Menü

5 éves a Punkt, a legolvasottabb magyar nyelvű fotográfiai magazin

24 • 05 • 20Baki Péter

A Punkt indulása óta – több mint 15.000 fotóval illusztrált – összesen 1617 magyar és angol nyelvű cikket jelentettünk meg a lapban. Az elmúlt öt évben regisztrált közel 1,1 millió olvasónkkal és 1,85 millió oldalletöltéssel a Punkt mára a magyar fotográfia történetének legolvasottabb szaklapjává vált.

Öt éve azt a célt tűzte ki a Punkt szerkesztősége, hogy egy hiánypótló online fotográfiai folyóirat által mutatja be a magyar, a közép- és kelet-európai, valamint a nemzetközi fotográfiai eredményeket magyar és angol nyelven egyaránt. Nézőpontunk azonban túlmutat a fotográfián, és a fotó és a képzőművészet, valamint a film viszonyára is kiterjed. Célkitűzésünk nem változott az évek során: szakmai szempontok alapján, de közérthető módon foglalkozunk a fotográfiával, hogy ne csupán a szakmai közönség, hanem a fotó iránt érdeklődők számára is minőségi tartalmat közvetítsünk.

0103

0103

Az elmúlt öt évben több exkluzív anyag is megjelent a Punkt oldalán. A havonként megjelenő hazai fotókiállításokat ajánló cikkeink mellett az éveként publikált legfontosabb hazai fotókiállítások ranglistáját is oldalunkon lehet megtalálni. A fontos európai fotófesztiválokról helyszíni beszámolókat közöltünk: nyáron a photo basel és Arles, míg ősszel az Unseen és a Paris Photo eseményeiről számoltunk be bővebben, Instagram oldalunkon pedig élő közvetítést is tartottunk a fesztiválok kiemelt eseményeiről. A Galéria rovatunkban a nemzetközi és a magyar fotográfiai szcéna elismert és feltörekvő alkotóinak friss és korábbi munkáit közöltük. Esszé rovatunkban folytattuk a magyar fotográfusok életrajzát bemutató sorozatunkat. A hazai kiadványok mellett az Aperture, a Hatje Cantz, a Kehrer Verlag, a Taschen és a Thames and Hudson kiadókkal kötött megállapodásaink értelmében a legfrissebb fotóalbumokról számolhattunk be. 5kérdés rovatunkban 107 hazai fotográfusnak tettük fel ugyanazt az öt kérdést, és emellett több mint 50 interjút közöltünk a hazai és nemzetközi fotográfiai élet fontos szereplőivel. Terveink között szerepel több új cikksorozat elindítása, de az Én vagyok a képen című videósorozatunkat is folytatjuk idén, valamint a Fotó-történet rovatban újabb fotók történetét ismerhetik meg olvasóink.

Baki Péter
alapító-főszerkesztő

Az elmúlt 5 év legnépszerűbb cikkei az alábbiak voltak:

10. helyezett
8 népszerű európai turistalátványosság, amit tilos fényképezni
Megjelenés dátuma: 2023. július 9.
Szerző: Baki László

Cikkünkben összegyűjtöttünk nyolc olyan turisztikai látványosságot, ahol az okostelefont/fényképezőgépet biztosan a zsebben/táskában kell tartani. Van, ahol kulturális, vallási, vagy éppen örökségvédelmi okokból tiltják, hogy a turisták megörökítsék a neves tájakat, épületeket, szobrokat vagy síremlékeket, de olyan is akad, ahol maga a látvány jogvédett.

0103

Fotó: Ismeretlen: Eiffel-torony, 1890-es évek © The Metropolitan Museum of Art

9. helyezett
10 világhírű fotó, melyet a 2021-es Paris Photo kiállításain is bemutatnak
Megjelenés dátuma: 2021. november 12.
Szerző: Baki László

A világ első számú fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo 2022-ben százhetvenhét kiállított művésszel várta a látogatókat november 11 és 14. között a párizsi Grand Palais ideiglenes, Jean-Michel Wilmotte építész által tervezett, ökotudatos Ephémère épületében, ahol közel százötven francia és nemzetközi galéria képviseli alkotóit. Galériánkban olyan képeket mutattunk be a Paris Photo kiállításaiból, melyeket az egyetemes fotótörténet leghíresebb alkotásai között tartanak számon.

0103

Fotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban, Firenze, Olaszország, 1951 © Orkin/Engel Film and Photo Archive

8. helyezett
„Én vagyok a képen” – Soma volt a modell egy 1993-ban készült világhírű Witkin fotón
Megjelenés dátuma: 2022. március 7.
Szerző: Baki László

Joel-Peter Witkin 1993 nyarán hazánkban, Magyarországon járt, ahol egyik legismertebb munkáját; a The Fool, Budapest című képet készítette. Hetekbe, sőt hónapokba telhet, mire Witkin megtalálja a modelljeit és megépíti az elképzelt díszleteket. Kevésbé ismert tény, hogy a The Fool, Budapest című fotón Spitzer Gyöngyi, művésznevén Soma Mamagésa is szerepel, akit 1993-ban hívtak fel, hogy a világ egyik leghíresebb fotóművésze modellt keres, és rá gondoltak. Az egyeztetések után Witkin budakalászi otthonában látogatta meg Somát, akit megkértünk, hogy idézze fel emlékeit.

0103

Fotó: Joel-Peter Witkin: The Fool, Budapest, 1993 toned gelatin silver print 16" x 20", AP1 16" x 20", AP2 signed © Etherton Gallery

A megyében születtem és nőttem fel, így a személyes kötődés miatt esett a választásom a térségre. Heves megye Magyarország északkeleti részében, az Észak-magyarországi régióban található, 107 község, 3 nagyközség és 11 város alkotja. 2018-as mérések szerint a lakosság 295 ezer fő körüli, azonban ha az elmúlt évek tendenciáit nézzük, ez a szám folyamatosan csökken. A kocsmákat egyfajta motívumként értelmezem, melyeken keresztül bizonyos értelemben a magyar vidék jelenlegi helyzetét kívánom bemutatni, a benne élő társadalmi réteggel együtt. Fontosnak tartom, hogy a végleges sorozatot egy átfogó vizuális antropológiai munkaként lehessen értelmezni.

0103

Fotó: Sivák Zsófia: Egerbocs
részlet az Áraink forintban értendők című sorozatból

6. helyezett
Panellakók portréival nyerték el az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat
Megjelenés dátuma: 2021. október 17.
Szerző: Baki László

Immáron két éve tartó hosszútávú fotóprojektemben ebből a több évtizedes adósságból igyekszem törleszteni azzal, hogy a panelekben lakókat fényképezem. Személyes találkozásainkkor a helyszínen Polaroid felvételt készítek róluk és a környezetükről, az ezt követő nagyjából egy hétben pedig vázlatfüzetembe jegyzetelve terveztem meg a fotózást, amelynek napjain általában 4-6 órát szánok a helyszín bevilágítására és a kész kép elkészítésére. Szinte minden esetben 600 wattos, fejgenerátoros vakukkal és számos fényformálóval dolgozom.

0103

Fotó: Somorjai Balázs: Evelyn, egyetemista, édesanya. 25 évesen, két gyermekkel, de szinte nulláról kezdte újra az életét.
Részlet a Panelvilág című sorozatból.

5. helyezett
Szombat Éva Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatával nyerte el az idei Capa-nagydíjat
Megjelenés dátuma: 2021. október 21.
Szerző: Baki László

Szombat Éva Orgazmust kérek, nem rózsát című anyagával a női szexualitást fókuszba téve tabudöntögető, de mégis játékos módon igyekszik a nők társadalmi helyzetére tágabban is reagálni. Erről így írt az alkotó: Az évek során rengeteget változott a viszonyom a szexualitáshoz, és vele együtt a projekt is. Egyre kevésbé volt fontos a tárgy, sokkal jobban érdekelt a tulajdonos és az ő története. Arra kerestem a megoldást, hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki levetkőzze a szexualitással kapcsolatos szégyent, legyőzze a társadalmi konvenciókat és megszabaduljon a káros, örökölt mintáktól. A játékok jelentették a kulcsot az őszinte kommunikációhoz.

0103

Fotó: Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát © Szombat Éva

4. helyezett
Elhunyt Kohei Yoshiyuki (1946–2022)
Megjelenés dátuma: 2022. február 02.
Szerző: Baki László

2022. január 21-én 76 éves korában elhunyt Kohei Yoshiyuki japán fotográfus, akinek legismertebb sorozata a hetvenes években készült Japánban, a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban. Yoshiyuki éjszakai felvételei a tiltott szexuális együttléteket és a kukkolókat örökítették meg. Kohei Yoshiyuki az 1970-es évek elején kezdte el készíteni hírhedt fotósorozatát, amikor egy nyári éjszakán a sindzsukui Csao Park füvén szó szerint egy szeretkező párba botlott. Ezután egy másik párt vett észre, akik egy fa mögött meglapulva a füvön fekvő párt figyelték. Ez felkeltette a kíváncsiságát és a következő félév során a parki kukkolókkal barátkozott, majd az infravörös technika és vaku segítségével fényképezte őket.

0103

Fotó: Kohei Yoshiyuki: Untitled, 1973 From the series The Park
Gelatin Silver Print 20′′ × 24′′
© Kohei Yoshiyuki, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York

3. helyezett
Évtizedekig egy raktárban lapultak ezek a Budapestről készült fotók
Megjelenés dátuma: 2021. október 10.
Szerző: Kasza Gábor

Kozák Lajos fotográfus hagyatékát 1975-ben, a művész halálát követően vásárolta meg özvegyétől a Magyar Sportmúzeum. Az anyag nagy része 2011-ig feldolgozatlan maradt. A múzeum, érthető módon, főleg a sportfotókra, azon belül is a nagy nevekre és eseményekre koncentrált a kutatások során. Szabó Lajosnak, a Magyar Sportmúzeum igazgatójának feltűnt a nagyszámú városkép a vintázs kópiák között, és elég érdekesnek találta ahhoz, hogy néhányat megmutasson a Cultiris Kulturális Képügynökség munkatársainak.

0103

Fotó: Kozák Lajos: Budapest, 1930-as évek

2. helyezett
Madridban kiállítják a legfurább Google Street View képeket
Megjelenés dátuma: 2021. november 14.
Szerző: Baki László

A 2007. május 29-étől elérhető Google Street View szolgáltatást azzal a céllal hozták létre, hogy új funkcióval egészítsék ki a Google Maps programot. Az 1981-ben Kanadában született Jon Rafman több, mint egy évtizede gyűjt képeket innen a Google Street View kilenc szeme elnevezésű projektjéhez. Rafman meghökkentő, humoros vagy csak egyszerűen szép talált képeit – más művészeti projektjeivel együtt – a madridi La Casa Encendida kiállítótereiben mutatták be 2021 végén.

0103

Fotó: Jon Rafman: 9 Rua Pereira de Costa, Rio de Janeiro, Brasil, 2010

1. helyezett
The imagination of Petra F. Collins
Megjelenés dátuma: 2023. január 15.
Szerző: Sárvári Zita

Számos magyar fotográfus gyakorolt jelentős hatást a modernkori fotográfiára, és e művészeti médium kiemelkedő úttörőjeként szerzett világszerte hírnevet magának. Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi neve egyedi látásmódjuk révén vonult be a fotográfia történetébe. Interjú-sorozatunkban a 20. századi fotográfia magyar úttörőinek nyomdokaiban járó kortárs magyar vagy magyar származású sikeres fotóművészeket mutatunk be. A Petra Collins munkásságát bemutató interjúnk angol nyelvű változata volt a Punkt ötéves történetének eddigi legnézettebb cikke. A cikk magyarul ezen a linken olvasható el.

0103

Fotó: © Petra Collins: A Miért Vagy Te, Ha Lehetsz Én Is? sorozatból, 2022

Jegyzetek
Kövesd a Punktot az Instagramon is!