című sorozat képeit.

0103

Fotó: Portrait, 2023 © Karim Kal

0103

Fotó: Haute Kabylie, 2023 © Karim Kal

0103

Fotó: Haute Kabylie, 2023 © Karim Kal

0103

Fotó: Gravats, 2023 © Karim Kal

0103

Fotó: Haute Kabylie, 2023 © Karim Kal

Jegyzetek

A 2023-as HCB-díjat odaítélő zsűri tagjai:
Damarice Amao, a Centre Pompidou kurátora
Julie Arnaud, a Hermès Alapítvány projektvezetője
Clément Chéroux, a Henri Cartier-Bresson Alapítvány igazgatója
Taous Dahmani, független kurátor
Agnès Sire, a Henri Cartier-Bresson Alapítvány egykori művészeti vezetője
Urs Stahel, független kurátor